Tavaly novemberben már méltattam a Vaesen zsenialitását, ami a Free League Publishing Year Zero motorra épülő játéka. Az alapjáték után most kézhez kaphattam a hozzá készült legfrissebb kiadványt, a Vaesen: Seasons of Mystery formájában, amit első pillantásra egy rövid, a Britannia kiegészítőhöz hasonló új szabálygyűjteménynek hittem. Valójában azonban az A Wicked Secret utódjának tekinthető: egy modulgyűjtemény, mely négy, egymástól független, meglehetősen epikus kalandot tartalmaz. A modulok mindegyike egy-egy évszakhoz kapcsolódik, és nem csak más-más régiókba kalauzolják a játékosokat, de nagyon kreatív példákkal szolgálnak a Mesélők számára is, azzal kapcsolatban, hogy hogyan használhatják az alapjátékban bemutatott vaeseneket intenzív, sejtelmes történetek felépítéséhez. Emellett néhány extra tipp is tartozik hozzájuk, melyek alkalmazásával a kalandok akár a Britannia-kampányban is játszhatóak.

Vaesen: Seasons of Mystery

  • Típus: Asztali szerepjáték
  • Rendszer: módosított Year Zero
  • Kiadó: Free League Publishing
  • Nyelv: angol
  • Ár: 20 dollár, nagyjából 7200 forint az alapjáték a kiadó honlapjáról

Hóvihar vagy kánikula, a vaesen-vadásznak mindig akad dolga

A tavaszi A Dance With Death esetében egy apró farmközösség hívja segítségül a játékosokat, ahol az utóbbi időben különböző állatok fulladtak vízbe, nemrég pedig egy fiatal lány is a parthoz közel tért magához, emlékek nélkül. A nyári Fireheart egy rejtélyes vasüzembe kalauzol, melynek tulajdonosa látszólag szinte megtébolyodott a kapzsiságtól, miközben a teljes régió szárazságtól és elviselhetetlen hőhullámoktól szenved. A The Devil on The Moor során egy kétségbeesett vállalkozó kéri a Társaság segítségét, miután egy fontos kereskedelmi útvonal mentén fekvő mocsaras régió feltöltésére irányuló terveit sejtései szerint egy kifejezetten veszedelmes vaesen veszélyezteti. Végül a gyűjtemény talán legvisszafogottabb, ám legszomorúbb kalandja, az A Winter’s Tale részeként egy exkluzív rendezvényre látogathatunk, hol kénytelenek vagyunk egy szebb napokat látott fogadóban megszállni, melyet ráadásul a jelek szerint természetfeletti lények próbálnak tönkretenni.

A négy kaland remekül bemutatja a számos lehetőséget, amit történetmesélés tekintetében a Vaesen kínál. Közösségek elpusztítására törekvő ördögi vaesenektől a természetfelettivel párosult emberi kapzsiságon át a borzalmas tragédiák emlékéig a Seasons of Mystery meglehetősen vegyes csokrot kínál. Ezeket a minőségi, részletes kidolgozottságon és az akár már játékosok által ismert vaesenek kreatív felhasználásán túl a zseniálisan megírt rejtélyek kötik össze. A Seasons of Mystery akár arra is tökéletesen megfelel, hogy egy még viszonylag kezdő Társaság ténykedésének első évét felvázolja, de arra is jó, hogy más kalandokkal karöltve adjon egy évszakokra hangolt tematikát a játékalkalmaknak, és bemutassa, hogy az idő múlása milyen hatással lehet a természetfelettire, és milyen hatással lehet a különböző vidékekre.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A korábban már megjelent A Wicked Secrettel együtt, ha esetleg egy Mesélő saját történetek helyett inkább előre megírt modulokkal dolgozna, képes 8-10 játékalkalomra elegendő időt is kitölteni, annak függvényében, hogy a játékosok mennyire gyorsan haladnak a rejtélyek felderítésével. Egyértelműen ajánlott mind veterán, mind kezdő Vaesen-játékosok számára.

(A játékot a Free League Publishing biztosította – köszönjük!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát