A Sir, You Are Being Hunted és a The Signal From Tölva alkotói egy újabb érdekes címmel rukkoltak elő, ezúttal egy hátborzongatóan sötét világba pottyantva a játékosokat, ahol – ahogy arra a cím is erősen utal – csupán a fény, vagyis pontosabban túlméretezett, hipermodern zseblámpájuk segítségével maradhatnak életben.

Az alternatív Világok Harca befejezést idéző The Light Keeps Us Safe elején egy bunkerban ébredünk, a fülünkbe duruzsoló női hang szerint utolsó túlélőként, mivel a többiek már „beléptek a fénybe”(meghaltak/elmenekültek?), tartalékainkat felélve pedig eljött az idő, hogy fényágyúnkat felmarkolva kimerészkedjünk a felszínre, és szembenézzünk a bolygó új albérlőivel.

A felszínt a sötétség uralja, valamint a minden sarkon vörös fénnyel pásztázó gyilkos robotok tömege. Az életünkre törő megszállók között vannak őrtornyok, folyamatosan járőröző felderítők, a házak szűk folyosóin elrejtett lézerek, apróbb lézerágyúk, gömbvillámokat ránk szabadító lövegek, de akad még jó pár egyéb veszély is.

Hatalmas akcióra és lövöldözésre senki ne számítson, hiszen (1) „igazi” fegyverünk nincs a játékban, (2) a célunk a túlélés, nem pedig a megszállók egyszemélyes hadseregként való felszámolása. Egyetlen eszközünk a gépek serege ellen fényszórónk, ami ha nem is tökéletes, de számos különböző módon mentheti meg az életünket, emellett azonban más szerepeket is betölt, így többek között megvilágítja utunkat – nélküle ugyanis többnyire az orrunkig sem látunk –, majd a fejlesztését követően már kapcsolókat is aktivál, és szabad szemmel nem látható platformokat/ellenfeleket fed fel.

Óvatos üzemmód bekapcsol

Minden ellenfél más-más módon reagál fényágyunkra, így például míg az apróbb lézerágyúk egyetlen villantástól visszahúzódnak a földbe, addig a felderítőket csupán megzavarja egy pillanatra, hogy legyen időnk eliszkolni. Az őrtornyokat és elektromos kapukat ezzel szemben manuálisan kell lekapcsolnunk, előbbi esetében viszont érdemes az „Az emberiség elszáll, a szemét megmarad.” szellemében hátra maradt kukákból kivadászni 1-2 üres sörösüveget, és elterelni velük a figyelmüket. Az üvegek mellett ételt és gyógyszert is zsákmányolhatunk az üresen – vagy épp oszladozó testek sírhelyéül szolgáló – épületekből, amikkel állóképességünket és életerőnket tölthetjük vissza, de végső célunk eléréséhez a kéken világító, alkatrészeket rejtő széfeket kell felkutatnunk, ugyanis ezekkel fejleszthetjük tovább zseblámpánkat. Szintén érdemes összeszedni a mindenfelé elszórt fénygömböket, ezeket ugyanis „megetethetjük” a bunkerünk közepén álló szerkezettel, aminek valószínűleg fontos szerepe lesz majd a végleges játékban.  

A belső nézetes, már most is egészen pofás, 16,79 eurós (nagyjából 5400 forintos) The Light Keeps Us Safe egyetlen elem – a fény – különböző felhasználási módjaira építő koncepciója roppant érdekes, és egy kis kreativitással igazán jó játék kerekedhet belőle. A sötétben való felfedezés, a lámpa akkumulátorának és a környezet zajainak lázas figyelése, a gyűjtögetés, a robotok kicselezése és a fejtörők megoldása egy igazán izgalmas elegyet alkot, bár a procedurálisan generált pályák helyett egy gondosan felépített világ, no meg egy hátborzongató sztori sokat javítana az élményen.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!