Egyfelől tehát szerethető a Sky 9 Games hirtelen jött kalandja, de jónak azért semmiképpen sem neveznénk, ahhoz túl sok gyenge pontja akad, túl sok szempontból kiforratlan. Viszont van valami különleges hangulata, ami miatt nehéz abbahagyni, ami miatt kíváncsian várjuk a következő területet, főellenfelet, speciális képességet, és ez alapvetően komoly pozitívum, illetve emiatt a zsáner kedvelőinek egy leárazásnál javasolt lehet a beszerzése.

A Curve Digital bejelentése szinte a semmiből érkezett, miszerint hamarosan megjelenik a leginkább a klasszikus Zelda-játékokra emlékeztető, 3D-s, külső nézetes A Kinght’s Quest, ami lényegében néhány héten belül tiszteletét is tette a fontosabb platformokon. A bemutatók színes és szagos, nagyon is szerethető, változatos helyszínekkel operáló kardozgatós, varázsolós, ugrálós mókát sejtettek, mintha valami álom elevenedne meg az indie köntösben. Más kérdés, hogy az ilyen hirtelen bejelentések nem mindig jelentenek jót, ráadásul a Sky 9 fejlesztőcsapata eddig leginkább a Strike Force Heroes- és Raze-sorozatokon dolgozott, ami nem mindenképpen jó ajánlólevél egy ilyen műfajú programhoz. Nem beszélve arról, hogy az A Knight’s Quest már megtalálható a stúdió honlapján elrejtve, a Quest for Milk képében, ami egy tipikus, bár szerencsére nem túl komolyan vett böngészős RPG a lehető legklisésebb elemekkel. Mindegy, azért vágytam egy emlékezetes és érzelmekkel teli kalandra.

Kétbalkezes hős

Ami egyből felemásan indult. Rusty, a bénácska fiatalember jól összekuszálja a dolgokat, mikor egy barlang mályén szunnyadó erőt beindítva közelebb hozza világát a teljes megsemmisüléshez, innentől pedig rá vár a feladat, hogy összecsődítse a történelem nagy hőseit, akik az elemek használatával elejét vehetik a tragédiának. Csakhogy a héroszok használhatatlannak tűnnek, viszont az is kiderül, hogy erejük nem belülről, hanem speciális tárgyakból ered, így a kétbalkezes fiút éri a tisztség, hogy összegyűjtse a szükséges eszközöket, amikhez viszont számos veszély és csapdákkal teli út vezet. Meg leginkább csontváz… sok-sok csontváz.

A zene és a hangulat egyébként elsőre is telitalálat, tényleg olyan érzés, mintha valami független, ámde igazán minőségi Zelda-klónnal szórakoznánk. Ami kicsit árnyalja a képet, az az esetlen irányítás, valamint a hasonlóan visszafogottan működő dialógusrendszer. Rusty megakad mindenben, nehezen halad, ha nem futunk, képes a fűszálaktól is lelassulni, emellett bármiben ott is ragad, amin már csak az előző mentés betöltése segíthet. Ezt pedig kellőképpen díszíti az a tény, hogy amúgy helyszínenként van automata mentés (manuálisan nem tudunk ilyet tenni), ami viszont változó időközönként történik, így akár egy teljes órányi előrejutást is bukhatunk, ha nincs szerencsénk. Nem mellesleg a hümmögő és mormogó, tényleges szinkronhangot mellőző, kiírt párbeszédektől 2019-ben már azért kicsit hullik a hajam, miközben egy-egy pillanatban a teljes csend amolyan stúdiószoba hangulatot áraszt. Amatőr, na! Mármint elég sok minden, és ez az érzés sajnos a teljes végigjátszás során rendre elő tűnik.

Mert bár a játéknak vannak jó és humoros pillanatai, egy-egy esetben nagyon lehet élvezni a harcokat, a zenéjét, leginkább pedig a dizájnvilágát és látványát, lényegében pont annyira ötletes és kimagasló, mint maga a cím, amit kapott. Ennél átlagosabb, semmitmondóbb, tipikusabb („generic”) megnevezésért szinte már küzdeni kellett volna, ami kiválóan mutatja a teljes innovációt, ami jellemzi a Sky 9 alkotását. Avagy ilyet ne is keressünk. A harcrendszer egyszerű (de legalább működik), feedback viszont nincs, szóval lényegében csapkodunk és védünk, amíg meg nem pusztul az ellenfél – utóbbi pedig leginkább kisebb vagy nagyobb csontvázat jelent, bár néha azért becsúszik valami egyéb „szörnyeteg” is, ami vagy ijesztő, vagy inkább csak komikus. Utóbbival egyébként nincs baj, van a programnak egy humora, ami szerethető, sőt maga az egész az, de senki ne várjon többet, mint néha egy-egy dungeon megtisztogatása, egy-egy logikai feladvány vagy ügyességi rész legyűrése, meg a régiókra osztott, 3D-s világ felfedezése a speciális tárgyakért és így az elemi erők megszerzéséért.