Manapság már a legkevésbé sem döbbenhetünk meg azon, ha egy játék doboza a méretéhez képest teljesen más léptékű élményt kínál. A polchelyért és a kitűnésért vívott csata bizony sok áldozatot tud szedni, és sok innovatív megoldást is életre tud kelteni. Gondoljunk csak a hazai polcokat is megostromló Tiny Epic-sorozatra, azok zsugorított verziójára, és még kisebb, Ultra-változatára, vagy a Claim zsebbe csúsztatható, cukorkatartóra emlékeztető dobozú kiadására, ami kiváló útitárs egy nyaraláshoz vagy egy túrázáshoz. Ezen elv mentén készül a Tiny Library is, amely Kickstarteren keres támogatókat, azonban nem társast, hanem szerepjátékokat kínál, méghozzá több mint félszázat, egyetlen aprócska dobozban!

TINY LIBRARY

  • Partner/kiadó: Long Tail Games
  • Típus: kompetitív/kooperatív
  • Ára: Kickstarteren 18 ausztrál dollár, körülbelül 4000 forint

Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy minden egyes játék akkora, mint egy névjegykártya, kihasználva annak mindkét oldalát. Története a videójáték-jamekre nyúlik vissza, ahol rendkívül szűkös időkeret (általában 24-48 óra) alatt kell az alkotónak létrehoznia egy játékot. Ebből számos maradandó élmény született már (legutóbb az idei év slágere, a Loop Hero), és így jött létre az a több mint 100 dizájn is, amit a Tiny Library mögött álló Long Tail Games gyűjtött össze.

A támogatókat kereső kollekció ennek okán a közösségi élményre gyúrt rá, hiszen a benne található művek zöme 3-8, vagy még annál is nagyobb társaságoknak készült, és alapvetően inkább partijátékok, beszélgetős vagy épp rejtélymegoldós művek, semmint hagyományos értelemben vett RPG-k. A kollekció egy jelentős része azért jóval játékosabb, szabálykövetőbb élményt tartogat, mely esetenként 1-2 kocka használatát is megköveteli.

Mivel az aprócska csomagban található félszáz játékot félszáz különböző alkotó álmodta meg, ezért azok világa, szabályrendszere, tálalása is drasztikusan eltér egymástól – és pont ez az egyik legnagyobb pozitívuma. Változatossága különleges ötletek egész garmadáját tudja felvonultatni, a szuperegyszerűtől a meglepően komorig.

Egyik kedvencem "az őrült CEO", melynek során egy szó szerint eszelős vállalatvezetőnek kell eladni 3 ötletet, melyek kitalálására mindössze fél perc áll rendelkezésre. Az ötletet aztán kockadobással kell kiértékelni: ez dönt annak kreativitásáról, az előadásmódról, de szabotázskísérlettel vagy a főnöknek való benyalással a riválisok is befolyásolhatják a pontszámot. Utóbbi fényében dől el, hogy ki az, akit nem rúgnak ki azonnal, és próbálkozhat tovább, végül pedig az nyer, aki a 3 pitch végére is alkalmazott marad, vagy a legtöbb pontot gyűjti össze.

A komplexebb végletet képviseli a Whaleship Essex, amiben te és 2 társad hajóját porrá zúzta egy hatalmas bálna, és mindent meg kell tenned a túlélésért. Ehhez mindössze 6 adagnyi élelmiszer áll rendelkezésedre, továbbiak szerzéséhez szigeteket kell meglátogatni, de a rossz időjárás hátráltat, és elpusztíthatja a készleteidet is. Szerencsére vész esetén még a társaidat is megkóstolhatod... Az nyer, aki utolsónak marad életben, vagy azon játékosok győznek, akik élve eljutnak a térkép széléig, ezzel megmentőre találva.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ez a két példa pedig csak egy aprócska szelete volt annak a hatalmas, gazdag játékkínálatnak, amit a Tiny Librarybe sikerült belezsúfolni. Akadályt az élvezetében csak és kizárólag a nyelvtudás jelenthet. Értelemszerűen a játék egésze angol, de ha a csapatban akár csak egy ember is beszéli a nyelvet, a pár mondatos szabályokat villámgyorsan át tudja adni a többieknek, így pedig mindenki kiveheti a részét a szórakozásban. Egyedi, ötletes csomag, ami remélhetőleg elkészül, és egy nap talán lokalizálják is!

(A Tiny Library Kickstarter-kampánya augusztus 31-én indult.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát