Warren Spector blogjában legutóbb arról írt, hogy részt vett egy könyv megalkotásában, mely a 100 legjobb hobbijátékot mutatja be. A műről, a szerzőkről (nagyon rangos a lista!) és a benne szereplő címekről (kiváló!) a kiadó honlapján részletesebben olvashattok (bárcsak valaki idehaza fantáziát látna benne...), ám e hírünk nem erről szól. Ennek okán Spector ugyanis felállította a maga kis Top 10-es „Kedvenceim” listáját, három kategóriában. Valószínűleg legtöbbeteket a videojátékok érdekelnek, íme tehát:

  1. Diablo
  2. Guitar Hero
  3. Half Life
  4. Legend of Zelda: Link to the Past
  5. Legend of Zelda: Ocarina of Time
  6. Suikoden
  7. Super Mario 64
  8. Tetris
  9. Ultima IV
  10. Warcraft II
  11. (Ico)
  12. (Legend of Zelda: Twilight Princess)

Utóbbi kettő persze azért került zárójelbe, mert Spector mindenképp fel akarta tüntetni őket, így csalt picit, kibővítette a listát. Hozzá kell tenni: a fair play jegyében nem kerültek be azok a címek, melyeken ő maga is dolgozott. Azt is hozzátette, tudja, hogy néhány játéknál van jobb, például az Ultima VI szerinte jobb, mint az Ultima IV, de utóbbi valahogy mégiscsak megváltoztatta az életét, plusz a 6. rész megalkotásában már ő maga is tevékeny szerepet vállalt. Aki egyébként kicsit együtt él az iparral, az nem nagyon lepődik meg a fentieken, hiszen eléggé ismert tervezőnk Zelda és Tetris rajongása.

Spector kiválogatta a favoritjait a mozik közül is, talán ez is érdekes lehet; a dőlt betűs kiegészítések tőlem származnak, a zárójeles, normál szedésűek az ő megjegyzései):

  1. 7th Voyage of Sinbad (1958-as alapmű)
  2. 42nd Street (42. utca, 1933-as musical Warner Baxterrel és Ginger Rogersszel)
  3. Adventures of Robin Hood (istenem, nem a Kevin Costner film!) (Tehát az 1938-as Kertész Mihály mozi, Errol Flynn és Olivia De Havilland főszereplésével)
  4. Casablanca
  5. The Hustler (A svindler, 1961-es, felejthetetlen dráma Paul Newmannel)
  6. King Kong (az 1933-as, nem a Peter Jackson-féle)
  7. The Nutty Professor (természetesen a Jerry Lewis verzió) (Dilidoki, a remake-je, melyben Eddie Murphy ripacskodott, a Bölcsek kövére)
  8. On the Town (Egy nap New Yorkban, musical, Frank Sinatra és Gene Kelly főszereplésével)
  9. The Searchers (A kutatók, 56-os John Ford western John Wayne-nel)
  10. Sullivan’s Travels (Sullivan utazásai, 1941-es Preston Sturges gyöngyszem)
  11. (American Graffiti) (American Graffiti, 1973, George Lucas)

És végül a harmadik kategória, a tábla- és hobbijátékok, a teljesség kedvéért:

  1. HeroQuest
  2. AT-43
  3. Descent: Journeys in the Dark
  4. Arkham Horror
  5. Space Hulk
  6. Solar Quest
  7. Spider Wars
  8. Cranium
  9. Twilight Imperium
  10. Sakk

Nos, szerintem valóban izgalmas dolog picit belelesni egy-egy tervező magánéletébe, fejébe – és azért azt is hozzá kell tenni, hogy ezek az élmények azért mindig benne maradnak az emberben, így inspirálhatják őt az alkotómunkában, amiből viszont mi, játékosok is kamatozhatunk...



(Alant az illusztrációk a kedvenc játékok listájáról származnak, csak egy verzióval "idősebb" részekből, mivel csak ezek szerepelnek a gelériánkban... egyelőre...)