A The Phantom Pain látszólag egy teljesen új szellemi tulajdon, ami a frissen alakult Moby Dick Studio berkeiben készül, ám mindez csak a látszat, ugyanis nagyon úgy fest a dolog, hogy a Metal Gear Solid széria legújabb részével állunk szemben.

A stúdióról azt tudjuk, hogy egy bizonyos Joakim Mogren alapította meg Svédországban, de ha jobban megnézzük ezt a nevet, láthatjuk, hogy a Joakim a Kojima anagrammája, Mogren pedig egy montenegrói futballcsapat, s ugyebár a Metal Gear Rising: Revengeance Montenegróban indít. Ezen felül tudjuk azt is, hogy Kodzsima már régóta szeretne valami frisset készíteni, s noha eddig nem volt lehetősége egy új IP-hez nekilátni, korábban azt nyilatkozta, hogy az MGS elég mozgásteret biztosít számára, hogy kísérletezzen.

Az eddig megismert történet egyébként ehhez az elmélethez sehogy sem passzol, hiszen egy kómából felébredt katonáról szól, akinek a sérülései következtében el kellett távolítani a kezét. Hősünk zavarodott és sokkos állapotban van, de ez még csak a kezdet, a kórházat ugyanis katonák támadták meg, akik szisztematikusan elkezdték megölni a betegeket. Menekülnünk kell, miközben mindenféle kérdések kavarognak a fejünkben. Hogy kerültem ide? Mi folyik körülöttem? Vajon ez csak egy álom? Reméljük, hamarosan minden kérdésünkre választ kapunk.