A több mint 20 éves múltra visszatekintő Gran Turismo autós szimulátort talán már senkinek sem kell bemutatni, viszont a 2017 őszén piacra dobott legújabb kiadásról érdemes néhány szót ejteni. A név hallatán kapásból felkapjuk a fejünket, hiszen a fejlesztő szakítva a hagyományokkal az egyébként soron következő 7-es helyett ezúttal egy "Sport" szócskát biggyesztett az ikonikus Gran Turismo név után. Ezzel a lépéssel kissé megtörve a sorozat eddigi arculatát új koncepciók felé nyitott. A Polyphony Digital által kizárólag PlayStation 4-re kiadott verzió tehát nem hiába váratott magára négy teljes évet.

A grafika egyszerűen bámulatos, az autókat, illetve a valóságban is létező pályákat lézerrel szkennelték be, így a legapróbb részletekig megegyeznek az eredetivel. A reálishoz igen közeli vezetési élményt nyújtó, grafikailag alaposan kidolgozott szimulátor a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) figyelmét is felkeltette. A kiadástól számított fél éven belül együttműködési szerződést kötöttek a fejlesztővel és közösen megalkottak egy olyan bajnokságsorozatot, amely egyedüllálló a maga nemében és amely bárki számára könnyen elérhető. A Gran Turismo ezzel egy teljesen új fejezetet nyitott nemcsak a saját, hanem az e-sport történetében is.

A két, egymással párhuzamosan futó bajnokság a nemzetek kupája (Nations Cup), illetve a gyártók kupája (Manufacturer Cup) online fordulói kvalifikációként szolgálnak élő rendezvényeken (World Tour) való részvételre, lehetőséget teremtve ezzel milliónyi fiatalnak, hogy kilépve a négy fal közül szinte igazi autóversenyzőnek érezhesse magát, melyre ezidáig nem volt példa. Az első évad hatalmas nemzetközi visszhangot kiváltva szinte megnégyszerezte az online játékosok számát, elérve a hihetetlen 8 millió felhasználót.

Idén a világ öt különböző pontjára látogat a nevéhez hű World Tour eseménysorozat, az év végén a világdöntőn (World Final) pedig eldől, kié lesz a Gran Turismo trófea. Tavaly ezt a címet egyébként a brazil Igor Fraga szerezte meg, a magyar versenyző, Blazsán Patrik pedig a 8. helyen végzett.

A 2019-es évad első állomása Párizs volt, a másodikra pedig június 20-22-én az autóversenyzés egyik ikonikusnak számító szentélyében, a „Zöld Pokol” néven is emlegetett nürburgringi pályán kerül sor, párhuzamosan a 24 órás versenyhétvégével.

Erre az eseményre Magyarországról Báder Benjámin, Blazsán Patrik és Tápai Ádám szerzett indulási jogot, akik ráadásul nemcsak a nemzetek közötti, hanem a gyártók versenyébe is bejutottak, így a pénteki és a szombati versenyeken is érdekeltek lesznek. A mezőnnyel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy tavaly még „csak” Európa, idén viszont már a világ legjobbjai küzdenek meg a győzelemért, ebbe az elit társaságba pedig nem könnyű bekerülni.

Az eseményen a Race Online Hungary és a PC Guru közös csapattal lesz jelen, és a Gran Turismo hivatalos közvetítésében nem szereplő csütörtöki időmérőtől kezdve folyamatos élő kapcsolásokkal jelentkezik. Közvetítéseinket interjúk, ismertetők, háttérinformácók teszik majd színesebbé. Várunk mindenkit, szurkoljunk együtt a magyar sikerekért!