Az egyik nagy probléma a Diablo III-mal, hogy jelenleg ha valaki eléri a maximális 60-as szintet, nem nagyon van mit csinálni, maximum felszerelésre vadászni. Ezt a problémát a majdan bevezetésre kerülő PvP mód fogja hathatósan megoldani, ám addig is muszáj valamit kezdeni ezzel, így bemutatkozik a Paragon System. Ez nem más, mint további 100 fejlődési szint, ezzel jelentősen kitolva a játék élettartamát. Az első paragon-szint eléréséhez nagyjából annyi idő kell, mint 59-ről 60-ra jutni, a századikra pedig legalább akkora időbefektetés lesz eljutni, mint a Diablo II-ben a 99-es szintet elérni.

Ahogy a normál szintek esetében, itt is minden egyes fejlődés után az alapvető tulajdonságaink (Strength, Dexterity, Intelligence, Vitality) fejlődni fognak, de 3% Magic Find és 3% Gold Find bónusz is üti a markunkat, illetve a Nephalem Valor 15 százalékkal több tapasztalati pontot ad. Továbbá minden tizedik paragon-szint után az avatarunk egy díszes keretet kap, ezzel is jelezve a többieknek, hogy hol tartunk.

Érdemes még tudni, hogy a Paragon System bevezetésével Magic Find és Gold Find 300 százalékos felső határt kapott. Ez azért kellett, hogy szépen lassan a Magic Find eltűnjön a felszereléseinkről, s a végső paragon-szinten csak a minél gyorsabb és minél hatékonyabb gyilkolásra koncentráljunk. Persze továbbra is mehet a fegyverek váltogatása a minél nagyobb Magic Find bónuszt kutatva, ám a későbbiekben erre egyszerűen nem lesz szükség.

További fejlődési szintek a Diablo III-ban