George Martin soha nem volt gyors író, a Jég és Tűz Dala ciklus legutóbbi kötete, a Sárkányok tánca is közel öt éves késéssel jelent meg, 2011 nyarán. A rajongók azóta várják a sorozat hatodik kötetét, a Tél szeleit, de az idei év első felében biztos nem fogják megkapni azt: ezt George Martin a saját blogján jelentette be:

"A könyv nem készült el, nem lett leszállítva. Sajnos ezen nem tudok változtatni. Megpróbáltam, megígértem, elbuktam. Lecsúsztam a Halloweenre szabott határidőről, aztán lecsúsztam az évvégi határidőről is. Ez majdnem biztosan azt jelenti, hogy a Tél szelei nem fog megjelenni az HBO sorozat hatodik évadának premierje előtt. Még a születésnapomon is úgy gondoltam, hogy be tudom fejezni a könyvet. A napok és hetek azonban gyorsabban mentek el, mint ahogy a lapok száma bővült, és ahogy az lenni szokott, nem voltam elégedett azokkal a helyzetekkel, amiket a karaktereimnek írtam. Elkezdtem újranézni ezeket és hirtelen október, majd november lett. Azon kaptam magam, hogy pánikolok, a stressz kezdett eluralkodni rajtam."

Martin tudja, hogy cserbenhagyta az olvasóit: "Nem keresek kibúvót. Nincsenek. Senkit nem lehet hibáztatni rajtam kívül. Sem a kiadót, sem a szerkesztőket, sem az HBO-t. Ez az én felelősségem. Próbálkozom. Éppen Theon egyik fejezetén dolgozom, hozzáadtam pár új dolgot, és a következő napokban is írni fogok. Nem tudom megmondani, hogy mikor lesz kész a könyv, de a Bantam (ez Martin amerikai kiadója) három hónapon belül a boltokba tudja küldeni a könyvet azután, hogy én átadtam nekik a kéziratot."

A könyvből még jó néhány fejezet hiányzik, amelynek megírása hosszú hónapokat vehet igénybe, nem beszélve az újraírásokról. A könyv tehát legkorábban szeptemberben jelenhet meg, és ami a legfájóbb, hogy az utolsó kötetre sem lehet számítani 2020 előtt. Addigra Martin 71 éves lesz. 

tronok-harca.jpg