Míg a kisebb technikai ráncfelvarrásról szóló remastered újrakiadások már hosszú évek óta itt vannak velünk, a nulláról újjáépített remake-ek sokáig tabutémának számítottak a kiadóknál. Nem csoda, hiszen hiába a már meglévő alapok, a fejlesztési költségek tekintetében ezek igazából teljesen új játékoknak tekinthetőek, a sok kötöttség mellett pedig csak nagyon ritkán merték felvállalni a rizikót. A most leköszönő generáció végére azonban valami megváltozott, 2020-ra pedig eljutottunk odáig, hogy tucatjával érkeztek a valódi remake-ek, gondoljunk csak például a hetekben megjelent Demon's Souls és XIII párosra. Úgy gondoltuk tehát, hogy éppen itt az ideje készíteni egy toplistát minden idők legjobb, legminőségibb felújításairól – íme!

Demon's Souls

  • Megjelenés: 2020. november 12. (PS5)
  • Kiadó: Sony Interactive Entertainment
  • Fejlesztő: Bluepoint Games
  • Eredeti: Demon's Souls (2009)

Mivel ábécé sorrendben haladunk, ezért rögtön a legfrissebb darabbal kezdünk, az imént említett Demon's Souls remake-kel, amely sokak számára önmagában megadta a korai PS5-vásárlás létjogosultságát (aztán hogy jutott-e a konzolból, az már más kérdés...). Már csak azért is, mert a Dark Souls hiába nőtte ki magát mostanra kész jelenséggé, tulajdonképpen egy teljesen új műfajt létrehozva, a kezdetek kezdetén nagyon kevesen voltak ott. A Demon's Souls 2009-ben egy nagyon elvont, fura játékelemekkel teli és nyugatra kifejezetten lassan elhajózó játék volt, amely PS3-exkluzívként alapból sokakat elkerült, most azonban rengetegen szívesen bepótolnák. PS5-ön pedig végre megvan erre a lehetőség, méghozzá elképesztő minőségben, a Bluepoint Games csapata ugyanis nemcsak arra figyelt oda, hogy megtartsa az eredeti játék esszenciáját, hanem grafikai és technológiai oldalról is kőkeményen odatették magukat, ezzel igazi újgenerációs élményt szállítva.

Final Fantasy 7 Remake

  • Megjelenés: 2020. április 10. (PS4)
  • Kiadó: Square Enix
  • Fejlesztő: Square Enix
  • Eredeti: Final Fantasy 7 (1997)

Több mint húsz év távlatából mindig óriási kihívás visszanyúlni egy játékhoz, hiszen az előző évezred óta rengeteget változott mind a játékipar, mind pedig az egyes műfajok felépítése. A JRPG-k azonban a ritka kivételek közé sorolhatóak, ugyanis egy viszonylag hagyományőrző zsánerről beszélünk, melynek legnagyobb klasszikusai a mai napig ott vannak a műfaj legjobb játékai között. Ilyen a Final Fantasy 7 is, így semmiképp nem volt kockázatmentes a Square Enix részéről, hogy egy ekkora mérföldkövet újított fel. És bár egy-két ponton valóban kissé archaikus érzetet keltett az idén megjelent Final Fantasy 7 Remake, összességében fantasztikus élményben lehetett részünk, hiszen nemcsak a történetet és a karakterek háttérsztoriját sikerült kicsit jobban elmélyíteni, de a harcrendszer is átesett egy egészséges modernizáláson.

Resident Evil

  • Megjelenés: 2002. március 22. (Gamecube, később PC, PS4, Xbox One, Switch, PS3, Xbox 360)
  • Kiadó: Capcom
  • Fejlesztő: Capcom
  • Eredeti: Resident Evil (1996)

Hogy a videojátékokat tekintve mennyit változott a technológiai fejlődés tempója az elmúlt évtizedekben, azt remekül mutatja a 2002-es Resident Evil-remake példája, amely mindössze hat évvel az eredeti változat után jelent meg, mégis akkora ugrás volt, amekkorát manapság legalább tíz év távlatából szoktunk látni. Míg az 1996-os eredeti lényegében kijelölte az akkor még feltörekvőben lévő túlélőhorror műfaj trendjeit, addig 2002-re eljutottunk odáig, hogy a Resident Evil a régi, klasszikus formájában lényegében ki is fújt, így a Gamecube-exkluzívként megjelent felújítás tulajdonképpen egy olyan visszatérés lett a kezdetekhez, ami mindent kihozott a receptből, azon nyomban felülve a sorozat és a műfaj trónjára. Alighanem azóta sem készült nála jobb régimódi túlélőhorror.

Resident Evil 2

  • Megjelenés: 2019. január 25. (PC, PS4, Xbox One)
  • Kiadó: Capcom
  • Fejlesztő: Capcom
  • Eredeti: Resident Evil 2 (1998)

Rövid, ötszereplős toplistáinkon nem nagyon szeretünk egynél több játékot szerepeltetni egy sorozatból, ezúttal viszont kénytelenek voltunk kivételt tenni, a 2002-es Resident Evil mellett ugyanis a tavalyi megjelent Resident Evil 2 is a legszűkebb elitbe tartozik – 2019-ben nem véletlenül vitt haza számtalan Év Játéka-díjat. A negyedik résszel elindult akciódúsabb vonalat követően a Resident Evil 7 megmutatta, hogy azért vissza lehet hozni még a klasszikus túlélőhorror-feelinget, a Resident Evil 2 pedig erre tett rá egy jókora lapáttal. A Capcom ugyanis összehozta azt, amit sokan lehetetlennek hittek: működőképes formában sikerült ötvözniük a modern RE-játékok mechanikáit és a régi részek jellegzetességeit. A második rész felújítása ráadásul bőven mert változtatni, így a sarokpontok megmaradtak ugyan, de mégis meglepetésekkel teli élmény várt azokra is, akik kívülről ismerték az eredetit.

Shadow of the Colossus

  • Megjelenés: 2018. február 6. (PS4)
  • Kiadó: Sony Interactive Entertainment
  • Fejlesztő: Bluepoint Games
  • Eredeti: Shadow of the Colossus (2005)

Ritkán ugyan, de elő szokott fordulni, hogy egy játékra azt mondjuk, megelőzte a korát. A Shadow of the Colossus annak idején egyértelműen ilyen volt PS2-n, Ueda Fumito ugyanis a csodálatos Ico után egy olyan játékot álmodott meg, amire akkor és ott még nem teljesen álltak készen a konzolos hardverek. Félreértés ne essék: a 2005-ös eredeti még a brutális framerate-gondokkal és kissé nyögvenyelős irányításával is instant, megkerülhetetlen klasszikus lett, ugyanakkor éveken keresztül üvöltött egy épkézláb felújításért. Szerencsére a Demon's Souls kapcsán már szóba hozott Bluepoint Games ezt le is szállította nekünk, előbb egy PS3-as remaster, majd egy teljes értékű, nulláról felépített PS4-es remake formájában, amely végül kifogástalan technológiai háttér mellett tálalta nekünk minden idők egyik legkülönlegesebb játékát. Azt a játékot, ami nem áll többől, mint 16 főellenfélharc, majdhogynem szavak nélkül, egy nyomasztóan üres világban tálalva. Mégis érzelmesebb, szívszorítóbb és epikusabb, mint a kifejezetten ilyen céllal készült alkotások kilencven százaléka.

Hogy remake fronton milyen erős éveken vagyunk túl, azt jól mutatja, hogy olyan címek maradtak le a listáról (fáj is értük a szívünk), mint a Tony Hawk's Pro Skater 1+2, a Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, a Spyro Reignited Trilogy, a The Legend of Zelda: Link's Awakening, a Halo: Combat Evolved Anniversary vagy éppen a Yakuza Kiwami-játékok.