Az Eurogamer készített egy interjút a lengyel Tolkienként is emlegetett Andrzej Sapkowskival, a Witcher regények és novellák szerzőjével. A beszélgetés rengeteg, Sapkowski személyével kapcsolatos tévképzetet eloszlat.

  • Sapkowski egy hirtelen döntése folytán lett mára nemzetközileg ismert író
  • Tudtad, hogy saját kishitűsége miatt nem kap részesedést a játékok után?
  • A hírhedten morcos szerzőről sokan tévesen azt hiszik, hogy utálja a videojátékokat
  • Sapkowski elismeri a CD Projekt Red sikerét és további Witcher történeteket fog írni

A sok nyelvet beszélő és közgazdasági diplomával rendelkező Sapkowski a nyolcvanas években utazó szőrmekereskedőként dolgozott, aki falta a fantasy könyveket, sci-fi regényeket fordított, és maga sem tudja miért, de 1985-ben úgy döntött, hogy indul a Fantastyka magazin novellaíró pályázatán. Ekkor 38 éves volt, a pályázaton pedig egyébként csak harmadik helyet szerző A vaják (Wiedźmin) c. novellát ti is elolvashatjátok az itthon megjelent Az utolsó kívánság c. novelláskötetben.

Sapkowskit nem igazán érdekelte a zsűri véleménye, ugyanis a sárkányölő suszterről szóló lengyel népmese professzionális szörnyvadászt szerepeltető realista változata országszerte hatalmas siker lett, ő pedig meg van győződve róla, hogy csak azért nem nyert, mert hazájában akkoriban lenézték és gyerekesnek tartották a fantasy műfajt.

andrzej-sapkowski.jpg

Az elsőt további Ríviai Geraltról szóló népmesét realizmussal, fanyar humorral és fantasyval ötvöző rövid történetek követték, majd 1994 és 1999 között Sapkowski megírta az öt regényből álló Witcher regényfolyamot, amik megjelenése önmagában egy csoda volt, hiszen a legtöbb kiadó számára öngyilkosságnak tűnt egy lengyel szerző fantasy írásait kiadni. 

A CD Projekt a kétezres évek elején kereste fel az akkor már hazájában híres Sapkowskit egy videojáték ötletével, de nem ők voltak az elsők, hanem a studio Metropolis (Bulletstorm, The Vanishing of Ethan Carter), akik a legelső, szép csendben elhalt és soha meg nem valósult Witcher játékot készítették volna. A CD Projekttel már nem is igazán emlékszik a tárgyalások részleteire, de a megállapodás az volt, hogy a fejlesztők az ő világát és karaktereit felhasználva saját történetet írnak a szörnyvadász Geralt számára.

witcherstudiometropolis.jpg

A soha el nem készült első Witcher játékadaptáció

A sors fintora, hogy ahogy Sapkowski írását a műfaja miatt nem vették elég komolyan az őt elindító pályázaton, úgy ő is gyerekes ostobaságnak tartotta a videojátékokat, és az első Witcher játék eltűnése után egy percig sem hitt a CD Projekt sikerében. Saját bevallása szerint a megkeresése után nem is foglalkozott többet a dologgal, és számára a játékadaptáció addig volt érdekes, amíg meg nem kapta a pénzét a jogokért cserébe. A CD Projekt felajánlotta ugyan, hogy majd százalékosan részesedjen a bevételükből, de ezt ő maga utasította el mondván, hogy úgysem lesz semmiféle profit, ezért inkább egy összegben kéri a pénzt.

A The Witcher 2007-es megjelenése után nagyot fordult a világ szegény Sapkowskival, akinek hirtelen elkezdték más nyelveken is kiadni a regényeit, csak éppen a borítón a játékhoz köthető illusztrációkkal, ami elmosta a határt az eredeti szerző és az adaptáció között. Sapkowskit lelkileg nagyon megviselte ez az időszak, hiszen csak hazájában ismerték, a 2008-ban angolul újrakiadott első regénye után azonban sokan azt hitték róla más országokban, hogy ő csak egy felbérelt író, aki a játékról írt könyveket. Legnagyobb félelme, hogy húsz év múlva az ő neve feledésbe merül, és mindenki a CD Projekt Redhez köti majd a Witchert.

vajkosszesplayon.jpg

A PlayON kiadó gondozásában megjelent Vaják könyvek részben Witcher 2 illusztrációkat ábrázoló borítói

Azt gondolná az ember, hogy minden bosszúságának el kellene törpülnie a rengeteg pénz mellett, amit a Witcher játékok sikere hozott neki, de a fentebb leírt okok miatt egy zlotyival sem lett gazdagabb a játéksorozat elképesztő nemzetközi sikerétől. Mindezekhez a teljesen érhető frusztrációihoz köthető az a tévhit, hogy Sapkowski egy megkeseredett vénember, aki gyűlöli a CD Projekt Redet és a videojátékokat, erről azonban szó sincs. Elmondása szerint őt ugyan nem érdeklik a játékok és ezért nem is játszik velük, de ettől még nincs ellenük semmi kifogása, a Witcher sorozatot nagyon jónak, sikerét pedig megérdemeltnek tartja, és azt sem bánja, ha valaki a játékot dedikáltatja vele, hiszen legyen olvasó vagy játékos, a rajongó az rajongó.

Azt természetesen nagyon bánja, hogy annak idején nem hitt a játékok sikerében, hiszen most sokkal gazdagabb lehetne, de úgy tűnik, talán elkezdte élvezni az ismertséget, amit Lengyelországon kívül hoztak neki a játékok, és annak az iróniájába is beletörődött, hogy egy 14 évvel ezelőtt írt regénye újrakiadásának alkalmából hívják olvasói találkozókra. A további Witcher történetek írásának lehetőségétől olyannyira nem zárkózik el, hogy 2013-ban írt is egy angolul Season of Storms címen megjelent novellát. Az Eurogamer szerzőjének arra vonatkozó kérdésére, hogy várható-e tőle újabb Ríviai Geraltról szóló történet, habozás nélkül igenlő választ adott, nekünk magyaroknak pedig ráadás jó hír, hogy április 24-én érkezik a negyedik magyarra fordított Vaják regény, a Fecske-torony.

A tanulság: ne legyetek előítéletesek, és ha már Sapkowski beleesett ebbe a hibába, azt azért ne felejtsük el, hogy legalább annyit köszönhet a CD Projekt neki, mint ő a Witcher játékoknak.