Alig két év telt el azóta, hogy az Akiba's Trip-sorozat visszaszivárgott a köztudatba: akkor a tízedik születésnap, na meg az első rész újrakiadásaadott apropót erre, most pedig egy ugyanilyen ünneplés, csak épp a folytatás kapcsán. Hiszen a nyelvtörőnek is beillő Akiba's Trip: Undead & Undressed Director's Cut alapváltozata eredetileg 2013-ban terelt vissza Tokióba, egy nem éppen mindennapi, titkos háborúba taszítva, most pedig ismét ezt teszi – két fő platformján (PC, PlayStation) egy extra letölthető tartalommal, Nintendo Switch-csen pedig egy komplett átirattal.

Elektromos város

A Director's Cut az alapokhoz ugyanakkor nem nyúl, azaz a helyszín továbbra is Tokió, annak is egy ikonikus szelete, Akihabara, az otakuk Mekkája, ahová nem véletlenül jut el egy céltalan otaku, a főszereplői státuszt gyorsan a nyakába kapó Nanashi hiszen egy olyan álláshirdetésre reagál, amely fizetségül ritka és különleges gyűjthető figurákat ígér. Nanashi ezt ugyan nem kapja meg, egy felkavaró beavatkozást viszont igen, amely Synthisterré, egyfajta vámpírrá változtatja. Mielőtt azonban Nanashi elrablói véglegesíthetnék a terveiket, egy titokzatos lány siet a segítségére, aki gyorsan be is tereli a magukat szabadságharcosoknak hívó csoport tagjai közé, hogy együttes erővel derítsék ki, kik és miért is kavarják fel így Akihabara, és persze az áldozatok életét.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az ehhez vezető út pedig szinte folyamatos pofonosztáson át vezet, mivel az Akiba's Trip továbbra is egy történetcentrikus, mellékküldetésekkel dugig tömött, akció-kalandba foglalt beat'em up, ahol ütések és rúgások sorozatával kell leküzdenünk a szinte mindig túlerőben levő vámpír-ellenfeleket, egészen addig, míg nem sikerül róluk lefejteni szinte minden ruhát – onnantól a napfényre bízhatjuk a munka befejezését. Az ehhez használt eszköztár ritkán áll csak az öklünkből, mivel szinte minden elképzelhető dolog, még akár egy plüssmaci is használható fegyverként, erre pedig szükség is van a kaland során. A harcrendszer már a kiadásakor se volt túl fényes, hibái és gyengeségei pedig az azóta eltelt évek alatt sem tompultak, ugyanakkor a tanulóidőszak végeztével megszokható és tolerálható az a kevéske frusztráció, amit ez okoz.

Vérszívók

Már csak azért is, mert bár a játékidő tetemes részét ez teszi ki, az Akiba's Trip egy pillanatig se veszi magát véresen komolyan. Az abszurd és polgárpukkasztó humora, a geek-otaku-anime centrikus karakterei és jelenetei, a túltolt szexualitásra alapozott extrém képsorai továbbra is különleges és páratlan játékká teszik, amihez foghatót sem műfajában, sem azon kívül nem találni, ugyanakkor a Director's Cut egy jottányit sem javít az alapmű hibáin. Fő attrakciója igazából egy extra toldalék, a Kati's Route DLC, amely legalább relatíve tartalmasra sikeredett: főszereplője az alapjátékból ismerős Kati Räikkönen, a finn cserediák, aki a japán nyelv tanulása közben a lehető legfurcsább helyzetekbe keveredik, most pedig egy komplett, szinkronizált szállal kapja meg a méltó jussát egy egyedi befejezés képében. Az Akiba’s Trip: Undead & Undressed Director’s Cut így elsősorban neki, és a széria új, potenciális rajongóinak szól – talán ők lesznek azok, kiknek nyomására a harmadik rész átirata is elkészül modernebb platformokra, hogy aztán maga a sorozat is visszatérhessen.