Minden megváltozik azonban, amikor a Tiszta égbolt tagjai belefutnak egy Scar nevű sztalkerbe, aki túléli a Zóna legvadabb kitöréseit is. A magányos, zsoldosként működő Scar hamarosan rájön, hogy élete összefügg a Zónával: bár elviseli a kiolvadások pusztító hatásait, minden egyes kitörés károsítja a központi idegrendszerét, és ha nem jön rá, hogy állíthatja meg az egyre csak szaporodó csapásokat, biztos, hogy meghal.

A Clear Sky játékmenetét tekintve tipikus Stalker: a játékos nemcsak lövöldözik, de felfedez és túlél a Csarnobil körüli 20 kilométeres rádiuszon belül elterülő Zónában, melyet veszélyes mutánsok és még náluk is veszélyesebb emberek népesítenek be. A Clear Skyban csatlakozhatunk az egymással háborúzó frakciókhoz, és akárcsak egy szerepátékban, mellékküldetéseket oldhatunk meg, fejleszthetjük felszerelésünket és titokzatos, természetfeletti képességekkel bíró leleteket aggathatunk az övünkre, hogy még erősebbek, ellenállóbbak legyünk. FPS-ről lévén szó a tűzharcoknak is kiemelt szerep jut, aki azonban eszelős rambózást vár, az csalódni fog. Ebben a játékban semmire sem megyünk megfontolt taktika és állandó sebkötözés nélkül. A mesterséges intelligencia egyébként kiemelkedően jó, érdemes eleinte könnyebb fokozaton játszani.

Mindehhez remek történet, látványos grafikai megvalósítás (a házon belül fejlesztett X-Ray motor több DirectX 10-es effektet támogat), nagyszerű zene és hang, illetve döbbenetes atmoszféra társul. Bár a játék nem hibátlan, és még csak nem is a legjobb Stalker, erősen ajánlott a téma iránt rajongó játékosoknak.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!