A poliominós társasok esetében az alkotók előszeretettel használnak könnyed, sok esetben állatos témákat, mint például a Bärenparknál, ami a korábban bemutatott Macskák szigetéhez hasonlóan adott terek kitöltését követeli meg a játékosoktól. Teszi ezt könnyed és kedves, kifejezetten családi formában, amihez két közismert szerző, a dizájner Phil Walker-Harding (Imhotep, Sushi Go!, Adventure Games), és az illusztrátor Klemens Franz (Agricola, Orléans, Clans of Caledonia) adta a nevét.

Bärenpark

  • Hazai partner: Metagame
  • Kiadó: Lookout Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-45 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,63/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a Metagame-nél 11 990 forint

A kisebb-közepes méretű dobozban egy nagyobb játéktábla (ez a “piactér”) mellett főleg a kis, Tetris-szerű lapkák találhatók, illetve egy kevéske kisebb játéktábla, ami a játékosoknak szolgáltat teret, plusz medveszobros tokenekre és feladatokat tartalmazó “kártyákra” lelhetünk még. Az elemek kinyomkodás és az első setup azért eltart egy darabig, erre érdemes felkészülni, miközben maga a játék nem tart sokáig. 

A világ legjobb medveparkja

Az indítás annyi, hogy az asztalra felkerül a több szegmensre osztott piactér, ahol a játékosszámtól függő mennyiségben az eltérő alakzatok szerezhetők be, emellett kikerülnek a medveszobrok, csökkenő értékkel lehelyezve, valamint, ha használatban vannak, akkor a feladatokat is kivesszük a dobozból. Ezután mindenki kap egy kezdő játékterületet, illetve a szabály szerint egy-egy elérhető lapkát, majd mehet is az építkezés. 

Innentől maga a játékmenet rendkívül egyszerű. Amikor lehelyezünk egy lapkát (annak a terület határai között kell maradnia), figyeljük, hogy milyen ábrát takarunk le vele, már ha letakarunk. Építési területet, avagy gödröt nem szabad, ezen felül azonban bármire mehetnek a park eltérő látványosságai és épületei. Majd attól függően, hogy mi(ke)t takartunk le, a piactér megfelelő, ezzel az ábrával jelölt szegmenséről elvehetünk egy tetszőleges lapkát, amit a későbbi körökben használhatunk fel. Minden körben egy lapka építhető be, viszont annyi vehető fel, ahány ábrát letakartunk. Ha pedig a munkások csoportját sikerült lefedni, egy újabb játéktáblát vehetünk el. 

Szóba kerültek a gödrök, amikre nem lehet építeni. Igazából ez is csak félig igaz, merthogy építeni lehet, de csak akkor, ha az adott építési terület-táblán már minden más mező le lett fedve: ekkor el kell venni a legmagasabb értékű medveszobrot, amivel kitölthető a maradék egy hely. Így telítődnek a területtáblák, ha pedig valaki a negyediket is beépítette, a többieknek még egy körük marad, azután vége a játéknak, jöhet a pontszámlálás. Ez utóbbi pont olyan egyszerű és egyértelmű, mint maga a teljes játék: a kiépített területeken lévő pontszámokat összeadva kapja meg mindenki a saját eredményét, és a legmagasabb eredmény tulajdonosa nyer.

Brummogjunk!

Az már elsőre leírható, és talán az eddigiek alapján is egyértelműnek tűnhet: a Bärenpark nem a nagy stratégák és a vérbeli gamerek játéka. Nincsenek benne nagyon komoly döntések, nem lehet előre taktikázni… vagyis lehet, ha előre felkészülünk minden eshetőségre, erre aztán szó szerint építve, de teljesen felesleges. Ez ugyanis vérbeli családi játék, abból viszont egy kimondottan kedves és élvezetes, rendkívül könnyen tanítható fajta, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt minőségi élményt és játékidőt biztosít. És miközben a játékmechanika nagyon könnyed, igazából csak húzunk és lehelyezünk, a hangulatot az apró, de nagyon is élettel teli illusztrációk biztosítják. Mindenfelé medvék mászkálnak, koaláktól és pandáktól a nagy barnákig, illetve rengeteg helyen a látogatók is megjelennek, akár a mellékhelyiség, akár egy büfé előtt álldogálva, vagy éppen kihasználva egy folyó sodrását.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ami probléma lehet, az a tartalom és újrajátszhatóság. A feladatok adhatnak némi extra kihívást, ha előbb-utóbb mindet teljesíteni akarjuk, mindet szeretnénk kipróbálni, de a társas gerince ettől még változatlan marad, ami hosszabb távon kicsit elvesz az izgalomból. Viszont van hozzá kiegészítő, a The Bad News Bears (ez szintén elérhető a Metánál), ami három extra modullal is bővíti az alapokat, így ha valaki lecsap a Bärenparkra, akkor érdemes lehet ezt is egyből bezsákolni mellé. Márpedig javallott lecsapni a játékra, mert nagyon aranyos és szerethető darab, egyfelől témája, másfelől elsőre elnagyolt, mégis kimondottan jópofa rajzai okán, ami mellé, ha valaki szereti a tetrisezős társasjátékokat, maga a mechanika is egy plusz pont. 

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Metagame-nek, ahol érdemes olyan társasoknak is utánanézni, amik máshol nem kaphatók, hiszen a mellékelt ábra szerint náluk akár a ritkaságokat is be lehet szerezni!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát