A Race Online Hungary (ROH) által szervezett, tavaszi Magyar Gran Turismo Bajnokságnak idén is a több mint 20.000 fős látogatottságot számláló MondoCon - PC Guru Show adott helyet. A rendezvény nemcsak kiváló lehetőség a sportág népszerűsítésére, de az évente többször is megrendezésre kerülő esemény a magyar Gran Turismo-közösség számára az első számú és egyben a legfontosabb találkozóhelyévé vált. Elhelyezkedésével és tágas belső terével tökéletes feltételeket biztosított a Magyar Bajnokság lebonyolítására, illetve a szimulátor minél szélesebb körben való megismertetésére. A rendezvény első napján ugyanis bárki megtapasztalhatta a Gran Turismo Sport által nyújtott, a reálishoz igen közel álló vezetési élményt, illetve szakmai útmutatás mellett szabadon kipróbálhatták a profik által is használt kormány- és ülésszettet.

amator-verseny1.jpeg

SZOMBAT - AZ AMATŐR VERSENY

A show első napján, azaz szombaton a szimulátorral való ismerkedés után a profikéhoz hasonló módon szervezett és lebonyolított Time Trial versenyt rendeztünk. A gyors helyszíni regisztrációt követően a jelentkezők egy Gr. 3 kategóriájú Aston Martinnal a Circuit Experience módon belül mérkőztek meg egymással. Mindenkinek 5 kör állt rendelkezésére, hogy a legjobbját nyújtsa és megmutassa, mit tud.

Az idén is népszerű amatőr verseny jelentős számú nevezőt vonzott, akik lelkesen rótták a köröket és küzdöttek a minél jobb időeredmény eléréséért. Az eredmények összesítése után pedig az első hat ajándékot, a dobogósok pedig érmet vehettek át teljesítményük elismeréséül.

A jelentkezőknek és kiemelten a díjazottaknak ezúton is gratulálunk, és várjuk őket online szervezett versenyeinken, élő rendezvényeinken.

Eredménylista

  • 1. Juhász Krisztián - 1:32:036
  • 2. Paulik Zoltán - 1: 33:782
  • 3. Balogh Levente - 1:36:044
  • 4. Németh Zoltán - 1:37:392
  • 5. Szomosi Zoltán - 1:37:806
  • 6. Farkas Zsolt - 1:38:234

amator-verseny2.jpeg

VASÁRNAP - A PROFI VERSENY

Esős, borongós idő fogadta vasárnap a MondoCon – PC Guru Show látogatóit. Az egész nap szakadó, áztató eső okozott ugyan kisebb kellemetlenségeket, de a Race Online Hungary és a PC Guru standján zajló eseményeket szerencsére nem befolyásolta.

A tavalyi két bajnokság helyszíne után ezúttal egy kétszer nagyobb stand állt a Gran Turismo Magyar Bajnokság szervezője, a Race Online Hungary (ROH) rendelkezésére, melyet kihasználva a Samsung jóvoltából szélesebb képernyőjű tévék kerültek a cockpitek elé. Idén újdonságnak számított, hogy egy külön tévén élőben lehetett követni a verseny alakulását az ROH által fejlesztett GTSH-Rank online ranglistamotor által, egy másikon pedig promóciós videók és korábbi versenyek vetítésére került sor.

A négy professzionális Playseat versenyülés, a Thrustmaster T300 GTE kormány- és pedálszett, valamint a Samsung hatalmas, 152 cm-es tévéi szépen egymás mellé sorakozva várták a nyolc döntőbe jutott versenyző megérkezését.

Az április elsején kezdődő, két héten át zajló online kvalifikáció a továbbjutók tekintetében kisebb meglepetésekkel szolgált, hiszen olyan versenyzők kerültek a legjobb nyolc közé, mint a 12 éves gokartversenyző, Mihalidesz Máté, valamint az ugyancsak fiatal és sokáig kontrollerrel versenyző sokszoros korosztályos gokartbajnok, Vida Benedek.

Az online kvalifikáció végeredménye

  • 1. Blazsán Patrik (Williams_Fuvaros)
  • 2. Báder Benjamin (ROH_Benito)
  • 3. Vida Benedek (ROH-vidabeni46)
  • 4. Szarka Zsolt (ROH-Stig)
  • 5. Mihalidesz Máté (ROH-MihaMate)
  • 6. Riba Krisztián (ribakrisz907)
  • 7. Bodis Dávid (ROH-Bodis), akinek betegség miatt Fehér Dániel (FeherD) vette át a helyét
  • 8. Megyeri Örs (McGee085)

A mezőny és a rendezvény színvonalát mi sem mutatta jobban, mint hogy a résztvevők a nemzetközi tabellákon is előkelő helyeken szerepelnek, sőt az elsőként továbbjutó Blazsán Patrik az Autopolis International Racing Course versenypálya világrekordját is tartja. Őt talán már senkinek sem kell bemutatni, hiszen nemzetközi szinten is ismert és elismert versenyző, a 2018-as tavaszi Time Trial Magyar Bajnokság győztese, rendszeres résztvevője a Gran Turismo World Tour* állomásoknak, valamint a novemberi World Final (világdöntő) nyolcadik helyezettje.

*(Gran Turismo élő események, ahol a világ legjobbjai mérik össze tudásukat)

A második helyen továbbjutó, a Race Online Hungary leigazolt versenyzője, Báder Benjamin neve szintén ismerősen csenghet azok számára, akik figyelemmel kísérik versenyeinket, rendezvényeinket, illetve a Gran Turismo nemzetközi eseményeit. Benjamin a 2018-as Magyar Bajnok, valamint olyan kiemelkedő nemzetközi sikerekkel is rendelkezik, mint például a 2014-es GT Academy világbajnoki döntős szereplése.

A harmadik helyen a tavaly őszi versenyen bemutatkozó fiatal gokartos tehetség, Vida Benedek kvalifikálta magát, őt pedig a 2018-as Time Trial Magyar Bajnokság dobogós helyezettje, illetve a hazai és a nemzetközi versenyekről szintén ismert Szarka Zsolt követett, akik kiváló teljesítményükkel az akkori World TOP10-es listán a 6., illetve a 10. helyet foglalták el.

Az utolsó négy továbbjutó között mindössze 25 ezred (!) másodperc volt a különbség, közülük a Race Online Hungary ifjú, szintén gokartos tehetsége, Mihalidesz Máté volt a leggyorsabb, végül pedig Riba Krisztián (IGTSH), Bodis Dávid és Megyeri Örs zseniális vezetést bemutatva érdemelte ki a FINAL 8-ban való részvételt.

A továbbjutást érő időeredmények mögött komoly versenyzői teljesítmény áll, mögöttük a 9. helyezettnek is alig több mint 3 századmásodperc volt csupán a lemaradása. Az erős időmérő szoros versenyt vetített előre, hiszen a statisztikai adatok alapján egyértelműen látszott, hogy idén hatalmasat erősödött a hazai Gran Turismo mezőny.

A vasárnap délelőtt háromnegyed 12-kor kezdődő Magyar Bajnokság elődöntőjén aztán megmutatkoztak az erőviszonyok. Az őszi versenyhez hasonlóan az elődöntőből továbbjutó négy leggyorsabb pilóta mérkőzhet meg egymással a végső győzelemért, azaz a magyar bajnoki címért!

Mivel az elődöntő és a döntő versenypályáin (a Fuji International Speedway-en, illetve a Circuit de Barcelona-Catalunya-n) négy versenyző is szerepel a World TOP10-es tabellán ( Blazsán Patrik, Báder Benjamin, Szarka Zsolt és Vida Benedek), előre sejthető volt, hogy igazi tűzijátékra számíthatunk, rendkívül szoros időeredményekkel. A Time Trial szabályai szerint minden versenyzőnek 4+1 gyors kör teljesítésére van lehetősége, azaz 4 kör alatt kell a lehető legjobb időt megfutniuk. Az eredmények összesítését követően aztán a "SuperPole"-hoz hasonlóan még mindenki kap egy javítási lehetőséget, vagyis mehet egy utolsó gyors kört.

Az első kvartettet a Bodis Dávid helyét átvevő, és a tavalyi évben mindkét országos versenyen indulási jogot szerző Fehér Dániel, valamint Báder Benjámin, Vida Benedek, és Megyeri Örs alkották. A négy kör teljesítése után pedig Szarka Zsolt, Blazsán Patrik, valamint a tavaly őszi nyílt amatőr Gran Turismo versenyt megnyerő Mihalidesz Máté, és új kihívóként Riba Krisztián következtek. Miután minden versenyző teljesítette a 4 gyors körét, illetve a vezető versenybíró kihirdette az összesített eredményeket, következett a "SuperPole", mellyel a legjobb négy közé jutáshoz szükséges idő ismeretében mindenki csiszolhatott még a teljesítményén.

A négyes döntőbe végül Szarka Zsolt, Blazsán Patrik, Báder Benjámin és Vida Benedek jutott tovább, ahol az elődöntőhöz hasonló feltételek mellett zajlott a verseny. Ennek élő közvetítését már nemcsak a Race Online Hungary Facebook oldalán követhették figyelemmel az érdeklődők, hanem a MondoCon nagyszínpadán, folyamatos élő szakkommentár mellett a helyszínen tartózkodó nagyközönség is. A folyamatos és gyors információáramlásban, valamint az eredmények összesítésében és megjelenítésében óriási segítséget nyújtott a saját fejlesztésű GTSH-Rank, mely lehetővé tette, hogy valódi versenyközvetítésként éljük meg a képernyőn látható eseményeket. Az élő kép kiegészítéseként azonnal látni lehetett az elért időket sorba rendezve, így valós képet kaptunk a versenyzők teljesítményéről és pillanatnyi sorrendjéről.

Izgalmas néhány perc következett! Mindenki feszült várakozással meredt a képernyőkre, majd az utolsó felvillanó időeredmény után hangos üdvrivalgásban és tapsban tört ki, hiszen új Magyar Bajnokot avattunk, az egész nap stabil teljesítményt nyújtó Szarka Zsolt személyében! A Race Online Hungary igazolt versenyzője 0.1 mp-el győzött a második helyezett Blazsán Patrik előtt, a harmadik helyet pedig a szintén ROH-csapattag Báder Benjámin szerezte meg.

Ahogyan sejteni lehetett, igen szoros eredmények születtek, hiszen a negyedik helyezett Vida Benedek is alig fél másodperccel maradt csak le a dobogóról.

Hivatalos végeredmény

  • 1. Szarka Zsolt (ROH)
  • 2. Blazsán Patrik (Williams Esport)
  • 3. Báder Benjamin (ROH)
  • 4. Vida Benedek (ROH)
  • 5. Fehér Dániel 
  • 6. Megyeri Örs 
  • 7. Mihalidesz Máté (ROH)
  • 8. Riba Krisztián (IGTSH)

Gratulálunk a versenyzőknek és köszönjük mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult a rendezvény sikeréhez!

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!