Nemrég mutattuk be a PC Guru Online-on a Meridian: New World című RTS-t, melyet gyakorlatilag egyetlen magyar fejlesztő készít. A játék kellemes fogadtatásban részesült a Gamescomon, mi pedig arra gondoltunk, hogy ennek apropóján összeszedjük az öt legjobb magyar fejlesztésű videojátékot. Persze sokkal több hazai alkotás készült, mint amiket a legtöbb olvasó ismer, így inkább felállítottunk pár szabályt, hogy ne legyen kavarodás a programok gyűjtésekor: az alant felsorakoztatott címek nem lehetnek kis költségvetésű indie darabok, hanem csakis AAA-címek; a játékoknak külföldön is meg kellett jelenniük; teljesen magyar programoknak és IP-knek kell lenniük, külsős koprodukciók (pl. a Might & Magic Heroes VI) nem érnek. Most pedig, hogy tisztáztuk az alapokat, lássuk, melyek voltak Magyarország legjobb játékai!

5.: Screamer 4x4

A Screamer 4x4-re talán már kevesen emlékeznek, és ez elsősorban a játékot kiadó Virgin nem túl okos döntéseinek köszönhető. A programot egy Clever’s Development nevű csapat készítette, akik eleinte egy sci-fi FPS-t szerettek volna tető alá hozni, de egy nap kilátogattak egy off-road versenyre és azonnal megváltozott a véleményük. A Screamer 4x4-et saját bevallásuk szerint a ’90-es évek számtechóráit felvillanyozó Terep 2 szellemi örököséül szánták, és a dolog működött is: kaptunk egy rakás terepjárót, hatalmas bejárható területet, szimulációs játékélményt és négyfős multiplayert. Sajnos a csapat több járművet csak cheattel tudott elrejteni a kódban, mert a kiadó nem szánt elég pénzt a jogokra, sőt, a kidolgozott törésmodell is a kukában végezte (bár állítólag valahogy elő lehet csalogatni). A Screamer 4x4 egy szűk réteget célzott, a szimulátorok rajongói között azonban máig legenda -- kár, hogy a srácok tehetsége végül elkallódott, és a katasztrofális Terminator 3 FPS után nem volt maradásuk az iparban. A Screamer 4x4 demó letöltése egyébként igen javallott!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

4.: S.W.I.N.E.

A Stormregion nevű csapat az egyetlen, amelyik két játékkal is képviselteti magát a listán, és ez nem a véletlen műve. Első játékuk, a 2001-ben megjelent S.W.I.N.E. egy rendhagyó RTS, melyben a nyulak és a disznók háborúznak egymással csodaszép grafikai tálalás és igen durva kihívásfaktor mellett. A játékban nincs bázisépítés, sem energiamenedzselés, így minden egységünk kincset ér. A pályák hírhedten nehezek, nekem például sosem sikerült végigjátszanom. Ennek ellenére a program mégsem véresen komoly alkotás, hisz végigkíséri a fanyarságáról híres magyar humor, melyet remek szinkron is kiegészít, a kiváló átvezető videókról már nem is szólva. A S.W.I.N.E. nem csak itthon, de külföldön is népszerű játék lett, így a Stormregion belevághatott nagy álmuk, egy második világháborús stratégia kifejlesztésébe. Persze a csapat már rég nem létezik, de hagyatékuk nem veszett kárba, sőt a S.W.I.N.E. ingyenesen letölthető játék lett (igaz, csak az angol verzió).

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

3.: 1NSANE

2000 igencsak jó év volt a magyar autós játékok szerelmeseinek, hisz a Screamer 4x4 mellett ebben az esztendőben jelent meg a szintén zseniális 1NSANE című játék, melyet a máig működő Invictus Games fejlesztett kizárólag PC-re (a csapat manapság mobilos és webes játékokat készít). Akárcsak a lista sereghajtója, az 1NSANE is egy off-road versenyjáték, csak épp nem szimulátor, hanem arcade őrület, mely a kidolgozott kampány mellett erős multiplayer támogatást is élvez. A kiadásért felelős Codemasters nem sajnálta a reklámot a program mögül, így az 1NSANE a világ minden táján népszerűvé vált, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy tavaly folytatást is kapott, igaz, nem az eredeti alkotóktól. Az 1NSANE demó letöltése erősen ajánlott, ha szereted az off-road játékokat.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

2.: Codename: Panzers - Phase One

A Codename: Panzers - Phase One a S.W.I.N.E.-nal egyszer már bizonyított Stormregion legjobb játéka volt, mely 2004-ben jelent meg, egyéves késéssel. A program formulája nem sokat változott a nyuszis elődhöz képest, azaz most is egy kizárólag a taktikára és terepismeretre alapozó RTS-t kaptunk, csak épp elképesztő grafikával (még ma is jól néz ki), második világháborús köntösben. A sztori 30 küldetésen és három kampányon át meséli el a nagy világégést szovjet, német, amerikai és angol szemszögből, és bár nem kell oscaros forgatókönyvet várni, korrekt sztorit kapunk hiteles szereplőkkel. A Codename: Panzers - Phase One ráadásul csak a történet egyik fele, mert a program túl nagyra sikeredett, és hogy be lehessen fejezni időre, a srácok kettévágták a játékot. A Panzers-saga végül a Codename: Panzers Cold Warral ért véget, mely a PC Guru teljes játékaként is elérhető volt tavaly. Akinek kimaradtak a Panzersek, feltétlenül pótolja az elsőt, nem fog csalódni!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

1.: Imperium Galactica 2: Alliances

Oké-oké, tudjuk, ennél kevésbé meglepő választás nem létezik, de valljuk be, hogy imádjuk az Imperium Galactica 2: Alliancest, mellyel a magyar Digital Reality elsőként emelkedett a videojátékos mennyekbe. A csapat sajnos nem olyan régen feloszlott, már csak papíron él tovább, de végül is mindegy, évek óta nem volt már önmaga. Sokkal fontosabb, hogy az Imperium Galactica 2: Alliances elsőként hozta meg a nemzetközi elismerést magyar fejlesztőknek, a játék pedig, bár tény, hogy egyszerűsödött az első epizódhoz képest, rengeteg emberhez eljutott és máig élvezetes tud lenni. A korában fantasztikus 3D-s űrcsatákat összetett kolóniamenedzselés, megkerülhetetlen diplomácia és grandiózus történet fogta össze, nem csoda hát, hogy az Imperium Galactica 2: Alliances négy teljes CD-n terpeszkedett. Bár nem hibátlan, mindenképp a legjelentősebb magyar játék, és a listán szereplők közül, azokat saját korukba helyezve, messze a legjobb darab.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Egyetértesz velünk? Netán kihagytunk valamit? Úgy érzed, a listánk nem megfelelő? Nosza, oszd meg velünk véleményedet a kommentek között!