• Folyamatos az árcsökkenés a memóriapiacon
  • Lassan normalizálódnak az árak

Az elmúlt pár év nem volt kegyes az új gépet építőkhöz, a memóriamodulok drágulásával a RAM, SSD és videokártya árak is magasan voltak, ez utóbbira még a kriptopénz-őrület is rátett egy lapáttal. A kiugróan magas RAM árak miatt még kartellgyanú is felmerült a fő ellátókkal szemben, de szerencsére az idei év eleji előrejelzések kedvezőek, már ami a vásárlói szempontokat (magyarán az árazást) illeti. A DRAMeXchange elemzései szerint az első negyedévben mintegy 20-30% áresésre számíthatunk, melyet további 15-20% követhet a második negyedévben.

Ez a piac több szegmensére kihat: a DRAM moduloktól kezdve az SSD-ken át egészen a videokártyákig árcsökkenés várható, nagyjából ebben a sorrendben és mértékben. Ennek első jelei már most mutatkoznak: jelenleg a 2017 januári szinten mozog a népszerű gyártók DRAM egységeinek árazása, mely egyes kiteknél akár 20 ezer forint “megtakarítást” jelenthet a tavaly év eleji rekordmagas összegekhez képest, és ha minden jól megy, akkor nagyjából májusra - ha a 2016-os árakat nem is érjük el, de -megfizethetőek lesznek a nagy kapacitású kitek is.

memory-module-server.jpg

Vásárlói szemmel kevésbé optimisták az előrejelzések a NAND flash chipek terén, ott valamivel kisebb áresésre számíthatunk és hamar helyreáll a piac. Jelenleg az első negyedévben várható nagyjából 10%-os csökkenés, utána állandósulhat a szint, ez pedig az SSD-k árait befolyásolja.

A csökkenést elsősorban a mobileszközök lassuló piacával indokolják, és a tendencián az előrejelzések szerint a gyártókapacitás csökkentése sem fog változtatni. Vagyis ha eddig halogattad a gépfelújítást, akkor most lesz érdemes elgondolkozni rajta: ha mától elkezdesz félretenni heti egy ezrest, akkor ha bejön a jóslat (márpedig a DRAMeXchange tavaly sem tévedett), nyár elejére simán összerakod a 16 GB DDR4-es modulra a pénzt, és még sörözni is elmehetsz a maradékból.

memory-chip-kartell.jpg