A karácsony, mint téma, a videójátékokban is számtalanszor előkerül: fenyőfát díszítünk, mézeskalácsot sütünk, ajándékokat csoma... várjunk csak, mi a fenéről beszélek? Oké, persze, vannak békésebb karácsonyi alkotások is, de ne legyünk álszentek: a legtöbb játék még ilyen körítéssel sem veti meg a hol könnyedebb, hol kicsit keményebb erőszakot. De ebben sincs semmi meglepő, hiszen mégiscsak a digitális alkotások talán legjellegzetesebb visszatérő eleméről van szó... Lényeg a lényeg: az alábbiakban olyan címeket gyűjtöttünk össze nektek, melyek karácsony idején játszódnak, így a hangulat megalapozására tökéletesen alkalmasak. Ugyanakkor készüljetek arra, hogy egy-két rosszfiút, szörnyet vagy éppen csoszogó zombit biztosan le kell majd csapnotok két ünnepi dallam között!

Batman: Arkham Origins

  • Kiadó: Warner
  • Fejlesztő: WB Games Montreal
  • Platform: PC, PS4, Xbox One, Wii U (2013)

A Batman: Arkham Origins az Arkham-széria kakukktojása – olyan szempontból legalábbis mindenképp, hogy ez nem a Rocksteady Games, hanem a WB Games Montreal műhelyében készült. De a 2013-ban megjelent játék olyan tekintetben is kilóg a sorból, hogy egy előzményről van szó, melyben egy fiatalabb és jóval tapasztalatlanabb Denevérembert irányíthatunk, öt évvel az Arkham Asylum eseményeit megelőzően. A történet a Gotham City alvilágát irányító Fekete Maszk körül forog, aki vérdíjat tűz ki Batmanre, így hősünk nyolc ismert főgonosszal kénytelen szembeszállni karácsony éjjelén, köztük olyan karakterekkel, mint Bane, Lövész vagy Gyilkos Krok. A játékmenet pedig a korábbi részekből jól megismert elemekből építkezik, külső nézetű felfedezéssel, nyomozással meg persze harcokkal, ahol számos menő kütyüt bevethetünk.

top-5-karacsony-batman-arkham-origins.jpg

Parasite Eve

  • Kiadó: Square
  • Fejlesztő: Square
  • Platform: PS1 (1998, csak Japán és Észak-Amerika)

A Parasite Eve azokból az időkből származik, amikor a(z akkor még) Squaresoft majdhogynem havi szinten szállította a kiemelkedő minőséget képviselő alkotásokat PS1-re. Ezek többsége hagyományos japán szerepjáték volt, a szóban forgó cím azonban akció-RPG-ként némileg kilógott a sorból, a JRPG-k véletlenszerű összecsapásait kombinálva a harc közbeni szabad mozgással és az időalapú támadásokkal. A cselekmény szenteste veszi kezdetét, amikor is az NYPD-újonc Aya Brea egy operaelőadáson vesz részt a Carnegie Hallban, ahol egyszercsak saját maga, illetve a színpadon éneklő Melissa Pearce kivételével mindenki spontán lángra lobban. Kezdetét veszi hát az üldözés, melynek során kiderül, hogy az énekes valójában Eve, aki a sejtekben található szervecske segítségével képes mutálódni és elképesztő energiákat felszabadítani. Ezek után pedig nem meglepő az sem, hogy horrorisztikus körítést kapunk, ocsmány szörnyek százaival. A Parasite Eve egyik legizgalmasabb eleme a fegyverfejlesztés, ami jóval nagyobb szabadságot biztosított a tuningolhatósággal, mint ami megszokott volt ezekben az időkben (1998-at írunk). Érdekesség emellett, hogy a játék egyfajta technikai főpróba volt a Final Fantasy 8 számára.

top-5-karacsony-parasite-eve.jpg

The Nightmare Before Christmas: Oogie's Revenge

  • Kiadó: Capcom
  • Fejlesztő: Capcom
  • Platform: PS2, Xbox (2005)

A Tim Burton nevével fémjelzett Karácsonyi lidércnyomás egy olyan alkotás, amit bizonyára keveseknek kell bemutatni, így vélhetően az sem lep meg senkit, hogy videójáték is készült belőle – igaz, csak jóval az 1993-as filmbemutató után, 2005-ben. Az Oogie's Revenge egy évvel a film cselekménye után veszi fel a fonalat, amikor is sikeresen feltámasztják a vidék leggonoszabb mumusát, Oogie Boogie-t, így ismételten Jackre hárul a feladat, hogy karácsonykor Halloween Townba érkezve megmentse a várost és annak lakóit. Elsőre talán furán hangzik, de a játékmenet tekintetében a legfőbb inspirációs forrás a Devil May Cry volt, a kapcsolódási pont azonban megvan, hiszen mindkét játékot a Capcom fejlesztette. Magyarán szólva az Oogie's Revenge egy hack and slash, persze a fiatalabb korosztály igényeihez szabva, már ami a nehézséget, az összetettséget és a körítést illeti. Érdemes megjegyezni mindemellett azt is, hogy a PS2- és Xbox-verziókkal párhuzamosan GameBoy Advance platformra is megjelent egy játék The Nightmare Before Christmas: The Pumpkin King címmel, amely nem folytatás, hanem előzmény.

top-5-karacsony-the-nightmare-before-christmas.jpg

Hitman (2016)

  • Kiadó: Square Enix
  • Fejlesztő: IO Interactive
  • Platform: PC, PS4, Xbox One (2016)

A Hitman-széria többször is megidézte már a karácsony szellemét, legutóbb pedig az aktuálisan futó trilógia legelső darabja, a 2016-ban megjelent Hitman kombinálta az elegáns bérgyilkolósdit a díszekkel és a csillagszórókkal. Mivel epizodikus formátumban megjelent játékról beszélünk, ezért nem a teljes történet, csupán az utólag megjelent, Holiday Hoarders című bónusz epizód játszódik karácsonykor. Ez a kiegészítő azonban ilyen tekintetben telitalálatnak bizonyult, hiszen nem elég, hogy egy ünnepi partin kellett ügyködnünk a Negyvenhetessel, de a két célpont, Harry Bagnato és Marv Gonif is gyanúsan ismerős arcok voltak. Hogy miért? Nos, azért, mert a Reszkessetek, betörők! gonosztevőit alakító Joe Pesci és Daniel Stern páros adta az inspirációt. És mint tudjuk, nincs karácsony Kevin nélkül...

top-5-karacsony-hitman.png

Dead Rising 4

  • Kiadó: Microsoft Studios/Capcom
  • Fejlesztő: Capcom
  • Platform: PC, Xbox One (2016), PS4 (2017)

A Dead Rising 4 némileg kakukktojás a listán, hiszen a szó szoros értelmében nem karácsonykor játszódik, hanem kicsivel azután. Mivel azonban egy ünnepi „ruhába” öltöztetett, a karácsonyi szezon jellegzetességeit magán hordozó Willamette-ben kell levernünk egy minden eddiginél veszélyesebb (és a korábbi gyógymódokat lazán kinevető) zombiapokalipszist, ezért minden adott ahhoz, hogy a háttérben a Jingle Bells szóljon. A Capcom pedig gátlástalanul rá is játszott erre, a Dead Rising alapból is kicsit (?) komolytalan stílusát egy karácsonyi vérengzés formájában kiteljesítve. Öncélúnak, az ünnep szellemét meggyalázónak vagy szimplán primitívnek viszont így sem mondanánk. Sőt: nem lehet nem észrevenni a tömött plázák és az ünnepi zombiapokalipszis közötti jópofa áthallást.

top-5-karacsony-dead-rising-4.jpg