Tomb Raider

Fejlesztő: Crystal Dynamics
Kiadó: Square Enix
Megjelenés: március 5.
Platformok: PC, PlayStation 3, Xbox 360

Mi mással is kezdhetnénk a hét nagy durranásainak felsorolását, mint a legendás kincsvadász és ügyeletes gamer-szexszimbólum Lara Croft visszatérésével? A Crystal Dynamics csapata mindent beleadott, hogy új formát adjon a szinte már fogalommá vált karakternek, így a simán csak Tomb Raidernek keresztelt epizód egy reboot lett. Ez azt jelenti, hogy egy teljesen új sorozat indul útjára, mely igyekszik komolyabb, életszerűbb oldalról közelíteni Lara kalandjaihoz, s melynek első felvonásában Croft kisasszony még nem több megszeppent, félénk archeológus-tanoncnál. Lara és barátai egy Japán melletti sziget felé hajóznak, hogy ritka régészeti leleteket kutassanak fel, de az expedíció hajótörést szenved, így hősnőnknek elsősorban az életben maradásra kell koncentrálnia. Mivel azonban az ismeretlen vidék hemzseg az ismeretlen cél vezérelte zsoldosoktól, Lara kénytelen a saját bőrén megtanulni a túlélés fortélyait.

Várható sok lövöldözés, íjászat, vadászat, kúszás-mászás az Uncharted-iskolában tanultak szerint, nagyszerű dramaturgia és történetmesélés, meg persze vérszomjas vadállatok minden mennyiségben. A Tomb Raider a sorozat legérdekesebb darabjának tűnik a Legend óta, és ehhez lenyűgöző grafikai tálalás is jár, nehogy unatkozzon a PC-nk. Sőt, ha valakinek DX11-es AMD videokártyája van, mely ráadásul a HD 7xxx-családba tartozik, az bekapcsolhatja a fantasztikus TressFX-et, hogy Lara copfja a fizikai törvényszerűségeknek megfelelően lengedezzen a szélben.

SimCity

Fejlesztő: Maxis
Kiadó: Electronic Arts
Megjelenés: március 8.
Platformok: PC

Chris már minden bizonnyal véresre dörzsölte a tenyerét, mert már csak párat kell aludnia, hogy az új SimCityben is próbára tehesse városépítő képességeit. A Maxis programja mindent visszahozhat a klasszikus részekből, amiért beleszerettünk a sorozatba, de mivel már a XXI. századot írjuk, a multiplayer-komponensnek is komoly szerep jut. Ellátogathatunk más játékosok városaiba, sőt, a velünk egy régióban építkező polgármesterekkel akár össze is foghatunk, hogy minden eddiginél nagyobb projekteket vigyünk véghez. Üröm az örömben persze, hogy a SimCity folyamatos internetkapcsolatot követel, még akkor is, ha csak egyedül játszunk. Ugyanakkor az EA megígérte, hogy hálózati problémák miatt senkinek sem fog elszállni a játék, igaz, három percnél hosszabb internetszünet esetén a program nem működik tovább. Lehet sírni és anyázni – mindazonáltal manapság a legtöbb játékosnak elég stabil internetkapcsolata van.

Persze egy város életének irányítása nagyon kemény dió. A SimCity, akárcsak elődei, kőkemény menedzserjáték, más néven „tycoon”, melyben az infrastruktúra, a gazdasági beruházások, az energiaellátás és a természet erőinek kordában tartása is ránk hárul. Összetett, soha véget nem érő játékmenetnek nézünk elébe, ami minden rajongónak kielégítő élményt nyújthat. Bízzunk benne, hogy a Maxis teljesíti az ígéreteit, és a 2013-as SimCity feltámasztja a bonyolult gondolkodást igénylő, kifejezetten PC-kre tervezett zsánereket.

The Sims 3: Egyetemi évek

Fejlesztő: The Sims Studio
Kiadó: Electronic Arts
Megjelenés: március 7.
Platformok: PC

Ó, az egyetem! A gondtalan bulizás, piálás, csajozás-pasizás, spang… izé, na, szóval kemény tanulás, izzasztó vizsgázás és végtelen könyvkupacok bemagolásának ideje. Hiába, simjeinknek is muszáj rendes iskolába járni, ha nem takarítók vagy vécépucolók szeretnének lenni a még bejelentésre váró The Sims 3: Piszkos munkák nulla pénzért kiegészítőben. Épp ezért el kell menniük az egyetemre és kijárni valami izgalmas szakot.

A The Sims 2-ben már ellátogattunk a felnőtt oktatás fellegvárába és nagyon jól szórakoztunk, a harmadik epizód lehetőségei pedig csak tovább tolják a képzeletbeli határokat. Új helyszínekre juthatunk el, beülhetünk a közeli gyorsétterembe, elmehetünk táborozni a haverokkal vagy eszelős partikat rendezhetünk a kollégiumban – csak a dékán meg ne tudja! Persze ha nem tanulnak a simek, akkor könnyen bukás vagy kicsapás lehet a vége, szóval azért érdemes ellesni pár trükköt a suli nerdjeitől is. A The Sims 3: Egyetemi évek teljesen magyar nyelven jelenik meg, a rajongók már bizonyára előrendelték.

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!

1 2