Hallottatok valaha a játékról, ami embert ölt? És arról, amelyiknek nyoma veszett, miután bárki játszott vele? Nem? Pedig sok ilyen történet kering az interneten. Az úgynevezett creepypasták, azaz netes rémmesék között külön alfajt képeznek a játékokról szóló sztorik. Megszállt játék, halálos játék, gonosz játék, élő játék... van itt minden -- aki szeretne tájékozódni és ért angolul, az jó sok libabőrös órát szerezhet magának a Creepypasta Wiki bejegyzései olvasása közben.

Sok olyan videojátékos creepypasta van, amik csak merő kitalációk. Van azonban egy ritka kategória, mely szegről-végről valós eseményeket dolgoz fel, vagy legalábbis tartozik hozzájuk létező anyag, amit meg lehet osztani, hogy együtt féljünk a haverokkal, akiknek lövése sincs, mit látnak. E történetek közül igyekeztünk összegyűjteni az öt legrémisztőbbet -- négyhez ráadásul letölthető az ingyen játék, hátha valakinek elragadják a lelkét a bitek. Felkészültetek a rémületre? Akkor vágjunk bele!

5.: MARIO

A MARIO creepypasta egy fórumtémában született, a NES és SNES ROM-okkal foglalkozó SMW Central oldalon. Az egyik fórumozó, Adam, indított egy topikot, melyben egy különös ROM-ról számol be, aminek címe simán csak MARIO, és ami egyébként a Super Mario World egy módosított változata. A programhoz ilyesformán nem árt egy ingyenes SNES emulátor, már ha valaki ki akarja próbálni, milyen az, amikor mindenki kedvence, a csupa szív Mario meghal, és szemétkedései miatt a pokolra kerül. A túlvilág olyan, mint Mushroom Kingdom, csak épp tök üres, és minden áldott szöveges üzenet Mariót okolja az örök magányért. Ráadásul a játék mellett találni egy különös .txt fájlt is, ami valójában egy átkonvertált .jpg, mely egy, a játékban teljesen véletlenszerűen feltűnő gyilkossági jelentés áldozatát mutatja be. A MARIO nem különösebben félelmetes darab, inkább nyomasztó. Pikantériája viszont, hogy a creepypasta igaz: a fórumtopikban kommentek formájában írt élménybeszámoló éveken át terjedt az interneten anélkül, hogy bárki vette volna a fáradságot a mögöttes igazságtartalma kiderítésére. Aztán jött xMulletMiKEx YouTube-felhasználó, aki Creepy Gaming sorozata keretében utánanézett a magát Adamnek nevező kommentelőnek. Talált hozzá egy YouTube-csatornát, ahol írt neki egy üzenetet, amiben megkérdezte, mi igaz a MARIO-val kapcsolatban és mi nem. A válasz megdöbbentő volt: MINDEN fórumon megosztott szöveg igaz, az utolsó szóig. Adam azonnal leírta tapasztalatait, nem költött hozzá semmit, ezt utólag megtették a rajongók. Ugyanakkor elmondta, hogy azóta találkozott a ROM készítőjével, aki, bár szeretne névtelen maradni, egy hétköznapi, normális fickó. Ez viszont mit sem von le a MARIO értékeiből, mely egy ritka bizarr alkotás.

» MARIO ingyen játék letöltés

Top 5 videojátékos rémtörténet
A MARIO-ban mindenki kedvenc vízvezeték-szerelője meglakol a sok rosszért,
amit elkövetett élete során.

4.: Sonic.exe

Újabb creepypasta, ezúttal a minden bizonnyal teljesen kitalált fajtából. A Sonic.exe egy állítólagos Sega MegaDrive ROM hack, .exe fájlba csomagolva, amiben Sonic barátait, Tailst és Knucklest irányíthatjuk, akik megpróbálnak elmenekülni a sorozatgyilkossá avanzsált Sonic elől. Ha ez még nem lenne elég, Sonic Dr. Robotnikot is kinyírja, majd a képernyőbe mosolyog, azt mormogva, hogy ő isten. Ööö... oké. A történet szerint a játék a való életre is kihat, tehát ha sokat foglalkozunk vele, rémálmaink lesznek, sőt, a szerző azt mondja, megjelent az ágyán egy véres plüss Sonic is. Ijesztő? Maga a történet nem igazán, de a játékból készült egy ingyenes változat, ami a creepypasta leírását követi, meglehetősen jól, és igen, elég felkavaró tud lenni. Persze, ez nem az eredeti Sonic.exe, az ugyanis maga a gonosz, de talán az utángyártott változat is elég az elkárhozáshoz. Ha nem féltek tőle, hogy a villámgyors Sonic eljő értetek a rémálmaitokban, akkor csak hajrá, játsszatok a Sonic.exe-vel!

» Sonic.exe ingyen játék letöltés

Top 5 videojátékos rémtörténet
A Sonic: The Hedgehog ismert töltőképernyője a Sonic.exe-ben átvált
erre egy pillanatra. Sega 666? Oké...

3.: Luna Game

Na, ez egy tényleg beteg creepypasta, mely, akárcsak a MARIO, igaz. 2011. április 3-án valaki egy letölthető játékot postolt az Equestria Daily nevű Én kicsi pónim rajongói oldalra. A weblap eleve tele van flashjátékokkal, de a Luna Game-nek nevezett programot le kellett tölteni, ha az ember játszani akart vele. Persze, sokan így is tettek, ám amit kaptak, nem egészen fedte az általuk várt dolgokat. A Luna Games egy tipikus platformernek indul: ugrálunk a pályán Lunával, a rajzfilmsorozat egyik szereplőjével, és mialatt szól a 16-bites pokolból idézett zene, egyszer csak elmegy a kép, és beugrik elénk Pinkie Pie, egy másik póni, megszállott tekintettel és iszonyú zaj közepette. A játékból nem lehet kilépni, sem az Esc, sem a CTRL+F4 nem segít, és ha a Feladatkezelő felé vennétek az utat, számolnotok kell az egér beakadásával. Semmi pánik, pár másodperc után magától bezáródik a cucc, majd ha újra elindítjuk, egy másik képet jelenít meg, és ha kivárjuk a bezárást, egy kép és egy .txt vár minket a játék helyén. A szövegfájlban csak ennyi szerepel: közel a vég! Ez így leírva annyira nem félelmetes, és ha kipróbáljátok, sem kaptok infarktust, de tény, hogy a játék minden figyelmeztetés nélkül jelent meg egy főleg rajongókat célzó oldalon, és többekre a frászt hozta. Érdekes fejlemény, hogy az alkotó személyére azóta sem derül fény, de készített egy sor folytatást, amik még ennél is betegebb dolgokat csinálnak.

» Luna Game ingyen játék letöltés

Top 5 videojátékos rémtörténet
A Luna Game elsőre vírusnak tűnik, de valójában ártalmatlan
gonoszkodás csupán. És persze beteg. Nagyon.

2.: The Theater

Hallottatok valaha a The Theater című játékról? Nem? Nem csoda. Sokak szerint nem is létezik. Egy furcsa játékról van szó, ami a Doom megjelenése környékén jött ki és... és... egy híres creepypasta lett belőle. A The Theater állítólag CD-n jelent meg, és képtelenség volt telepíteni egy programhiba miatt. Azon kevesek, akik el tudták indítani, nyomtak egy resetet az installálás során, és így sikerült átugraniuk egy fatális hibaüzenetet. Ha befejeződött a telepítés és elindult a The Theater, egy borzasztóan unalmas játékkal találták szembe magukat a csalódott gamerek: annyi volt az egész, hogy besétáltak egy moziba FPS nézetben, a jegykezelő jó szórakozást kívánt, majd a program kidobta őket a mozi elé, hogy ez a folyamat ismétlődjön az idők végezetéig. Vagy nem: állítólag egy véletlenszerű kód eredményeként néha továbbengedi az embert a The Theater, de csak hogy a frászt hozza rá a „csavartfejű ember” megjelenésével. Ez a bizarr sprite utána életünk végéig kísért bennünket, és senki sem tudja, miért olyan rettenetes. Bár a valódi The Theater létezésére semmi bizonyíték nincs, valakik ezúttal is készítettek egy utángyártott programot, ami nagyon-nagyon nyomasztó, ha az ember sokat futtatja. A monotonitás néha félelembe és idegességbe csap át -- érdekes egyveleg, annyi szent.

» The Theater ingyen játék letöltés

Top 5 videojátékos rémtörténet
A The Theater eredetijének állítólagos startképernyője. Ha valakinek van
egy ilyen játéka, várjuk a bizonyító videókat!

1.: The Legend of Zelda: Majora’s Mask

Ben Drowned. A creepypasta, ami talán a leghíresebb az összes videojátékos rémtörténet között. Sosem hallottatok róla? Pedig illene. Egy Jadusable néven kommentelő srác töltötte fel tapasztalatait egy megszállt The Legend of Zelda: Majora’s Mask játékról a 4chan /x/ nevű topikjába, ami egyébként paranormális jelenségekkel foglalkozik. Jadusable állítása szerint egy utcai vásáron vette meg a híres Nintendo 64 játékot, ami a kollégiumi szobájában játszva szép lassan eluralkodott felette. Volt a cartridge-en egy mentés: Ben. Ben helyett Jadusable új karaktert kezdett, de az összes NPC Bennek hívta így is. Majd a játék elkezdte megölni, és mindig azt kérdezte tőle: „Szörnyű végzettel találkoztál, nemde bár?” Jadusable nem sokkal ezután rájött az igazságra: a játékot egy vízbefulladt kisfiú, a nyolcéves Ben szelleme kísérti. Az entitás élvezi a kegyetlenkedést, Jadusable élete pedig veszélyben forog. S hogy ez a sztori miért olyan érdekes? Nos, azért, mert Jadusable folyamatosan töltött fel a topikba gameplay-videókat és képeket, amik látszólag alátámasztották, hogy a sztori tényleg megtörténik. Jadusable ráadásul gyakran eltűnt, majd újra megjelent, egyre betegebb és zavartabb dolgokat írva a fórumon. Végül a kollégiumi szobatársa osztotta meg Jadusable utolsó, igazsag.txt nevű fájljának tartalmát, amiben leírta, hogyan menekült el Bentől, de hogy mindenki veszélyben van, mert a szellem az internetet használja, hogy kapcsolatba lépjen velünk. A Ben Drowned hosszú ideig a legnépszerűbb creepypastának számított, és csak évekkel később leplezte le magát Jadusable, mint Alex Hall. Elismerte, hogy a sztori kitalált, a játék pedig nem létezik. De ettől még sokan máig rettegnek Ben visszatérésétől…

Top 5 videojátékos rémtörténet
A Ben Drowned a legjobb videojátékos creepypasta. Sajnos nincs
belőle játszható változat.

Tetszett az összeállítás? Ha igen, ajánljuk figyelmetekbe a PC Guru Online Top 5 városi legenda és Újabb városi legendák című cikkeit!