Új Narnia-film, új Narnia-játék...Illetve, tisztáznunk kell valamit így első körben. Lewis (képünkön) fejében a teljes, hét kötetben megjelent univerzum benne kavargott, és folyamatosan, 1950-től évente átadott a kiadónak egy kötetet, az alábbi sorrendben: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény, Caspian herceg, A Hajnalvándor útja, Az ezüsttrón, A ló és kis gazdája, A varázsló unokaöccse, A végső ütközet. 1994-ben azonban a HarperCollins kiadó átvette az örökség gondozását, és az író mostohafiának javaslatára átsorszámozta a szériát, a belső, kronologikus sorrend alapján, azaz ahogy a regénybeli történések következnek. Ennek alapján a sorrend a következő: A varázsló unokaöccse, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény, A ló és kis gazdája, Caspian herceg, A Hajnalvándor útja, Az ezüsttrón, A végső ütközet. Hazánkban is ebben a számozásban lehet megvásárolni (íme egy jó oldal, ahol olcsón meg lehet rendelni online a sorozatot), és én ajánlom is ezt a sorrendet az olvasásnál. Épp ezért furcsa, hogy Hollywood a kiadási sorrendet dolgozza fel, amely szerintem kissé bele fog kavarni a sztorivezetésbe...

No de kanyarodjunk vissza jelen hírünk tárgyához. Készül tehát a Caspian herceg mozis feldolgozása, gyakorlatilag az eredeti stábbal, sok meglepetés ebben nincs, bevált recepten ne változtass. A Disney 2008. május 16-án fogja bemutatni az USA-ban a filmet, így természetesen ebben az időpontban kapunk egy játékot is mellé. Nagy meglepést ez sem fog okozni, hiszen ismét a Traveller’s Tales kapta a megbízást a hegesztésre, elvégre a motor, a környezet, a karakterek adottak, csak az új történetet és egyéb körítést kell hozzáadni.

A sztori egyébként egyszerűen összefoglalható: a Pevensie-gyerekeket ismét beszippantja a mágia, visszakerülnek Narniába. Mint kiderül, 1300 évvel járunk az előző események után. Az országon Miraz király zsarnokoskodik - jogtalanul, ugyanis unokaöccse, Caspian herceg a trónörökös. A királyi sarj sereget toboroz, ám nagy szüksége van a srácok Új Narnia-film, új Narnia-játék...segítségére is, akiknek ismét számtalan veszéllyel és kalanddal kell szembenézniük, csatázva a gonosz telmarinokkal, felderítve mind a herceg bizarr múltját, mind Miraz sötét titkait. A Caspian herceg pörgősebb, akciódúsabb, picivel „darkosabb” a „szekrényes” elődnél, így kiváló alapanyag úgy filmnek, mint játéknak.

Az akció/kaland cucc alapjában természetesen az előző részre épül, ám a készítők igyekeztek alaposan kibővíteni, feltuningolni. 20 karakter irányítását vehetjük kézbe, köztük narniaiakat is, megmaradnak a karakterkombinálós puzzlék, ahol ugye egymással szövetkezve, a különféle képességeket párosítva tudunk boldogulni, a pályák felépítése megengedi, hogy szabadon fedezzük fel azokat és teljesítsük a ránk váró különféle feladatokat. Marad a kooperatív mód is, mind helyben, mind online összefoghatunk majd egy haverral a játék leküzdésében.

A Disney a szokásos módon nem aprózza el a dolgot, hiszen X360, PS 2 és PS3, Wii, DS, PSP verziók is készülnek a PC-s megoldás mellett - sajnos ez azt sejteti velem, hogy a játékhoz ismét jobb lesz kölcsönkérni egy gamepadot, vagy végre vennem egyet, lassan jobban járok. Igazából én abban bízom, amiről a sajtóanyag nem mesél: hogy a Traveller’s Tales kijavítja az előző rész hibáit, azaz az ellenfelek kicsit keményebbek lesznek, ám a játékmenet egyenletesebb, ugyanakkor változatosabb. A körítéssel nem volt eddig sem gond, és ahogy arról magatok is meggyőződhettek a galériába pakolt, itt is látható képekből, valamint a szerverünkről letölthető videóból, most sem lesz...