A játékban tehát egy egész országot kell megtisztítanunk a drogtól és előállítóitól. Ezt igencsak szabadon, huszonegy hatalmas, hegyvidékes területen tehetjük meg, ahol természetesen a főküldetések mellett számtalan kisebb-nagyobb mellékküldetés és rengeteg rejtett felfedeznivaló vár.

A történet messzemenőkig hiteles képet fest, ennek érdekében a Ubisoft a téma egy tapasztalt szakértőjével dolgozott együtt. A világ él és lélegzik, a lakók mindennapos teendőiket végzik, és persze nem mindenki ellenfél, aki elénk kerül. Éppen ezért sok küldetést gondosan meg kell terveznünk, hiszen nem egy droglerakat vagy gyár kisebb falvak vagy nagyobb városok közepén áll, ahol a heves tűzharc során simán lekaszálhatjuk a civileket, ez viszont nem fest rólunk majd túl jó képet.

A játék grafikája csodálatos, ennek ellenére a gépigény nem vészes, egy szerényebb gépen is stabilan elfut – noha a teljes látványorgia megteremtéséhez nem árt egy combosabb vas. A játék mellett a Ubisoft készített egy élőszereplős kisfilmet is, a War Within the Cartelt, ami szorosan kötődik a Ghost Recon: Wildlands-hoz, de természetesen a játék a film nélkül is élvehető.