Ha most Amerikában lennénk, nem kellene megmagyarázni, miért szól az október az ijesztegetésről és a gagyi, de szerethető B-filmekről, amikben lassan vánszorgó, szétrothadt élőholtak érnek utol és tépnek szét csinos fiatal lányokat, gondosan ügyelve rá, hogy először csak a ruha essen le róluk. Mivel azonban ez Magyarország, talán érdemes felhívni rá a figyelmet, hogy a tengerentúlon októberben minden a halloweennek nevezett ünnepről szól, ami tulajdonképpen egy kelta eredetű pogány ünnep modernizált változata. S hogy ehhez nekünk mi közünk? Nos, a mindenszentek napjaként ismert november 1-jét megelőző hosszú éjszaka a legenda szerint tökéletesen alkalmas a holtak szellemeinek arra, hogy elözönöljék az élők világát, és mivel hozzánk is egyre jobban begyűrűzik ez a furcsa hagyomány, nálunk is kezd megszokottá válni a nagy októberi horrorfilm-maraton. Sőt, egyre több horrorjáték jelenik meg ősszel -- legutóbb ugye az Amnesia: A Machine for Pigs és az Outlast érkeztek meg. Csakhogy ezekért a játékokért fizetni kell, ha félni szeretnénk tőlük, ami nem mindenkinek kivitelezhető. Még szerencse, hogy vannak ingyenes alternatívák; ezek közül válogattuk össze az öt legjobbnak ítéltet, amiket le is tölthettek a PC Guru Online szerveréről!

5.: The Stairwell

Hallottatok valaha a paranormális esetekkel foglalkozó SCP alapítványról? Nem? Pedig saját Wikipédia-oldaluk is van. Az SCP egy félig-meddig titkos tudományos projekt, melynek célja a természetfeletti megértése és kordában tartása. Az SCP alapítvány munkatársai saját testi, lelki és szellemi épségükkel nem törődve bejárják a világot, hogy összegyűjtsék az emberiségre veszélyt jelentő szörnyetegeket, majd egy ismeretlen helyen lévő laboratóriumban tárolják, megfigyeljék, kiismerjék azokat. Az SCP a már említett weblapon publikálja eredményeit, nehogy az érdekek által fojtogatott kormányok és tudományos körök befolyásolják a munkájukat. S hogy ez igaz-e? Reméljük, hogy nem, bár a creepypastákban pont az a szép, akár igazak is lehetnének. Az egyik SCP esetet dolgozza fel egyébként a The Stairwell című kísérleti program, amit még játékként sem igazán aposztrofálhatunk, hisz a feladatunk mindössze annyi benne, hogy egy elhagyott kollégium egy titokzatos lépcsőjén ereszkedjünk alá. Emlékeztek a Silent Hill 2 kultikus jelenetére, amikor James csak ment-ment lefelé egy sötét lyukba? Na, ugyanezt kell elképzelni, csak belső nézetben. Ijesztgetésre nem kell számítani, de azért a The Stairwell egy érdekes és hátborzongató darab, amit minden horrorrajongónak érdemes letöltenie.

» The Stairwell ingyen játék letöltés

The Stairwell

4.: Deep Sleep

A Deep Sleep elsősorban atmoszférájával igyekszik levenni bennünket a lábunkról. A játékos egy hosszú, mély alvás után tér magához egy elhagyatott, régies szobában, és annyi a dolga, hogy kiderítse, mi történt az álommal töltött idő folyamán. A Deep Sleep stílusa, működése a Home és a Lone Survivor címekre hajaz, azaz egy 2D-s, 8 bites grafikával megáldott kalandjátékot kapunk, csak épp belső nézetben. A program nem túl hosszú, 2-3 óra alatt végig lehet kattintgatni, sőt, a készítője még egy végigjátszást is elérhetővé tett, hogy akkor se kelljen sokat egy helyben rostokolnunk, ha netán elakadunk. Ugyanakkor a Deep Sleepet nem kell letölteni; flashjáték révén csak erre a linkre kattintva érhető el böngészőből, ami ideális választássá teszi azok számára is, akik nagyon kevés időt töltenek játékokkal. Bár a cím megtévesztő, elhihetitek, hogy aludni nem nagyon akartok majd a befejezés után -- ugyanakkor tény, hogy a kissé pixeles grafika kizökkentheti az embert, ezért sem kerülhetett feljebb a listán.

Deep Sleep

3.: Slender: The Eight Pages

Most komolyan, van aki meglepődött rajta, hogy a rémisztgetés mémistene, Slender Man szerepel a listán? Nem hiszem… már csak azért sem, mert a főoldal kedvcsináló nagyképe is az arcátlan gyerekrablót ábrázolja. A Slender: The Eight Pages egyébként egy viszonylag egyszerű kis játék, ami szép csendben meghódította az egész internetet. A programban egy névtelen hős bőrébe bújva kell összegyűjtenünk nyolc papírlapot egy sötét erdőben, miközben Slender Man pályázik a bőrünkre, hogy statikus képzajjal tegyen pontot pályafutásunkra. A játék kifejezetten rémisztő, ugyanis sosem tudjuk, hogy a kissé nevetséges poligonbaba Slender Man mikor és hol fog megjelenni. Egyedül a kép szemcsésedése és a program keltette zaj erősödése figyelmeztet bennünket arra, hogy közel van. Figyelem, a játék nagyon ijesztő -- de csak elsőre, második nekifutásra már fájdalmasan monotonná válik, ezért csak a harmadik hely jár ki neki. Egyébként a játékból készült egy fizetős verzió is, Slender: The Arrival címmel, tesztünket itt olvashatjátok.

» Slender: The Eight Pages ingyen játék letöltés

Slender: The Eight Pages

2.: Forget Me Not Annie

Mi lehet annál félelmetesebb, mint egy elhagyatott elmegyógyintézetben bolyongani az éjszaka kellős közepén? Hát persze, hogy az, ha nem erős, állig felfegyverzett tesztoszteronbombák vagyunk, hanem egy szerencsétlen sorsú, 15 éves lány, aki élete nagy részét ebben az intézetben töltötte. A Forget Me Not Annie-ben pont egy ilyen kislány bőrébe bújva kell megszöknünk a diliházból, ami furcsamód tök üres, egyedül beszélő plüssmackónk nyújt társaságot -- bár valószínű, hogy a macit csak bomlott elménk tekinti élőlénynek. A játék hangulatát és játékmenetét tekintve elsősorban az Amnesia: the Dark Descent hozható fel múzsaként, de ez nem baj, sőt, kifejezetten azoknak ajánlott a játék letöltése, akik már többször végigszaladtak a Frictional alkotásán, és a The Chinese Room malackodásába is beleuntak az elmúlt egy hónap alatt. A Forget Me Not Annie ráadásul nemcsak ingyenes, de szép is, hála anak, hogy készítői az Unreal Engine 3.0 motorra építették.

» Forget Me Not Annie ingyen játék letöltés

1.: Erie

Az erie angol szó, jelentése nagyjából „hátborzongatót” jelent, a listánk első helyén tündöklő, azonos című alkotás pedig kiválóan rászolgál a nevére. Az Erie-ben egy elhagyott... nem, nem diliház, és nem is kórház, hanem atomerőmű játssza a főszerepet. A játékosnak a rég üresen tátongó, környezetére is komoly veszélyt jelentő létesítmény titkait kell kinyomoznia, méghozzá belső nézetben, ingyenes játékhoz képest kiváló grafika kíséretében. Bizony, az Unreal Engine 3.0 ismét lecsap, ám ezúttal az atmoszférán túl egy veszedelmes mutánssal is meg kell mérkőznünk -- persze csak képletesen, a szörny legyőzhetetlen, az egyedüli megoldás a szégyenteljes, ám hasznos futás. Az Erie kifejezetten ijesztő és nagyon hatásvadász alkotás, ami ráadásul még jól is néz ki, és egy fillért sem kell fizetnünk érte. Szerintem pedig az utóbbi idők legjobban sikerült ingyenes horrorja, ami akár a kísértetek éjjelén is megfelelő partnerünk lehet a sötét szoba magányában.

» Erie ingyen játék letöltés

Ez persze csak a mi összeállításunk. Nektek melyik a kedvenc ingyenes horrorjátékotok? Osszátok meg velünk véleményeteket a kommentek között!