A Microsoft nyilvánosságra hozta a Windows 10 hardverigényét, PC-s és mobilfronton egyaránt. A hordozható kategóriával mi most nem foglalkozunk, egész egyszerűen azért nem, mert 8 col alatti eszközökről van szó benne, azaz jórészt táblagépekről és okostelefonokról, amik előre telepített operációs rendszerrel érkeznek.

A PC-s Windows 10 kerül fókuszba tehát, ami egyébként szinte minden gépen el fog döcögni. 32 bites Win 10 esetében 1 GB, 64 bitesnél 2 GB RAM a rendszer minimális memóriaigénye. Szabad telepítési helyből 16, de inkább 20 GB szükséges, VGA-ból pedig olyan, ami támogatja a DirectX 9-et. Éééés… ennyi.

A Windows 10-zel a Microsoft igyekszik minden platformot bevenni. A rendszer minden eszközön ugyanaz lesz, csak értelemszerűen bizonyos funkciók itt-ott letiltásra kerülnek, az adott hardverkörnyezet függvényében. Azok, akik Windows 7 vagy 8 operációs rendszert használnak, a nyári megjelenést követő első évben ingyenesen frissíthetnek Windows 10-re, sőt, még a kalózverziók használóinak is lecsorog majd az új OS, de persze nem hivatalos licenccel. Részletekért lásd a lenti kapcsolódó anyagokat!

Windows 10