Amikor a Microsoft májusban bemutatta a következő generációs konzolját, az Xbox One-t, még kötelező volt a folyamatos internetkapcsolat, s a konzol minden esetben megkövetelte, hogy a Kinect csatlakoztatva legyen -- ezek a szabályok azonban idővel változtak: a gyártó előbb az Xbox One internetfüggőségét szüntette meg a korábbi meghátrálás során, tegnap pedig bejelentették, hogy végül is mégsem kötelező a Kinect a konzol használatához.

„Akárcsak az internetkapcsolat, úgy a Kinect csatlakoztatása nélkül is üzemelni fog az Xbox One, de így nem lehet használni a kamerához kötődő lehetőségeket.” -- nyilatkozta a Microsofttól Marc Whitten az IGN által megtartott kérdezz-felelekben.

Az újabb meghátrálás hátterében valószínűleg az állhat, hogy a közvélemény a nyáron kirobbant megfigyelési botrány fényében nem nézi jó szemmel a folyamatosan éberen figyelő kamera ötletét, de nem csak az Államokban, hanem a tengerentúlon, Németországban is kifogasolták a Kinectet. 

xbox-one-kinect-sensor.jpg

Most, hogy már nem kötelező a periféria használata, felveti a kérdést, hogy vajon lesz-e egy Kinect nélküli Xbox One kiszerelés is. Elvégre logikus lenne olcsóbban, versenyképesebb árkategóriában szembeszállni a 400 eurós PS4-gyel -- ám hogy ezt tényleg meglépik-e, azt nagyon nehéz megmondani.

A Microsoft érthető módon még utalás szintjén sem beszélt erről a lehetőségről, s a friss fejlemények ellenére minden bizonnyal nem tesznek le a sok millió dolláros fejlesztéssel elkészített kameráról, ugyanakkor nemrégiben volt egy pletyka arról, hogy lesz egy olcsóbb, csak magát a konzolt tartalmazó verzió. Meglátjuk, mi lesz a következő lépés. 

xboxoneconsolecontroller.jpg