Stephen Kingnek valahogy nincs nagy szerencséje a filmadaptációkkal. Bár az elmúlt évek során nem egy bestsellerét láthattuk már a mozivásznon, ezek az alkotások a legtöbb esetben egyszerűen csak középszerűek, vagy olyanok sem voltak, mikor pedig King maga próbálkozott be a rendezéssel… Nos, maradjunk annyiban, hogy mindenki tudja, milyen lett végül a Maximális túlhajtás, avagy a Maximum Overdrive.

Mindez azonban nem tántorította el az HBO-t attól, hogy lecsapjon az egyik legfrissebb King regény, A kívülálló megfilmesítési jogaira, és 2020-ban elő is álljon egy, a könyv cselekményén alapuló, tízrészes horrorsorozattal. A kérdés már csak az, hogy milyen lett az adaptáció? Sikerült összehozni egy izgalmas és feszült évadot, vagy A kívülálló is inkább a középszerű King adaptációk egyre csak gyarapodó táborát erősíti majd? Kritikánkból minden kiderül.

the-outsider-kritika-01.jpeg

A tökéletes lebukás

A kívülálló története Georgia államban, Cherokee City városában játszódik, ahol brutálisan meggyilkolnak egy kisfiút, Frank Petersont. Az áldozatot összeharapdálják, összevagdossák és egy bottal megerőszakolják, így a helyi rendőrség mindent megtesz a gyilkos mielőbbi lekapcsolása érdekében, és ez meglepően könnyen össze is jön nekik. A gyilkosság napján ugyanis többen látták az áldozatot a helyi baseball csapat edzőjével, Terry Maitlanddel (Jason Bateman), akinek az ujjlenyomatait és a DNS-ét megtalálják mind a holttesten, mind a gyilkossághoz használt furgonban.

Az eset nem is lehetne egyértelműbb, mikor azonban Ralph Anderson nyomozó (Ben Mendelsohn) egy baseball meccs kellős közepén letartóztatja Terryt, fura dolog történik: az edző tagadja, hogy bármi köze lenne a szörnyű tetthez, sőt, megdönthetetlen alibije is van a gyilkosság idejére. Innentől pedig Anderson nyomozónak szembe kell néznie azzal a kényelmetlen kérdéssel, hogy lehet-e egy ember egyszerre két helyen? És ha nem, akkor Terry Maitland helyett mégis ki vagy mi ölte meg azt a szerencsétlen fiút? És vajon mikor fog lecsapni újra?

the-outsider-kritika-02.jpg

Ugyanaz, mégis más

Be kell valljam, nekem A kívülálló alapjául szolgáló regény nem túl nagy kedvencem. Az első nagyjából száz oldal piszok erős, azonban onnantól kezdve King folyamatosan veszít a lendületből, és nekem valahogy végig az volt az érzésem, hogy a regény sokkal ütősebb is lehetett volna, ha a harmadát kivágják. Épp ezért félve ültem le a sorozat elé, hiszen a könyv izgalmas és feszült részeit az első másfél részben ledarálják (nem véletlen ez a két legjobban értékelt epizód az IMDb-n is), és attól tartottam, hogy innentől kezdve a készítők is ugyanúgy elvesztik majd a tempót, mint King.

Ez a félelmem azonban szerencsére alaptalannak bizonyult, legalábbis részben. A kívülálló készítői ugyanis jó érzékkel elkerülik a regény legnagyobb hibáit: egyrészt jóval korábban behozzák és egyértelművé teszik a paranormális szálat, másrészt pedig Holly Gibney (Cynthia Erivo) karakterét is sokkal ügyesebben kezelik, mint a könyvben, így már közel sem lóg ki olyan durván a cselekményből. Külön tetszetős, hogy Holly magánnyomozását is kiegészítették egy kicsit a sorozatban, így többet is megtudhatunk a tragikus események hátteréről.

the-outsider-kritika-03.jpg

Azonban hiába a nyerő változtatások, A kívülálló azért így sem tudta teljesen elkerülni az alapjául szolgáló könyv gyengeségeit. Az első két epizód után, ha nem is olyan drasztikusan, mint a regényben, de azért itt is csökken a tempó (ez főleg az ötödik és hatodik rész környékén lesz egyértelmű), amikor pedig megjelenik a színen Holly Gibney, akkor Anderson nyomozó szála nagyon erősen a háttérbe húzódik, ami szintén nem a legszerencsésebb megoldás. Valószínűleg jobb lett volna csak nyolc epizódot készíteni, úgy egy sokkal feszültebb és izgalmasabb adaptáció is összejöhetett volna.

Külön említést érdemes még a finálé és az egész történet lezárása. A végső leszámolás a könyvben egy nagyon erős, klasszikusan „kinges” jelenet, és a kilencedik rész végén a készítőknek sikerül is elkapniuk ezt a hangulatot, azonban a tizedik epizód valami kegyetlenül túlnyújtja az egész befejezést, ami így el is veszti az ereje nagyját, és inkább lesz kicsit unalmas, semmint izgalmas és feszült.

the-outsider-kritika-04.jpg

Senki sem az, akinek látszik

Ami a színészeket illeti, itt javarészt jól teljesít A kívülálló. Ben Mendelsohn nagyon jó Ralph Andersonként, ahogy a nyomozó feleségét játszó Mare Winninghamra és a Terry Maitlandként feltűnő Jason Batemanra sem lehet panasz. Akit viszont feltétlen ki kell emelni, az Cynthia Erivo, aki egyszerűen remekel Holly Gibney szerepében, tökéletesen adja vissza a magának való, zseniális magánnyomozót, akinek azért rendesen akadnak furcsaságai. Bill Camp Howard Salomonként szintén telitalálat, bár túl fontos szerep nem jut neki, nagyszerűen hozza a minden hájjal megkent ügyvédet.

Nem minden esetben sikerült azonban ilyen jól a színészek kiválasztása. A legfeltűnőbb talán Yul Vazquez, aki mind kinézetben, mind habitusban nagyon távol áll a regényben szereplő Yunis Sablo nyomozótól, de én azt is sajnáltam, hogy Claude Bolton (Paddy Considine) anyját végül lecserélték egy fiútestvérre. Érzésem szerint a regényben szereplő idős nőbe sokkal több karakter és egyediség szorult, mint Seale Boltonba (Max Beesley), aki végül átvette a helyét, és a finálé is érdekesebben alakulhatott volna, ha ő van ott Claude testvére helyett.

the-outsider-kritika-05.jpg

Kell nekünk még egy zsákos ember?

Mindent összevetve azonban ki lehet jelenteni, hogy fenti gyengeségei ellenére A kívülálló egy igazán kellemes alkotás, amit kár lenne kihagyni, főleg akkor, ha valakinek amúgy is van HBO Go-előfizetése. Igaz, hogy a színvonal és a tempó a sorozat második felében kicsit visszaesik, ahogy a fináléra és néhány színészre is bőven lehet panaszunk, azonban mindezt feledtetni tudja velünk a többiek remek alakítása és az egész történetet belengő nyomasztó, sokszor kifejezetten félelmetes légkör.

Sőt, mivel a sorozat készítői elég bátran és ötletesen nyúltak az alapanyaghoz, ezért A kívülálló azoknak is ajánlható, akiknek az alapjául szolgáló King regény annyira (vagy egyáltalán) nem jött be. A saját példámból kiindulva azt tudom mondani, hogy ettől függetlenül érdemes egy esélyt adni az első évadnak, ugyanis könnyedén érheti az embert némi kellemes meglepetés.