A Watch Dogs-széria nem tartozik a Ubisoft legsikeresebb IP-i közé, és ezen a tavaly ősszel megjelent Watch Dogs: Legion sem tudott érdemben változtatni. Bár az alapötlet, miszerint szó szerint bármelyik NPC-vel nekieshetünk London felszabadításának, elég ambiciózus, a megvalósítás sajnos nem ért fel a koncepcióban rejlő potenciálhoz. Hamarosan viszont élesedik a játék kooperatív online módja, így adja magát a kérdés, hogy vajon haverokkal jobb-e az elnyomás és a társadalmi igazságtalanságok ellen harcolni?

wd-legion-multi-keyart-02.jpg

Ugyanaz, mégis más

Az alapjátékhoz képest a Watch Dogs: Legion online módja mechanika terén természetesen semmit nem változott. A sztori ismét a nagy, nyitott és szabadon bejárható Londonba kalauzol el minket, melyet az Albion névre hallgató biztonsági cég egy kvázi rendőrállammá alakított át, a mi feladatunk pedig az, hogy a DedSec embereit irányítva borsot törjünk a zsoldosok orra alá, annyi csavarral, hogy most már nem egyedül vagyunk, hanem akár négyen is nekikezdhetünk az elnyomás felszámolásának.

A küldetések felépítése sem változott olyan drasztikusan az egyjátékos kampányhoz képest, azaz a kooperatív missziók során általában különféle épületekbe tudunk behatolni, hogy ott aztán feltörjünk egy vagy több gépet, így jutva hozzá titkos adatokhoz, fontos tervrajzokhoz vagy igazából bármihez, amire a történet szerint szükségünk van. Emellett pedig természetesen lehetőségünk van kamerákat hackelni, pókdrónnal és más robotokkal randalírozni, valamint autókat vezetni. Szóval lényegében ugyanazt az élményt kapjuk, mint az egyjátékos módban, csak ezúttal haverokkal.

Küldetésfajtából összesen kétféle van, amik mellett különféle kihívások és random események felbukkanására is érdemes számítani. A co-op missziók lényegében rövidebb, egyszerűbb küldetések, melyek teljesítése két főnek sem lehet akadály, míg a Tactical Op a jóval keményebb megbízásokat tömöríti magába. Utóbbinál egyébként teljesen új sztoriszálakat is kapunk, így ha sikerül összeszedni egy négyfős, összeszokott csapatot, ezeknek a küldetéseknek mindenképp érdemes nekikezdeni, hiszen ezek képviselik a Watch Dogs: Legion online módjának egyik legszórakoztatóbb és legtartalmasabb részét.

Szerencsére azonban a fejlesztők némi változatosságot is csempésztek a receptbe, avagy a kooperatív módon azért eléggé érződik, hogy több játékosnak készítették, ez pedig határozottan jól áll a multinak. Azok a pillanatok például, mikor egy mikrodrónokat vezető társunkat kell végignavigálnunk egy szerver belsején, vagy amikor szinkronban kell elintéznünk az őröket, hogy ne szólaljon meg a riasztó, kifejezetten erősnek mondhatóak, és ilyen momentum szerencsére bőven akad az online kampány során.

Forradalmár eladó

A Watch Dogs: Legion online módjában, akárcsak az egyjátékos kampányban, szó szerint bárkivel lehetünk, azonban új hackereink besorozása jelentősen leegyszerűsödött. Míg az alapjátékban egy vagy több kisebb küldetést kellett végrehajtanunk, hogy elnyerjük az emberek bizalmát, addig itt tech pontokból vásárolhatunk magunknak új arcokat. Profilozás közben épp ezért a gép mindig jelzi, hogy kinek mennyi az „ára” (a hasznosabb karakterek jellemzően drágábbak), így ha valaki megtetszik, és ki is tudjuk fizetni, egy gombnyomással hozzáadhatjuk a csapatunkhoz.

Ez a változtatás pedig egyértelműen az online mód előnyére válik. Az egyjátékos kampány besorozó küldetései ugyanis eléggé egy kaptafára készültek, és így hamar rájuk is lehetett unni, ilyesmiről viszont a kooperatív módban szó sincs. Ennek megfelelően a multi kicsit pörgősebbnek, feszesebbnek is érződik, mint az alapjáték, ami mindenképp nagy pozitívum.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Üdv az arénában!

Végezetül pedig muszáj megemlíteni, hogy a Watch Dogs: Legion multija azért nemcsak a csapatmunkáról szól. Akad itt ugyanis egy Spiderbot Arena névre keresztelt, PvP játékmód is, ahol pókdrónokkal eshetünk egymás torkának, egy viszonylag kicsi és egyszerű arénában, a hagyományos Deathmatch szabályai szerint. Az egyes összecsapásokat különféle felszedhető fegyverek és meghackelhető tereptárgyak színesítik, a végeredmény pedig egy egyszerű, de meglepően szórakoztató aréna shooter lett, amibe az ember simán beleölhet pár órát.

A maga nemében abszolút szórakoztató

Mindent összevetve a Watch Dogs: Legion multija pont olyan lett, mint az alapjáték is volt, azaz a világot nem fogja megváltani, viszont tagadhatatlan, hogy egy ideig el lehet vele szórakozni, főleg akkor, ha figyelembe vesszük a kooperatív küldetések csapatmunkára építő megoldásait és a Spider Bot Arenát. Mondjuk, ha valakinek már az egyjátékos kampány sem jött be, az valószínűleg a multiban sem fogja megtalálni a számításait, de ha tetszett a játék, és esetleg néhány barátunkat is be tudjuk fűzni némi kooperatív mókázásra, akkor mindenképp érdemes ránézni a multis lehetőségekre.