A Föld nagy részét borító hatalmas kékségek, avagy a tengerek és óceánok még mindig számos rejtélyt tartogatnak mélyükön, melyeket a tudósok mellett már számos videójáték is igyekezett felfedezni, vagy éppen kreatívan kiforgatni egy magával ragadó történet helyszíneként. Ma ünnepeljük a vizes élőhelyek világnapját, melynek apropóján felelevenítettünk néhány olyan emlékezetes alkotást a múltból, amikben páratlan víz alatti világokba merülhettünk alá.

5. Ecco the Dolphin

Néhány héttel ezelőtt ünnepelte kerek 30. évfordulóját a Novotrade jóvoltából magyar szállal hazánkhoz is köthető klasszikus, az 1992-es Ecco the Dolphin, melyben a címadó delfinnel úszhatunk el az Antarktisztól egészen Atlantisz elveszett városáig. A Sega az óceán mélyére invitáló gyöngyszemében hősünk kalandjai során a legkülönbözőbb helyeken fordulunk meg, a kihívások leküzdésének pedig fontos eleme nemcsak hangja, de a levegő is, hiszen emlősként nem bír a végtelenségig a víz alatt maradni. 

4. Silt

A '90-es évek után a közelmúltba előretekerve következő állomásunk a Fireshine Games játéka, ami Silt címen idézi meg a közkedvelt Limbo látványát és hangulatát, csak ezúttal a víz alatt. A játékban egy mélytengeri búvárt alakítunk, aki egyedül ered a sötét víztömeg rég elfeledett rejtélyeinek nyomába, ahol borzalmas fenevadak, felfedezetlen romok és ősi gépezetek között úszkál, esetenként pedig, egy-egy fejtörő megoldása érdekében még egyes lények felett is átveszi az irányítást.

3. Abzu

A végtelennek ható ismeretlen számos veszélye helyett annak szépségében veszhetünk el a Journey és a Flower művészeti igazgatója, Matt Nava 2016-os művében. Az Abzu keretében az előbbi két címhez hasonlóan a kikapcsolódás kapta a fő hangsúlyt, vagyis nem kell ellenfelekkel küzdenünk, vagy épp levegővel teli tartályokat gyűjtögetni a túléléshez, miközben a víz alatt úszkáluk. Ebben az akció helyett a magával ragadó élményekre építő játékban az óceán élettel teli, élénk és csodás világát fedezhetjük fel a saját tempónkban, ahogy bálnákkal úszunk és halakkal kergetőzünk, miközben ősi titkokat is feltárunk.

2. Subnautica

Az Unknown Worlds Entertainment 2018-as, azóta már folytatást is kapott játékában a Föld helyett egy 4546B néven ismert, víz borította bolygón kell boldogulnunk az Aurora egyedüli túlélője, Ryley Robinson szerepében. A Subnautica az Abzuval ellentétben már kifejezetten a túlélésről szól, ahogy az ehhez szükséges erőforrásokat gyűjtögetjük a mélyben, esélyeinket növelve pedig fokozatosan újabb és újabb eszközöket barkácsolunk. Mindeközben a helyi élővilággal is meg kell barátkoznunk, a táplálékláncban felettünk álló lények mellett a nyomást és más tényezőket is figyelembe véve. A Subnautica világában mindig van teendő, és folyamatosan fogy a levegő.

1. BioShock 1-2

Talán senkinek sem kell bemutatunk az Irrational Games felejthetetlen BioShock-sorozatát, melynek a fantasztikus utópiának indult, de végül csúfos véget ért víz alatti város, Rapture ad otthont, legalábbis első és második felvonásában. Az Andrew Ryan által megálmodott paradicsom az emberiség krémjének jelentett volna menedéket a kormányok és vallások elöl, azonban az álomváros egy polgárháborút követően végül disztópiává változott, ahol ember embernek farkasa, a túlélők pedig Adam után kutatva gyilkolják egymást. Ebbe csöppenünk bele a repülőgép-szerencsétlenséget szenvedett Jack szerepében, akinek a rejtélyes Atlas igyekszik rádión keresztül látszólag a túlélésben segíteni. A 10 évvel később játszódó folytatásban a helyszín ugyancsak Rapture, azonban ezúttal egyik páncélos óriását, egy Big Daddy-t irányítva keresünk válaszokat a város romjai között barangolva, új arzenállal és erőkkel felszerelve.

Ez persze csak néhány példa volt a számos víz alatt játszódó alkotásból. Neked melyik a kedvenced?