Bár én is abban a korban nőttem fel, amikor a hétvégi reggeleket még a Kölyök Klub és hasonló műsorok színesítették, csak meghatározott rajzfilmeket voltam képes nézni, és kicsit idősebb fejjel konkrétan a frász kivert például a Teletubbies éneklő-táncoló karaktereitől. A hideg kirázott bárgyú mosolyuktól és furcsa kinézetüktől, ami hosszabb távon elérte nálam, hogy konkrétan féljek ettől az egyébként kisgyerekeknek szánt, vidám műsortól. A mai napig megborzongok, ha meghallom a főcímdalt vagy meglátom a szereplőket – persze a hatás már nyilván nem annyira jelentős. Ugyanakkor az Amanda the Adventurer végigjátszása közben többször előfordult, hogy kellemetlenül éreztem magam. Azt a fajta nyomasztó, kicsit sem komfortos érzést keltette bennem, amely bekúszik az ember bőre alá, és alig pár perc játék után már úgy éreztem, hogy nekem ennyi bőven elég volt. Hajtott a kíváncsiság, és egy rémálmokkal teli verembe zuhantam.

Hová lett Dóra, a felfedező?

Az Amanda the Adventurer főszereplője (vagyis az irányítható karakter) Riley, aki megörökli Kate nagynéni házát, annak meglehetősen zsúfolt padlásával együtt. Szerencsétlen elhalálozott öregasszony még egy levélben is tudatja Rileyval, hogy odafenn több érdekes dologra lelhet – az egyik például egy videólejátszó. A játék első perceiben persze még csak körvonalazódik a sztori (ennek mélysége kifejezetten meglepő és nem várt témákat boncolgat), és eleinte csupán arra lehetsz figyelmes, hogy rengeteg lezárt széf vagy logikai fejtörő található a régi bútorok között. Ezek megoldása lesz az elsődleges feladatod, a feladványok kulcsát pedig úgy találhatod meg, ha elkezdesz szépen VHS-kazettákat nézni. Egy rendkívül bizarr, a ’90-es és 2000-es éveket idéző animációs film, az Amanda the Adventurer képsorai elevenednek meg minden egyes kazettán. A műsor főszereplője Amanda, a kislány, valamint Wooly, a bárány. Minden egyes kazetta egy-egy epizódot tartalmaz ebből a műsorból, és mindegyiken akad valami rejtett információ, ami segíthet neked a puzzle-feladványok megoldásában. A játéknak ötféle befejezése van, de az elsőig eljutni is igazi kihívás.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Nem azért, mert az Amanda the Adventurer nehéz lenne, hanem azért, mert brutális módon nyomasztó. A VHS-felvételek zajosak, rossz minőségűek és tele vannak képszakadásokkal, kifagyásokkal és egyéb vizuális effektekkel, amiktől feláll az ember hátán a szőr. Az említett műsor nemcsak a 2000-es évek elején sugárzott – főként amerikai – animációs rajzfilmeket idézi, hanem a ’90-es évek bénácskább point & click kalandjátékait is, csak itt semmi sem szól a gyerekeknek. Az epizódok interaktívak, vagyis Amanda kérdezhet tőled dolgokat (ilyenkor manuálisan kell begépelni a választ), vagy éppen megkér, hogy kattints egy megadott helyre a képen. Ha máshova kattintasz vagy rossz választ adsz meg, akkor Amanda elkezd dühössé válni. Ha pedig végleg elveszti a türelmét, nos… inkább hagyjuk. Nem szeretnéd tudni, hogy mi lapul a szoba sötétjében. Ahogy a sztori csavarodik, úgy válnak a látottak egyre groteszkebbé, és a játék szép lassan elkezd olyan hangvételt megütni, amire nem is gondoltál volna. Ez egy utazás a pokol legmélyére, ahol Amanda lágy hangon tudatja veled, hogy most ki fog csontozni, és hiába próbálsz elfutni, ebből a világból nincs menekvés.

Videodrome

A lényeg az, hogy az Amanda the Adventurer egy piszok félelmetes horrorjáték, és padlás a Gone Home óta nem volt annyira vérfagyasztó, mint itt. Mindez megfejelve a roppant creepy tévéműsorral, több befejezéssel és titkos felvételekkel (lehet extra kazettákat is találni), képes elérni, hogy kényelmetlenül érezd magad a végigjátszás alatt. Tekintve, hogy ez a játék az Itch-io-n indult (mint nagyon sok másik), elképesztő, hogy micsoda utat járt be és hogy mennyien imádják, sőt imádták már akkor, amikor még csak egy demo volt elérhető belőle. Tökéletes creepypasta alapanyagként már rengeteg teória és rajongói elmélet született hozzá, az alig több mint 3400 forintos árát pedig 100%-ban megéri. Én viszont arra jutottam, hogy soha többé nem akarok arra a padlásra menni, amely az Amanda the Adventurerben található!