• Japán és Dél-Korea ellentéte gondot okozhat a memóriapiacon
  • Elemzők az árak hirtelen és jelentős megugrására számítanak

Bár mostanában a híradó inkább az USA és Kína kereskedelmi háborújával elfoglalt a leginkább, van egy másik, kialakulófélben levő konfliktus is, mellyel egyelőre kevéssé foglalkozik a sajtó, de a számítógépet építeni vagy felújítani szándékozókat komolyan érintheti. Az okokat nem fejtegetjük nagyon, politikába nem szeretnénk beleártani magunkat, legyen elég annyi, hogy régi sérelmek és persze pénz áll a háttérben.

Dél-Korea a világ két legnagyobb memóriagyártójának ad otthont (Samsung, SK Hynix) és az ország Japánnal való viszonya az utóbbi hetekben megromlott, mely utóbbi szállítja be a DRAM és NAND gyártáshoz szükséges fotorezisztens alapanyagok 92 százalékát, illetve az azok megmunkálásához szükséges gáz mintegy felét is. Egyes elemzők szerint kereskedelmi megszorításokhoz is vezethet a történet, amennyiben tovább fajul az ellentét, ennek egyik áldozata pedig éppen a memóriagyártás lehet.

Persze más országokból is lehet ezeket importálni, de az átállás időbe kerül, addig pedig hiány alakulhat ki a piacon, ami az árak markáns megugrásához vezethet. Ez érintheti a RAm modulok, SSD-k és közvetetten a telefonok és videokártyák árait is. Persze jelenleg mindez csak spekuláció, de a már most tapasztalható bizonytalanság és a japánok makacssága a hasonló ügyekben nem jó előjel.

ram-ssd-egymason.jpg