Három évvel az Élősködők sikere után újfent koreai filmet tartanak a legesélyesebbnek a győzelemre Cannes-ban. Félidejéhez érkezett a fesztivál, a külföldi kritikusok pontozási listáját pedig a Decision to Leave vezeti. A francia újságírók James Gray amerikai rendező Armageddon Time és a lengyel Jerzy Skolimowski  című munkáját kedvelték eddig a legjobban.

Decision to Leave

Pak Csan Vok, a korábbi díjazott Oldboy rendezője ezúttal visszafogott hitchcocki thrillerrel jelentkezik. A több mint két órás nyomozás története egy gazdag férfi halálával kezdődik. A nyomozó főhős egyre erőteljesebben a fiatal özvegyet gyanúsítja, aki közönyösen fogadja sziklafalról lezuhant férje halálhírét.

Armageddon Time

A francia kritikusok tetszését James Gray gyerekkori ihletésű filmje nyerte el. Három generáció életét láthatjuk – a gyerek-apa-nagypapa hármast Banks Repeta, Jeremy Strong és Anthony Hopkins alakítják, illetve feltűnik a vásznon Anne Hathaway is.

Jerzy Skolimowski, a lengyel újhullám legendás alakja 84 éves korában jelentkezik új rendezéssel, ami Robert Bresson 1966-os Vétlen Balthazárjának kortárs feldolgozása. A történet középpontjában egy cirkuszi szamár áll, aki állatvédő hatóságok nyomására elkerül idomárjától.

Szombaton, a zárógála alkalmával adják át a díjakat.

(Forrás: MTI)