Már csak pár nap van hátra a Battlefield 4 bétatesztjéből, amit valószínűleg sokan közületek már ki is próbáltak. De vajon észrevettétek azokat az érdekességeket, amiket Chris? Át is adjuk neki a szót!

Manapság szinte lehetetlen úgy írni a Battlefield 4-ről, hogy ne bosszantsak fel vele pár rajongót. Sokaknak nem indul, bugos, szaggat a játék, de hát ezért van a bétateszt, ugye. Most viszont nem a hibákról vagy gépigényről szeretnék írni nektek, hanem azokról az érdekességekről, amikre bizony nem öt perc alatt jöttem rá. Lássuk ezeket!

5. Liftek

A "C" ellenőrzőponton található felhőkarcoló tetejére könnyen feljuthatunk az épület előcsarnokában lévő liftek segítségével, ezt valószínűleg sokan tudjátok már. De azt tudtátok, hogy az épület folyó felőli oldala közelében is található egy szervizlift, ami nem a legfelső szintre, hanem a tetőre visz fel minket? És hogy miként kell lerombolni a felhőkarcolót? Nos, a folyó felőli oldalon találtok négy meggyengült tartópillért, azokat kell robbanóanyaggal megsemmisíteni.

4. Nullázás

A recon kaszt, azaz a sniperek dolga sokat nehezedett a Battlefield 3 óta, ugyanis a lövedékek úgynevezett hitboxa csökkent, aminek hatására sokkal pontosabban kell lőni ahhoz, hogy fejlövést érjünk el. Ez egy elég komplex feladat, hiszen tüzeléskor számításba kell vennünk a célpont irányát, sebességét és távolságát. Ezért aztán a reconok számára jelenthet jó hírt, hogy a célzást segítendő mostantól nullázhatjuk az irányzékot, amihez egyetlen adatra lesz szükségünk, a célponttól való távolságra. Ezt könnyen lemérhetjük, ha elővesszük a hármas gombra előhozható célmeghatározó kütyüt, ami megmondja, hogy mekkora a távolság a célpont és köztünk. Ezek után már csak az irányzék beállítása van hátra, amit akkor tudunk megtenni, ha benagyítunk és megnyomjuk a V gombot. Ekkor a képernyő alján láthatjuk, hogy mekkora távolságra nulláz a fegyver, tehát ha 200 méterre állítjuk, akkor a kétszáz méterre lévő célpont eltalálásához pontosan a szálkereszt közepére kell esnie az áldozatnak. Oh igen, és a T gombbal még egy szinttel nagyíthattok az irányzékon is!

3. Célrávezetés

Ugye mindenki tudja, mit jelentett a Battefield 3-ban a lézeres célrávezetés? Nem? Akkor irány a YouTube, és nézzétek meg oktató videósorozatom ezzel kapcsolatos részét!

A negyedik rész nagy újdonsága, hogy ehhez a művelethez már nincs szükség SOFLAM-ra, hanem a recon kaszt játékosai hordozható eszközzel festhetik meg a csapat számára a célpontokat. Ez persze önmagában nem lenne nagy újdonság, de azt tudtátok, hogy a megfestett célpontokra akár RPG-vel is lőhetünk rakétát úgy, hogy az követni fogja azt? Jó persze, ez nagyon nem életszerű, de mivel ez csak egy játék, ne akadjatok fent ilyeneken. Különben is, a Bad Company 2-ben is volt ilyen, csak ott tracer dart fegyverrel kell eltalálni a célpontot ahhoz, hogy követőrakétát tudjunk rálőni.

2. Interaktív elemek

A Battlefield 4 nagy újdonsága az úgynevezett Levolution, amit megfogadtam, hogy sosem fogok leírni még egyszer, mert utálom, ha ilyen trendi címkéket találnak ki olyan dolgokra, melyek igazából csak interaktív elemek. Jó néhány ilyen levolution-opció (na tessék, megint leírtam!) található a béta egyetlen térképén is. Ilyenek például a liftek, illetve a hidak elején található útzárak is, melyeket egyetlen kapcsolóval fel- vagy leengedhetünk, ezzel is megnehezítve a járművek átjárását. A "D" ellenőrzőpontnál is van egy ilyen interaktív elem, a plázában ugyanis találtok egy kapcsolót, amivel a rácsokat ereszthetitek le az épület körül.

1. Mission menü

A Battlelog is sokat változott az előző részhez képest, melyek közt a Missions menü volt a legérdekesebb  számomra. Itt küldetéseket kreálhatunk magunk, illetve négy további társunk számára, melyeket ha elfogadunk, különféle versenyeken veszünk részt. Ki képes több tankot elpusztítani 48 óra alatt, ki lesz a legjobb csapatjátékos a következő három meccs alkalmával, stb. Győztest két nap után hirdet a rendszer, jutalma pedig... Na azt nem tudom, de talán ti eláruljátok nekem.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Battlefield 4-ről "Ezzel játszunk..." videót is készítettünk, továbbá a játék PC Guru magazin előfizetés mellé is kérhető.