A horgászprogramok pepitakategóriája a vadászjátékoké, ugyanakkor a tóparti címek nem jelennek meg minden évben, egy-egy alkotásra esetleg hosszú ideig kell várni. Kevesen tudják, de a műfaj születése sokkal korábbra nyúlik vissza, mint azt gondolnánk: már 1977-ben, a Pong korában William Angel megírta a Gone Fishing című játékot, egy TRS-80 Model I-re. Három évvel később már megjelent az Activision gondozásában a Fishing Derby, de a zsáner térhódítása csak sokkal később kezdődött meg. PC-re ritkán jut el egy-egy ilyen program, így, ha egy fejlesztő úgy dönt, hogy horgászoknak készít programot, hogy a fotel kényelméből is tudjanak szivárványpisztrángra vagy afrikai harcsára menni, annak minimum kiválónak kell lennie. A Kickstarteren november elején kezdődött meg a gyűjtés a szerényen csak Ultimate Fishing Simulatornak nevezett produkcióra. A fejlesztők nagy terveket szövögettek: 200 ezer kanadai dollárig tűztek ki elérendő célokat, de végül alig több mint 10 ezer dollár jött össze. A fejlesztők az ígéretükhöz híven kiadták a kickstarteres demót, ami viszont egyelőre elég vegyes képes mutat.

Nagy tavak, kis halak

A két fejlesztő, az Ultimate Games SA és a Bit Golem azt ígérte és ígéri, hogy ez lesz a valaha elkészült legjobb horgászjáték. Hogy miért? Hihetetlenül realisztikus vizet kap a program, változatos felszereléseket, pecázóhelyeket a világ minden tájáról, nyílt vízi, tavi és jéghorgászatot, hajókat és stégeket, váltakozó napszakokat, dinamikus időjárást, élethű grafikát és persze a horgászat tökéletes élményét. Való igaz, hogy a játékot elindítva ez tényleg érződik. Az első tó, ahová kilátogathatunk a tökéletes kapás érdekében, a coloradói Betty Lake, ami magas hegyek között bújik meg. Zöldellő rét, kékvízű tó: az ember magához veszi a legjobb botot, orsót, horgot, és indulhat a várakozás… Csakúgy, mint a valóságban.

A horgászat magányos élmény, a valóságban is, itt is. A körítés a lényeg: a madarak csicseregnek, az időjárás folyamatosan változik, azonban szerencsére nem kell vakon várnunk egy szivárványpisztrángra vagy bármilyen más halra. A fejlesztők ugyanis beépítették a horognézetet. Bedobjuk a horgon a csalit, nézetet váltunk, és reménykedhetünk a jó szerencsében. Az ötlet jónak mondható, azonban a megvalósítás kissé rossz. Ugyanis a kamera pörög körbe-körbe, a víz alatt nem lehet irányítani a zsinórt, a horgot, a csalit, így csak a halak MI-jén múlik, hogy ráharapnak-e a finom falatra. Kapás esetén pedig ki kell fárasztani a halat, és ugye Ernest Hemingway „Az öreg halász és a tenger” című művének megjelenése óta tudjuk, hogy ez a horgászat egyik legnehezebb része. Santiago is csak hosszas küzdelem, szenvedés után tudta partra vinni a hatalmas nyársorrú halat, ami a cápákkal való küzdelemben szinte teljesen szétesett: csak a csontváz maradt utána.

Az Ultimate Fishing Simulatorban ez a feladat szintén nagy kihívást nyújt: sikeressége függ a hal súlyától, a bot erősségétől, a csali fajtájától és természetesen a saját ügyességünktől. Erre pedig szükség is lesz, mert a halak könnyen ki tudnak szabadulni. Az Ultimate Games alkotása működik egérrel és billentyűzettel, valamint kontrollerrel is: érdemes mindkettőt kipróbálni. Az irányítás egyébként rendkívül egyszerű, egérrel és pár gombbal minden feladat elvégezhető, és ez egy nagyon jó dolog.

Az Ultimate Fishing Simulator jelenleg két módban játszható, de nagy különbség nincs: az egyik a lokális, egyszemélyes mód, a másik pedig a multiplayer. Azonban utóbbi esetben is teljesen egyedül érezhetjük magunkat, ugyanis jelenleg csak csevegni lehet ebben a játékmódban, nem láthatjuk a világ többi feléről becsatlakozott horgászokat, erre csak a 200 ezer dolláros cél elérése után lenne lehetőség, miután a fejlesztők teljesen újratervezik a teljes többjátékos módot. A multiplayer egyébként abból a szempontból jó móka, hogy lehet versenyezni a többi sporttárssal „a legnagyobb fogás megszerzője” kitüntető címért.

Persze a fogások nemcsak azzal járnak, hogy a halakat kiakaszthatjuk a trófeaszobában, de ráadásként megkapjuk a kötelező tapasztalati pontokat (ezekből különböző képességeket vásárolhatunk), illetve a döntéseinktől függő pénzösszeget is. Hogy ez mire jó? Egyrészt arra, hogy a horgászengedélyeket minden újabb helyszínen ki kell váltani, másrészt pedig ezzel tudunk újabb és újabb felszerelést venni. Felszerelés pedig van dögivel, szinte mindent meg lehet vásárolni, ami ehhez a sporthoz kell: a botoktól elkezdve az orsókon keresztül a hálókig. Ezeket meg lehet tekinteni háromdimenziós formában, ahogy a játékban szerepet kapott halfajokat is. Kíváncsi vagy arra, mi egy szivárványpisztráng vagy egy sárgafarkú fattyúmakréla legfontosabb jellemzője? Lapozd fel az enciklopédiát és megtudhatod! Alapvető angol nyelvtudás elég az információk megértéséhez, így az Ultimate Fishing Simulator oktat is, ez pedig remek, hiszen ritkán születik olyan játék, ami elvégzi ezt a feladatot. És milyen a tálalás? A grafika szép, bár a területeken csak korlátozottan lehet mozogni, a zene egyhangú és negyed óra után idegesítő, a játék pedig olyan, amilyen… Nos, mondjuk úgy, hogy nem sok tennivaló van benne. Hogy ez miért baj? Mindjárt elmondjuk!

Türelemjáték

Az Ultimate Fishing Simulator egy nagyon szűk réteg játéka lehet. Bár az első húsz, harminc hal kifogása még szórakoztató, egy idő után az élmény megcsappan. Ráadásul a program jelenleg túl drága a kínált tartalomhoz képest. A fejlesztő-kiadó húsz eurót (kábé 6300 forintot) kér a korai hozzáférésben a Steamen is megtalálható alkotásáért: a programban szereplő néhány horgászhelyért (meglátogathatjuk többek között Pinas Bayt Panamában és a Powell Lake-et Arizonában) ez egy kicsit sok, különösen úgy, hogy ezt az összeget az Ultimate Games SA a fejlesztés előrehaladtával (további tartalmak hozzáadása után) növelni kívánja. A jelenlegi verziónak a reális ára olyan 10-15 euró lenne, de az dicséretes, ahogy a fejlesztők kezelik a felmerülő problémákat. Az előzetes tervek szerint a program végleges verziója nyár elején jelenik meg.

Az biztos, hogy nem lesz belőle milliókat hozó kasszasiker, és az is, hogy ez sem fogja megváltani a horgászjátékok műfaját. Ideig-óráig el lehet vele lenni, de ennél többet (most még) nem nyújt. Ha minden tervezett fejlesztés megvalósulna (online bajnokságok, térképszerkesztő, saját felszerelés tervezésének lehetősége, akvárium, komolyabb multi és így tovább), izgalmasabb, érdekesebb címmé válna az Ultimate Fishing Simulator, amit jelenleg még a horgászjátékok rajongóinak is csak egy leárazás esetén tudunk ajánlani.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!