A rebootolt Tomb Raider elég furán kezdte karrierjét a Square Enixnél, hiszen anno 2013-ban, az akkori elnök, Vada Joicsi szerint a játék rosszul teljesített, mert a vezetőség 5-6 millió eladott példányra számított, de ezt a számot a Tomb Raider csak egy év alatt tudta teljesíteni.

A Vada helyére szintén 2013-ban lépett Macuda Joszuke most tiszta vizet öntött a pohárba. Elmondása szerint az elnöki székbe kerülését megelőző üzleti év gyenge volt a kiadó számára, ezért a vezetőség nagyon magas elvárásokat támasztott a Tomb Raider elé, ami az említett üzleti év legvégén, márciusban jelent meg.

„Most visszatekintve azt gondolom, hogy extrém magasak voltak az elvárásaink” – mondta Macuda a Gamesindustry.biz-nek, majd kifejtette, hogy bár ma már ez a véleménye, akkoriban üzleti számok alapján ítélkeztek, és a játék teljesítménye nem egyezett az elvárásaikkal, ezért ítélték gyengének a programot bevétel szempontjából.

Most, négy évvel később viszont már erős eladásról beszél, hiszen a Tomb Raider eleddig 11 millió példányban kelt el, ráadásul a SteamSpy adatai alapján ebből 5 millió PC-n fogyott. A Rise of the Tomb Raiderről eladási adatokkal nem szolgált, de azt megtudhattuk, hogy abból majdnem 7 millió darabot szállítottak ki. Ennél a játéknál azonban más megközelítést kell használni az értékelésnél, hiszen PlayStation 3-ra már meg sem jelent, PC-re pedig fél, PS4-re pedig egy évvel az Xbox One premier után jött ki.

Macuda továbbá kijelentette, hogy a Tomb Raider nagyon fontos cím és IP számukra, ezen semmi sem változtatott, vagyis számíthatunk a folytatásra. Az persze egyelőre kérdéses, mikor jön majd a harmadik rész.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!