Hát eljött a pillanat, megjelent az Uncharted: A Thief’s End (a kibeszélőhöz erre tessék), amely lezárja Natan Drake kilenc éve tartó történetét. Bizony, az első epizód még 2007-ben jelent meg PlayStation 3-ra, szóval nem csoda, ha az emlékek megkoptak, vagy esetleg sosem volt alkalmad játszani az előző három résszel – bár még megteheted, hiszen a trilógia megjelent PS4-re az adatlapon látható Uncharted: The Nathan Drake Collection részeként. Viszont ha ezzel már nem akarsz bíbelődni, akkor itt a mi kis gyorstalpalónk az előző részekben történt fontos eseményekről. Figyelem, spoileres információ érkezik az Uncharted-trilógiáról.

Uncharted: Drake's Fortune

A történet ott veszi kezdetét, hogy Nathan „Nate” Drake kincsvadász és egy riporter lány, Elena Fisher a híres felfedező, Sir Francis Drake koporsója után kutat. Nate meggyőződése, hogy ő Sir Drake leszármazottja, ám a híres ős koporsójában nem találnak holtestet, csak egy hiányos naplót, ami elvezetheti őket El Doradóba, az Aranyvárosba. Az örömködés azonban elmarad, mert hőseinken rajtaüt egy csapat kalóz. A szorult helyzetből végül némi lövöldözéssel, robbantással és Nate barátja, Victor „Sully” Sullivan befutásával kerülnek ki élve.

Attól félve, hogy Elena sztorija odavonzza a riválisokat, Nate és Sully hátrahagyják a lányt és elindulnak az Amazonas mélyére, hogy megleljék az Aranyvárost. Ott azonban El Doradót nem, csak egy ősi civilizáció romjait találják. Ekkor Sully bevallja, hogy van némi tartozása, ezért hajt annyira az aranyra. Azonban nem kell csüggedniük, némi kutakodás után kiderül, hogy El Dorado nem Aranyváros, hanem egy arany szobor volt, ám a spanyolok már négyszáz éve meglovasították, és csak a nyomaikat hagyták hátra. Drake-ék eme nyomot követve eljutnak egy…

Egy német tengeralattjáróig, ami beragadt egy folyóba a dzsungel közepén. A rég halott kapitánynál Drake megtalálja a naplóból hiányzó lapot és a következő úti céljuk koordinátáit. Az örömünnep viszont ezúttal is elmarad, mert nyakon csípi őket a konkurencia, Gabriel Roman – akinek mellesleg Sully tartozik. Roman elveszi a térképet, majd lelövi Sully-t. Drake épp csak megszökik a halál torkából, amikor belefut Elenába.

Ketten együtt kijutnak az Amazonasból, majd átruccannak a Csendes-óceán egy aprócska szigetére. Itt viszont nem várják őket tárt karokkal, csak légvédelmi tűzzel, úgyhogy lángba boruló repülőjüket ejtőernyővel kénytelenek elhagyni.

Hőseink szétválnak a kalózok lakta szigeten, ahol Drake némi jövés-menés után egy régi riválisa, Eddy Raja fogságába esik, de onnan Elena leleményességének hála egy-kettőre kijut. Némi kalandozás után nem csak új nyomra lelnek El Doradóhoz, de az is kiderül, hogy Sully nagyon is él, ráadásul egy követ fúj Romannel. Miután összefutnak vele, kitárgyalják sérelmeiket, aztán összefognak, hogy megleljék El Doradót. És mindenki legnagyobb örömére Sully arra is rájött, hogyan tehetik ezt meg.

Eljutva a sziget közepén álló monostorba, Nate és Elena meglelik Sir Drake holttestét, aki belehalt a kincs utáni hiábavaló kutatásba. A kesergést azonban Eddy töri meg, aki egy halom szörnyet hoz a nyakukra – Drake épp csak kijut közülük, de riválisát elragadják.

Hőseink útja egy régi német bázisra vezet. Itt nem csak El Dorado lelőhelyére lelnek rá, de egy szörnyű titokra is: az elátkozott szobor démonokká alakítja az embereket, Francis Drake pedig feláldozta magát, hogy az átok ne jusson ki a szigetről. Hős triónk végül rálel El Doradóra, de ott Roman fogságába esnek. A főgonosz csatlósa, Navarro unszolására felnyitja a szobrot, így a benne lévő múmia megfertőzi és démonná alakítja. Navarro pontosan tudva, hogy ez lesz, megöli az átalakult Romant, majd megpróbálja meglovasítani a szobrot.

A végső összecsapásra egy hajón kerül sor, ahol Drake megmenti Elenát és a tenger mélyére taszítja Navarrót és El Dorado szobrát. Végül Sully is befut egy kincsekkel megrakott csónakkal és hőseink elhajókázhatnak a naplementébe.

Uncharted 2: Among Thieves

A második rész in medias res nyitásában a nyúzott Nate egy nála semmivel sem jobb állapotban lévő vonaton ébred, ami egy hegy széléről lóg le. Miután innen nagy nehezen kijut, kicsit visszaugrunk az időben, és Drake máris egy napsütötte tengerparton sörözget magányosan. Legalábbis addig, amíg be nem fut régi cimborája, Harry Flynn és egy Chloe Frazer nevű nő. Ajánlatuk a következő: lopjanak el egy mongol olajlámpát az isztambuli múzeumból, amely elvezethet Marco Polo elveszett flottájának kincseihez.

Egy rövid közjáték után, amiből kiderül, hogy Chloe Drake volt barátnője, hőseink betörnek az isztambuli múzeumba. Az olajlámpa szándékolt összetörése után rálelnek egy térképre, ami megmutatja, milyen útvonalon haladt az elveszett flotta a mitikus Shambhala városa felé, fedélzetén a Cintamani kővel. Csakhogy Flynn Drake ellen fordul és hátrahagyja őt a múzeumi őröknek, zsebében a térképpel.

Minden próbálkozása ellenére hősünk dutyiba kerül, ahonnét Sully és Chloe hozzák ki. Kiderül, hogy Flynn megtalálta a flottát, de a milliókat érő követ nem. Hőseink Borneóra utaznak, ahol Chloe – akiről Flynn még úgy tudja, hogy vele dolgozik – segítségével keresztülhúzzák az áruló és munkaadója, a háborús bűnös Zoran Lazarevic terveit. Megtudják, hogy a kő sosem volt Marco Polo flottájánál, Flynn és Lazarevic pedig Shambhalát keresik, az ékkő pedig még mindig ott van. A hegyekben található katakombákban rálelnek a következő nyomra: egy szertartási tőrre és egy levélre, ami Kathmandu egyik templomába vezeti őket.

Némi civódás után hőseink átugranak Nepálba, ahol Lazarevic emberei kutakodás közben egy egész várost feldúltak. A tőr segítségével rálelnek a helyes útra, de egy kis akció szétválasztja Drake-et és Chloe-t. Hősünk eztán magányosan folytatja útját, mígnem olyasvalakibe fut, akire valószínűleg egyáltalán nem számított: Elenába. Régi ismerőse Lazarevicről készít dokumentumfilmet. A találkozást Chloe és a rosszfiúk zavarják meg.

Végül a csapat rátalál a helyes templomra, ahol a következő nyom a Himalájába vezeti őket. Azonban Chloe elárulja hőseinket, Lazarevic pedig megöli Elena munkatársát. Drake végül feljut a vonatra, amin ellenfelei utaznak. Visszaszerzi a tőrt, de Chloe nem hajlandó vele tartani, ellenben Flynn készségesen hasba lövi Drake-t, aki jobb híján kisiklatja a vonatot – ezzel elértünk a játék kezdő képsoraihoz.

A rideg helyzetben Nate eszméletét veszti, majd egy tibeti faluban ébred, ahol a helyi vezető, Tenzin és Elena várják, és itt találkozik Karl Schäferrel. 70 évvel korábban ő kutatott a hegyekben Shambhala után, de megölte az embereit, hogy megóvja a világot a Cintamani kő hatalmától. Azonban mire erre Drake rájön, Lazarevic és emberi megtámadják a falut.

Drake és Elena útja a hegyi kolostorba vezet, ahol rálelnek a halálos sebet kapott Schäferre, aki rájuk bízza a feladatot: el kell pusztítaniuk a követ, mielőtt Lazarevic markába kerül. Azonban hősünk és szeretett női – merthogy Chloe-ba a vonatos incidens után már nem bíznak a főnökei – a gonosz fokságába kerülnek, így Nate kénytelen megnyitni az utat Shambhala felé – plusz szabadjára engedi az utat védő szörnyeket, akiken át kell verekedniük magukat.

A központi templomba érve rájönnek, hogy a Cintamani kő egy hatalmas, megkövült gyanta az ős öreg Életfába ágyazva. Shambhala igazi értéke a kék nedv, ami legyőzhetetlenné teszi fogyasztóját. Miután Flynn megöli magát egy gránáttal és megsebesíti Elenát, Drake elindul, hogy leszámoljon Lazarevickel.

Későn éri be, ellenfele iszik a léből, begyógyulnak a sebei, de a mindehatóság elmarad. Drake némi trükközéssel legyőzi Lazarvicket, akit eztán az őrzők szenderítenek jobb létre. Drake, Chloe és Elena végül kijutnak a monostorból, vissza a faluba, ahol Chloe elhagyja a csapatot, Drake és Elena pedig végre egymásra találnak a maguk sajátos módján.

Uncharted 3: Drake’s Deception

A harmadik rész azzal nyit, hogy Drake és Sully találkozik egy londoni pubban egy Talbot nevű fickóval, aki a Nate nyakában lógó gyűrű (ezt Francis Drake-től „örökölte meg”) után érdeklődik. Némi ütésváltás után befut Talbot munkaadója és Sully exe, Katherine Marlowe, de a szóváltásnak csúnya vége lesz: a fő verőlegény, Charlie Cutter mezei egyszerűséggel agyonlövi Drake-t és Sully-t.

Ezután húsz évet ugrunk vissza az időben, amikor is a tinédzser Drake először találkozik az öreg – vagyis, akkor még fiatalabb – Sully-val, és közös erővel megszerzik Francis Drake gyűrűjét egy múzeumból.

Visszatérve a jelenbe kiderül, hogy hőseink mégsem annyira halottak, hiszen Cutter velük van, mi több, még Chloe is ott sertepertél. Mint kiderült, Marlowe Ubar elveszett városát hajkurássza, amihez egy bizonyos T. E. Lawrence naplója vezetheti el, aki feljegyezte Francis Drake arábiai utazásait. Nemsokára arra is rájönnek, hogy a következő nyomokat Szíriában és Franciaországban lelik meg.

Míg Chloe és Cutter elmennek a sivatagba, addig Drake és Sully Franciaországba utaznak, hogy felderítsék a naplóban említett kastélyt, vagy legalábbis annak romjait. Ott meglelik a keresett amulett egyik felét, amit jól elvesztenek, hála a befutó Talbotnak.

Hőseink eztán átloholnak Szíriába, ahol Chloe és Cutter rájöttek, hogy Marlowe egy régi, hataloméhes rend tagja. Miközben átkutatják a szíriai romokat, Talbot egy hallucinogén méreggel az irányítása alá vonja Cuttert és megszerzi tőle Lawrence naplóját, majd egy rövid időre a társai ellen fordítja. Curtter végül mégis képes ellenállni Talbot akaratának, de hőseink így is elvesztik az amulett megtalált második felét – igaz, ekkor már tudják, hogy Jemenben kell keresniük a következő nyomot.

Cutter sérülése miatt ő és Chloe nem tartanak Drake-ékkel, viszont Jemenben új társ csapódik hozzájuk: Nate kissé elidegenedett felesége, Elena. Eljutva egy kriptába rájönnek, hol találják Umbart, illetve bizonyítékot lelnek arra, hogy Francis Drake is eljutott idáig, mielőtt felhagyott volna küldetésével. Később azonban Nate kap egy mérgezett nyilat, de mielőtt hatása alá kerülne, elhagyja társait.

A hallucinációkból egy kávézóban ébred Marlowe és Talbot társaságában, akik megfenyegetik, hogy megölik Elenát, ha nem segít nekik. Innét kitörve hősünk egy Ramses nevű kalóz fogságába esik, aki együtt dolgozik Marlowe-val. Kihallgatás közben a kalóz elárulja, hogy Sully-t fogságban tartják egy hajón. Nate kitör, feljut a hajóra, de csak egy Sully-bábura lel – a kalóz hazudott. Mindezt meghálálva Drake elsüllyeszti a hajót, megölve ezzel Ramsest.

Hősünk visszajut a szárazföldre, ahol újra találkozik Elenával. Tőle tudja meg, hogy Sully-t valóban elfogták Marlowe emberei. Hogy megmenthessék, fel kell jutniuk egy repülőre, ami ellátmányt visz Marlowe csapatainak. Ez végül Drake-nek sikerül is, de aztán útközben letessékelik a gépről, ami hála neki le is zuhan a sivatag kellős közepén.

Némi barangolás után Nate rálel egy ősi városra, ahol Marlowe összefut embereivel, illetve a barátságosabb beduinokkal. Őket egy Salim nevű fickó vezeti. Készséggel kisegítik Nate-et szorult helyzetéből, majd később felvilágosítják arról, hogyan bukott el Ubar városa egy gonosz dzsinnek hála. Eztán Salim segít kiszabadítani Sully-t, majd együtt elindulnak megállítani Marlowe-t.

Hőseink végül elérik Ubart, de nem találnak semmi hasznosat a romok között, csak egy szökőkutat. Miután Drake iszik belőle, Talbot megöli Sully-t. Nate utána ered, de Talbot hallucinációk egész sorát ereszti rá. Az üldözésnek végül Sully vet véget. Kiderül, hogy a szökőkút vize egy hallucinogén szernek hála „átkozott”, és Marlowe ezt akarja, nem pedig valami gonosz dzsinnt. Drake számára semmi sem volt valóság, amióta beleivott.

Hőseink ténykedésének hála Ubar városát végül Marlowe-val és Talbottal együtt nyeli el a homok, míg Nate és Sully Salim segítségével sikeresen elmenekülnek. Végül Sully közbenjárásával Nate és Elena újrakezdik közös életüket, hogy aztán újabb kalandba keveredjenek az Uncharted 4: A Thief’s Endben.