Az Egyesült Államok szövetségi kormányzata az USA 2018-as költségvetését 1,1 trillió dollárban állapította meg, ehhez képest a kormányzat által a művészeti alapoknak folyósított támogatás összege évente mindösszesen 300 millió dollár. Ezt akarja megvágni Donald Trump, ilyen lépést az elmúlt 50 évben egyetlen elnök sem tett meg. A National Endowment for the Humanities és a National Endowment for the Arts az elmúlt években több mint 1,8 millió dollárt fektetett be játékokba, egyetemi képzési programokba, ösztöndíjak és más támogatások formájában. 

Bár még semmi nincs eldöntve, a vágás komolyan megakaszthatja az egyetemeket, programokat, és egyben más szervezeteket, amik ilyen-olyan módon a videojátékokkal foglalkoznak. A Games 4 Change például több, mint 400 ezer dollár szövetségi támogatást kapott az elmúlt években, de ha a vágás hatályba lépne, az komolyan veszélyeztetné működésüket. Susanna Pollock, a G4C vezetője azt mondta, hogy a szövetségi támogatások elvesztése komoly hatással lenne rájuk, újra kéne számolniuk, hogy mekkora fesztivált rendezhetnek meg a következő években, és azt, hogy mennyit költhetnek oktatási programjaikra. A Games 4 Change ugyanis versenyeket szervez játéktervezőknek, workshopokat tart nekik, és fesztiválokat szervez, ahol ezek a fiatal tehetségek bemutatkozhatnak

A NEH és a NEA költségvetése az idei évre mindenesetre garantált, fogadják a megkereséseket. "Az ügynökség tovább folytatja rendes működését egészen addig, amíg a Kongresszus el nem fogadja az új költségvetést." -- jelentette ki a NEA vezetője.

nea-neh.jpg