Eljött hát az idei karácsony is, finom ételekkel, fenyőillattal, és persze az elengedhetetlen Reszkessetek betörők!-filmekkel, hiszen Kevin nélkül nincs karácsony. Remélhetőleg az ünnepi kaja-kóma közben/után marad idő játszani is, hiszen az idei év vége megannyi remek videójátékot kínál mindazoknak, akik ki szeretnék pihenni az ajándékvásárlás okozta stresszes pillanatokat. Akár a Ragnarököt próbálod megállítani, akár a Black Iron börtön falai közül próbálsz épp megszökni, esetleg beszélő fegyverekkel lövöldözöl furcsa lényekre, érdemes a téli időszakban előkapni (vagy pótolni) olyan játékokat, amelyek kifejezetten a karácsonyi időszakban játszódnak, de legalábbis megidézik azt – ezekből gyűjtöttünk össze ötöt!

5. Yakuza

A Yakuza-széria a nyugati világban egyfajta meglepetés-sikerré vált. A japán alvilágról szóló játéksorozat hatalmas rajongótáborra tett szert, számos spinoff címet kapott (köztük a kiváló Judgmentet, amely az egyik olyan játék, amelyet a sorozatba való belépéshez ajánlunk), valamint egyéb, nem videójátékos kiadványokat is magáénak tudhat – köztük regényeket, élőszereplős adaptációkat, sőt még néhány rádiójátékot is. Nem is rossz egy olyan franchise-tól, amelynek eredeti alapötletét a SEGA több vezetője is igencsak szkeptikusan fogadta annak idején. Talán kevesen tudják, de az első Yakuza-játék bizony karácsonykor játszódik. A listán szereplő többi helyezettel ellentétben azonban nincs túl sok utalás az ünnepi időszakra, eltekintve attól, hogy időnként valaki Mikulás-jelmezt vagy ízléstelen ünnepi ruhát visel, és az időszakhoz passzoló dallamok is felcsendülnek, egy alkalommal pedig segíteni kell egy NPC-nek, hogy ajándékot találjon a szerelmének.

4. Tom Clancy's The Division

A The Division egy posztapokaliptikus világba kalauzol el, méghozzá egy olyan alternatív New York City-be, amelyet az utolsó Fekete Pénteken elszabadult vírus pusztított el. Bár a játék valójában nem a konkrét karácsonyi időszakban játszódik, New Yorkot mégis hó és jég borítja, a karácsonyi fények és díszek pedig egyértelműen a középpontban állnak. Noha ez is egy olyan játék, amely az ünnepi díszekkel telerakott, kivilágított környezetet az erőszakos játékmenettel állítja szembe (a kontraszt különösen erős, ha figyelembe veszed az apokaliptikus világot, és a betegségek miatt megtépázott new york-i lakosságot), de a The Division több témája – köztük egy komplett közösség létrehozása – valójában igenis tükrözik az ünnepi időszakot. Csak itt ismeretlenekkel összeállva nem ajándékokat bontogatsz, hanem épületeket pucoltok ki. Bár a különféle zsírosabb loot összeszedése is egyfajta ajándéknak bizonyul, nemde?

3. Alone in the Dark 2

Az Alone in the Dark név egy borzalmas reboot és egy hasonlóan gyenge filmadaptáció miatt nagyrészt elvesztette pozitív megítélését, de a franchise az 1990-es években a horror egyik alapköve volt (és remélhetőleg a készülő remake sem okoz csalódást). A folytatásban Edward Carnby, természetfeletti képességekkel rendelkező nyomozó, egy eltűnési ügyet és egy gyilkosságot old meg a kísérteties, "elhagyatott" kastélyban, méghozzá pont karácsonykor. Bár a játék nem foglalkozik túl sokat az ünneppel, a stúdió promócióként egy kisebb mellékszálat is kiadott a teljes játék megjelenése előtt. Ez a Jack in the Dark címet viselő horror-élmény a játékosokat azzal a feladattal bízta meg, hogy megvédjék a Mikulást egy rakás életre kelt gonosz játéktól. A valódi horror és a túltoltan giccses blődségek tökéletes egyensúlya lett a rövidke kaland, amit érdemes megkeresniük még azoknak is, akik nem ismerik a horror-szériát.

2. Marvel’s Spider-Man: Miles Morales

Marvel’s Spider-Man eredetileg PS4-re jelent meg, és az őszi időjárás már ott is nagyszerűen működött. Közvetlen folytatása, a Marvel’s Spider-Man: Miles Morales PS5-ös launch cím lett (bár PS4-re is megjelent), és ebben az őszt télre, pontosabban a karácsonyi időszakra cserélték. A cselekmény például szenteste indul, a játék többi része pedig a december 25. és az újév közötti időszakban játszódik. Miles önálló kalandjának nyitánya tényleg igazi ünnepi hangulatot áraszt: óriási koszorúk díszítik az épületeket, dekorációk a bevásárlóközpontok belsejét, a Morales-család otthonában pedig egy karácsonyfa foglal helyet. Miután a sztori előrébb halad, és maga mögött hagyja az ünnepi időszakot, a Miles által bejárható New Yorkot továbbra is hó borítja, a járókelők tetőtől talpig téli ruhában közlekednek, és a december varázsa megtalálható minden sarkon.

1. Bayonetta 2

A többiekkel ellentétben a Bayonetta 2 szinte teljes egészében karácsony napján játszódik. A történet még úgy is kezdődik, hogy a címszereplő boszorkány szenteste fejezi be a bevásárlást, barátját, Enzót pedig nemes egyszerűséggel befogja hordárnak. Még akkor is folytatódik a karácsonyi hangulat, amikor angyalok jelennek meg és kitör a káosz, hiszen Rodin frappáns módon Mikulás-jelmezbe öltözve teszi tiszteletét, hogy ikonikus fegyvereivel megajándékozza Bayonettát. Bár az ünnepi varázs a játék előrehaladtával és a fantáziadúsabb esztétikával rendelkező helyszínek meglátogatásával háttérbe szorul, ez a nyitány minden aspektusában kipipálja a jellegzetes téli hangulatot, hiszen annak minden jellemzőjét képviseli; itt vannak az ajándékok, a hó és a karácsonyfák is – a hangulat pedig Bayonetta bájaitól olyan forró, mint a családi halászlé.

Lemaradt a listáról a Batman: Arkham Origins, vagy a Dead Rising 4, de csupán azért, mert ezekkel már foglalkoztunk korábban. A live-service játékok egy egészen más témakörbe tartoznak, ugyanis az időszakos események közé tartozik a karácsony is, és a legtöbb ilyen játékban most csomó egyedi cuccot lehet bezsákolni, valamint tematikus küldetéseket teljesíteni. Aki nagyon adni akar az érzésnek, az leporolhatja a NES-es Die Hardot (hiszen, ha a film is lehet karácsonyi kedvenc, akkor a játék ugyan miért nem?), vagy valamelyik Home Alone-t (mondjuk, a SNES-es verziót), és nekiállhat Kevin McCallisterrel borsot törni Harry és Marv orra alá. Persze a legjobb, ha a szeretet ünnepét a családoddal együtt töltöd, beszélgettek, társasjátékoztok, értékelitek egymás társaságát, és csak utána kerülnek elő a videójátékok.

Neked melyik a kedvenced ebből az időszakból? Írd meg kommentben!