Lassan véget ér az év, koncentráljunk hát a folytatásra. 2022 új reményekkel kecsegtet filmes téren is. A legjobban várt alkotások közül szemezgettünk, jóllehet még közel sem teljes a következő tizenkét hónap műsorlistája. Jobbára az év első feléből válogattunk.

robert-pattinson-the-batman-07-700x400-1-700x400d.jpg
(A kép forrása: Film-Book)

Az unoka – január 6.

Egyedi thrillerrel jelentkezik Deák Kristóf, az Oscar-díjas Mindenki rendezője. Egy szelíd informatikus fiú bosszút esküszik, amikor néhány csaló csúnyán átveri szeretett nagyapját. Főszerepben az elsőfilmes Blahó Gergő, Jordán Tamás és Döbrösi Laura.

Sikoly – január 13.

Matt Bettinelli-Olpin és Tyler Gillett (Aki bújt és a V/H/S) rendezésében visszatérünk Woodsboroba, ahol ismét feltűnik a maszkos gyilkos. A visszatérő Neve Campbell-Courteney Cox-David Arquette trió mellett Dylan Minnette (13 okom volt), Jack Quaid (The Boys) és Jenna Ortega (You) alakítják a főbb szereplőket.

Morbius – január 27.

A Jared Leto főszereplésével készült film gótikus-sötét stílust követ. A képregények hasábjain 1971 óta ismert címszereplő a klasszikus történet szerint gyógyír után kutatva változik át szándékai ellenére vámpírrá. Bár nehezen tudja csillapítani fékezhetetlen vérszomját, megpróbál lelkiismeretesen eleget tenni orvosi hivatásának. A filmben feltűnik majd a Keselyűt megformáló Michael Keaton is.

Fekete telefon – február 3.

Scott Derrickson (Doctor StrangeSinister) rendezésében egy tizenhárom éves kisfiú, a félénk, ám okos Finney szenvedéseit követjük, amikor egy szadista álarcos gyilkos elrabolja és pincéjébe zárja őt. Egyszerű túszsztorinál rejtélyesebb történetre számíthatunk: a fiú mellett van egy telefon, aminek a vezetékét ugyan kihúzták, mégis rendre csörögni kezd, hogy a gonosz férfi korábbi áldozatai kommunikáljanak rajta Finney-vel. Az elhunyt gyerekek mindenképpen segíteni akarnak társuknak, hogy sikerüljön kijutnia csapdájából. Az időhurkos filmekre emlékeztető sztorit bonyolítja, hogy a Finney-ék szomszédjában lakó kislány álmában látja a barátjával történteket.

Uncharted – február 10.

Az Uncharted előzményfilmként szolgál a játékok történetéhez. Nathan Drake fiatal kincsvadászként kerül Victor Sully Sullyvan mellé, aki tanítványává fogadja a fiút. Az ígéretek szerint néhány ikonikus jelenet is megelevenedik majd a 41 millió példányban eladott játéksorozatból. A PlayStation első élőszereplős filmjét Ruben Fleischer (VenomZombieland) rendezi, a főbb szerepekben pedig Holland és Wahlberg mellett feltűnik Antonio Banderas, Tati Gabrielle (Sabrina hátborzongató kalandjai) és Sophia Ali (A Grace klinika) is.

Licorice Pizza – február 24.

Paul Thomas Anderson (Fantomszál) ezúttal a hetvenes évekbe kalauzol minket, visszatér a Boogie Nights helyszínére, a San Fernando-völgyi közegbe. Egy tini fiú szerelmi ügyeit és művészi törekvéseit követhetjük. Gimis tanulmányai közben színészkedik, aminek során megismerkedik például Jon Peters-szel, hollywoodi sztárproducerrel (utóbbi valós alak). A főszereplőket Philip Seymour Hoffman fia, Cooper Hoffman és a HAIM együttes gitárosa, Alana Haim alakítják, de feltűnik mellettük Bradley Cooper, Sean Penn, John C. Reilly és Tom Waits is.

Batman – március 3.

A fiatal Batman nyilvános működésének második évében járunk, amikor egy rémisztő gyilkosságsorozat rázza Gotham City-t. A 2022. március 4-én debütáló film főszerepeiben Robert Pattinsont és a Bruce Wayne-nel romantikus viszonyt ápoló Macskanő megformálóját, Zoë Kravitzet láthatjuk. Mellettük Alfred Pennyworth, a főgonosz Rébusz és a Pingvin szerepében feltűnik Andy Serkis, Paul Dano és Colin Farrell. Utóbbira érdemes külön figyelni, hiszen saját sorozatot kapott az HBO-tól.

Don’t Worry Darling – szeptember 23.

Red Hot Chili Peppers ikonikus videoklipje és az Éretlenségi után újabb saját rendezéssel jelentkezik Olivia Wilde. Az ötvenes években játszódó film egy utópisztikus életforma-kísérletben részt vevő közösséget követ. Egy háziasszony kerül a középpontba, aki férjével csatlakozik az elbűvölőnek tűnő társasághoz. Idővel azonban egyre feszültebb lesz a légkör, mintha társai titkolnának valamit a hősnő elől. A színész-rendező mellett Florence Pugh (Fekete Özvegy), Chris Pine (Wonder Woman), Gemma Chan (Örökkévalók) és Harry Styles (Dunkirk) alakítják a főszereplőket.

Operation Fortune – 2022

Guy Ritchie friss rendezésében két titkosügynök, a brit MI6 embere és a CIA-t képviselő kémnő egyesíti erejét, hogy egy frissen kifejlesztett, a világ pusztulásával fenyegető fegyvert megsemmisítsenek. Előbbit Jason Statham (BlöffHalálos iramban-széria), míg társát Aubrey Plaza (LégióVárosfejlesztési osztály) alakítja, de feltűnik mellettük Hugh Grant (ÚriemberekEgy fiúról) is.

Killers of the Flower Moon - 2022

Martin Scorsese új filmje igaz történetet dolgoz fel: Al Spencer bandája az 1920-as években az oklahomai Osage törzsbe tartozó indiánok között követett el gyilkosságsorozatot, hogy a lakóhelyükön elterülő olajmezőket megszerezze. A bűntényt a frissen megszervezett FBI leplezte le, élén azzal a Hooverrel, akit egyébként DiCaprio játszott Clint Eastwood 2011-es életrajzi filmjében. Utóbbi ezúttal egy olajkereskedőt alakít, akibe beleszeret Lily Gladstone (Egyes nők) helyi őslakos karaktere. Mellettük feltűnik a David Grann 2017-es regényét adaptáló filmben Tantoo Cardinal (Farkasokkal táncoló) és Robert De Niro is, míg Jesse Plemons az ügyben nyomozó FBI-ügynököt alakítja.

fp-kotfmfirstlookjune21fbweb.jpg
(A kép forrása: Osage News)

Ti melyik filmeket várjátok leginkább 2022-ben? Írjátok meg kommentben!