Bár a Kinectet kezdetben a szórakoztató mozgás ösztönzésére tervezték, a kifejezetten edzéshez használható programok száma egyre nő. Nem véletlen ám, hogy bizonyos időközönként a Kinect figyelmeztet, pihenj le, ha fáradtnak vagy izomlázasnak érzed magad. Aki kalimpált már kézzel-lábbal, teljes beleéléssel a Fruit Ninja előtt, vagy próbált lerombolni kisebb falvakat egy Rancor bőrébe bújva, az pontosan tudja, hogy komplett aerobikedzéssel ér fel a mozgásérzékelős játékok tartós irányítása.

Innen pedig pofonegyszerű volt meglátni a piaci rést: a direkt fogyni vagy szálkásodni vágyó konzoltulajoknak szóló címek szaporodni kezdtek, s itt is van a legújabb inkarnáció. Amit a miCoach jobban csinál az eddigi hasonló próbálkozásoknál, az a sportágválaszték lenyűgöző palettája. Amit rosszabbul, az kábé minden más.

Amerikai foci a nappaliban

Kezdjük egy fontos ténnyel: a Kinect szenzor az optimális működéshez úgy két méter távolságot kér. Ez a legtöbb alapszintű végtagemelgetéssel irányítható játékra igaz, egy edzőprogram esetében viszont jóval szélesebb sugarú körben kell mozgolódni. Gondold ezt át, mert ha még bútortologatással vagy némi belsőépítészeti praktikával sem tudsz kábé három méter szabad teret rittyenteni a lakásban, akkor a miCoach árát egy percnyi sikerélmény nélkül dobod ki a kukába.

Ha megvan az ideális környezet, már csak választanod kell, milyen sportágban szeretnél jeleskedni. Amerikai foci, sima foci, tenisz, kosárlabda és futás közül választhatsz, a tréning pedig az adott sporthoz szükséges kvalitásokra és izmokra fog rágyúrni. Bizonytalankodók az általános fitneszprogramra is voksolhatnak, mely mindkét nem igényeire szabva érhető el. 

Nagy előnye és újítása a miCoach-nak, hogy az Adidas jóformán az összes leszerződött szupersztárját felvonultatja benne, méghozzá nemcsak az átvezető videók vágóképeként, hanem a sportágakhoz rendelt, szinte hús-vér személyi edzőként, akik a monitoron szó szerint melletted állva mutogatják a helyes mozdulatokat. A legmodernebb motion capture technológiával digitalizált alakok nemcsak együtt csinálják veled a gyakorlatokat, de saját hangjukon biztatnak (vagy parancsolgatnak), ami egy valódi sportrajongó számára az élvezetek netovábbját fogja jelenteni.

Ha imádnád Dwight Howard kosaras edzéstervét ellesni, vagy Jessica Ennis olimpiai aranyérmet érő kemény rutinját követni, akkor be fog szippantani ez a "játék". Roppant meggyőző a valódi atlétákra alapuló rendszer, hiszen kipróbált és működő edzéstervekről van szó, amik jó eséllyel tényleg érnek valamit azok számára, akik valóban fizikai állóképességük javítását célozzák meg, és kitartóan követik a tervet. Érdemes az Adidas oldalán rögtön regisztrálni egy miCoach accountot, ami az Xboxszal szinkronizálva bárhonnan lekérdezhetővé és barátaid számára láthatóvá teszi eredményeidet.

A részvétel a fontos, győzelem nem lesz

Sajnos mégsem tudom ajánlani a miCoach-ot, mint a személyi edző olcsóbb alternatíváját, s ez nagyrészt az irányítás hibája. Kontrollert nem támogat a játék, marad a hadonászás, vagy a (megbízhatatlansága miatt frusztráló) hangvezérlés, ami a hihetetlenül komplikált menük útvesztőjében borzalmasan nehézkes. Mire eljutsz az aktuális tréningporció indításáig, a karodban már izomláz van a menükezeléssel járó miniedzés után...

Nem kielégítő a mozgásérzékelés azon része sem, ami aktuális testhelyzetedet méri fel, főleg a test elé húzott végtagok izzasztják meg. A komplexebb pózoknál gyakorta elakadtam amiatt, hogy a Kinect nem érzékelte helyesnek a mozdulataimat, és végül át is kellett lépnem az adott gyakorlatot. Sokszor az ismétléseket a program csak akkor számolja, ha jó ütemben teljesíted őket, ami egy újabb nehezítés -- főleg, hogy a padlón hasalva, vagy nagyobb ívű mozdulatokat kivitelezve lehetetlen a monitort bámulni, kedvenc edződ így hiába ismétli buzgón a fekvőtámaszokat.

Zavaró az is, hogy egyes gyakorlatokhoz a miCoach súlyzókat vagy fitneszlabdát kér, ám ezt csak az edzésterv kiválasztásakor hozza tudomásodra. Jó, a gyakorlatokat simán át lehet ugrani (jól jön, ha nehéznek találod vagy nincs a fiókban felszerelés hozzá), de akkor is nehezményezem, hogy más játékoktól eltérően itt hiányzik az opció a sportfelszerelések nélküli terv összeállítására. Így bár a miCoach elviekben sok remek tartalommal van tele, kivitelezési problémái lehetetlenné teszik, hogy valódi sportemberek hasznos segítője legyen. Ha kijön egy javított verzió, esetleg második rész, én első leszek a rajtvonalnál -- addig viszont ez a cím a pálya szélén marad.