A történetet és a hangulatot tekintve nem változott túl sokat a Borderlands: továbbra is ugyanazt az elborult looter shootert kapjuk, amit eddig is, visszatérnek a régi, jól ismert karakterek, valamint Claptrap küldetései sem hiányozhatnak. A programnak ez a része tehát maradt a régi, a játékmenet viszont már sokat finomodott az elmúlt években. Most már például sokkal mobilisebbek vagyunk, ha szeretnénk, becsúszásokkal is operálhatunk, az alacsonyabb kiszögelléseket pedig akár meg is mászhatjuk.

A fegyerek immár rendelkeznek alternatív tüzelési módokkal, valamint a tűzön és a fagyon túl egy új elementális sebzéstípus is bekerült a Borderlands 3-ba, méghozzá a sugárzás: amennyiben egy sugárzó ellenfél meghal, felrobban, és a közelében lapuló ellenfeleket is sugárszennyezi. Mindezeken túl a Borderlands 3 kétség kívül legnagyobb újdonsága az, hogy nem csak Pandórán kalandozhatunk, hanem űrhajóval más bolygókra is ellátogathatunk.

Kicsit a kooperatív mód is változott, amelyben szinttől függetlenül játszhatunk együtt barátainkkal. A rendszer lényegében nagyon egyszerű: mindenki megkapja a saját lootját, melynek a szintje igazodik a karaktere szintjéhez. Ugyanez igaz az ellenfelekre is, így nem kell attól félnünk, hogy karakterünk túl erősnek vagy túl gyengének számít majd a barátaink karaktereihez képest. Persze a játékban elérhető egy klasszikus mód is azoknak, akik a régimódi co-op élményt preferálják.