• Elhagyta a kikötőt a USS Colorado
  • Periszkópját akár te is használni tudnád

Az Egyesült Államok Haditengerészetének legújabb tagja, a 114 méter (377 láb) hosszú és 7800 tonna vízkiszorítású, Virginia osztályú USS Colorado nukleáris haditengeralattjárója elhagyta a connecticuti tengerészeti bázist. Fedélzetén tizenkét Tomahawk rakétával, 130 fő legénységgel, és egy Xbox 360 kontrollerrel.

A hadigépezet periszkópjának (helyesebben szólva „photonic mast”, de az egyszerűség kedvéért maradjunk a digitális periszkópnál, mert tulajdonképpen erről van szó: már digitális szenzorrendszerrel helyettesítik a hagyományos tükrös rendszerű periszkópot) irányítására egy Xbox 360 kontrollert használnak.

Bár talán viccesen hangzik, a döntés mögött egyszerű anyagi megfontolások állnak. A rendszer vezérlésére a Lockheed-Martin által szállított 38,000 dolláros rendszer irányítófelülete helyett tökéletesen megfelel az Xbox 360 kontrollere is. Így nem csak a periférián, hanem a rendszer kezelésére fordított kiképzésen is spórolni lehet, a megoldás sikerén felbuzdulva az összes jövőbeni Virginia osztályú haditengeralattjáró Xbox 360 kontrollerrel merül majd.

uss-colorado-xbox-360.jpeg