Előzmény: Torrent: jogos kérdések

Bill Gates már egy 1976-ban keltezett levelében felhívta figyelmet a szoftverkalózkodás veszélyeire, de valószínűleg ő sem volt tisztában azzal, hogy a warez mennyire elterjedt lesz világszerte. 2023-ban eljutottunk arra a szintre, hogy egyre több streaming-platform érhető el hazánkban is – de ezzel vajon vége szakad-e az illegális letöltések korszakának? Maga a warez nagyon messzire vezethető vissza a múltban, de Magyarországon csak 2005-ben alakult meg az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány, amely kifejezetten a filmek és sorozatok illegális letöltését próbálta visszaszorítani. Előtte a BSA (Business Software Alliance) működött, több-kevesebb sikerrel. A warez ugyanis nálunk is nagyon elterjedt lett.

istockphoto-817486228-612x612.jpg

A CD-k és DVD-k másolása, a játékok "crackkelése" és a zenék mp3-ban letöltése még a P2P-korszak előtt volt. Az egyik legnagyobb hazai warez-szerver, a Candy Shop (korábban Kenyér) 2006-ban egy nagyszabású rendőrségi akciót követően szűnt meg, de 2007-ben és 2009-ben is történt hasonló eset Magyarországon. 2009. április 17-én egy svéd bíróság első fokon 30 millió svéd koronára és egy év letöltendő börtönbüntetésre büntette a The Pirate Bay alapítóit. Fellebbeztek, de később is különféle pereket akasztottak a nyakukba, az oldalt lelőtték, majd visszaállították, elérhetetlenné vált, majd hamvaiból ismét feltámadt és ez mind a mai napig folytatódik. Időközben a fájlcserélés nagyon elterjedt lett, világszerte felkapták és több erre specializálódott oldal jött létre – a 2008-ban létrejött RARBG-t épp a napokban lőtték le véglegesen.

laptop-apple-keyboard-technology.jpg

A szerzői jogi kérdések rendre felmerülnek az ilyen oldalak működésénél, de a többség fittyet hány ezekre. Ezt pedig az előadók, zenekarok is felismerték. A Radiohead 2007-ben saját maga tette fel torrentre az adott lemezét, a Nine Inch Nails 2008-ban szintén digitálisan letölthetővé tette az aktuális LP-jét, de te magad adhattad meg, hogy mennyit akartál kiadni érte – ez az összeg lehetett zéró is. A bandcamp szintén ennek nyomán vált elterjedtté. A kisebb előadók potom pénzekért árulják rajta a lemezeiket, de elterjedt, hogy rád bízzák, mennyi pénzt fizetsz ezekért. A zeneiparnak kevésbé tett jót a fájlcserélés, az adott zenekaroknak viszont annál inkább. Sokkal népszerűbbek lettek és mivel az igazán nagy pénzeket amúgy is a koncertek hozták nekik, ezekre eleve több ember ment el. Mikor bejött az országba a Netflix, az HBO Max vagy a Disney+, felmerült a kérdés, hogy a streaming vajon visszaszoríthatja-e, esetleg véglegesen eltörölheti-e az illegális letöltéseket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez vélhetően soha nem fog megtörténni. A mai napig akadnak olyan beszélgetések a közösségi médiában, ahol amint előkerül egy film vagy sorozat, valaki azonnal linket kér hozzá. Kártékony reklámokkal teli, online filmes oldalak hasítanak azok körében, akiknek nem számít a minőség, csakis az adott tartalom minél gyorsabb módon és persze 100%-ban ingyen fogyasztása.

4321344.jpg

A streaming klassz dolog, de nem mindenki engedheti meg magának, hogy egyszerre 4-5 előfizetése legyen. A licencek vándorolnak, lehet, hogy ami ma a Netflixen van fenn, az holnap már átkerül a SkyShowtime-ra és így tovább. Épp a Netflix készül teljesen visszaszorítani a jelszómegosztást (de legalábbis próbálja elérni, hogy fizessünk extrában azért, ha a nagyitól kezdve az általános iskolás osztálytársig megadtuk mindenkinek a profilunk elérhetőségét), ami miatt már többen inkább lemondták az előfizetésüket. Máshol a kínálat hiányos, esetleg a platform túl fapados, vagy a szinkronos tartalmak mennyiségét lehet kifogásolni. Utóbbi esetében persze meg kell érteni, hogy a szinkronok jogait nem annyira egyszerű megszerezni, mint amilyennek az elsőre tűnik. Én személy szerint az Amerikában már jóideje futó Shudder streaming-szolgáltatás érkezésére várok, amely csak horrorfilmekkel van tele és készítenek original-tartalmakat is (mint a Netflix). Viszont jöhet még akár 30 új streaming-szolgáltatás, a torrent vélhetően akkor sem fog végleg eltűnni, mert ez már ugyanúgy az internet szerves részévé vált, mint a közösségi média. Minden azon múlik, hogy a streaming mennyire marad életképes és milyen módon tud fejlődni. Ti mit gondoltok? Eljöhet az az idő, amikor mindenki csak streaming-platformokon fog filmeket és sorozatokat nézni?

Véleményeteket írjátok meg kommentben!