Az American Fugitive nem sokat cifrázza a helyzetet, egyből a dolgok közepébe vág: főhősünk, Will Riley édesapját megölik, a gyilkossággal pedig természetesen az amúgy ártatlan férfit vádolják, aki rövid úton a rácsok szerencsétlenebb oldalán találja magát. Azonban nem időzik itt sokáig: mikor testvére szól neki, hogy látta az elkövető kocsiját a városban, azonnal megszökik, hogy minél előbb bosszút állhasson apja gyilkosán. Azonban hamar kénytelen rájönni, hogy az elsőre pofonegyszerűnek tűnő bűntény mögött lehet, hogy sokkal több minden lapul…

Első számú közellenség

Alapjait tekintve az American Fugitive egy felülnézetes akciójáték, mely a GTA hőskorát próbálja megidézni, méghozzá egyáltalán nem sikertelenül. Maga a helyszín a békés Redrock megye az 1980-as években, melyet egy igen méretes, több szigetből álló térképen helyeztek el az alkotók. A játék legelején a hidakat természetesen lezárták a rendőrök, így csak egyetlen szigeten tevékenykedhetünk, de ahogy haladunk előre a sztoriban, úgy nyílnak meg a térkép újabb és újabb szegmensei is.

A GTA-ból ismerős szabadság is visszaköszön: az egyes küldetéseket a térképen a betűvel jelölt haverjainktól tudjuk felvenni, azonban ez korántsem kötelező, inkább csak erősen javallott tevékenység. Ugyanis, ha épp nincs kedvünk haladni a történettel, mással is elüthetjük az időt: ötletes kis minijátékok keretében kirámolhatjuk a házakat és a boltokat (vigyázzunk viszont, simán lehet, hogy az eladó kicsavarja a fegyvert a kezünkből), teljesíthetünk különféle versenyeket, lophatunk autókat vagy éppen alsógatyára vetkőzve rendezhetünk egy brutális mészárlást.

Valami baj van, biztos úr?

Ha viszont nekiállunk törni-zúzni, mindenképp készüljünk a harcra, ugyanis az American Fugitive rendőrei meglehetősen agresszív fajták. Ha valaki jelent minket, egy pillanat alatt a helyszínen teremnek, és bizony a maximális körözési szintet sem olyan nehéz összehozni náluk. Ha például tüzet nyitunk, egy pillanat alatt a nyakunkon lesz a komplett őrs, de puszta meneküléssel is hamar összeszedhetjük magunk mögé a fél megye járőrállományát.

A körözési szintünket viszont csökkenteni is meglehetősen egyszerű: elég, ha ruhát váltunk vagy beülünk egy kasztniba, amikor senki sem figyel, és már mehetünk is. Ez a mechanika azért utat ad néhány igen érdekes megoldásnak: ha például a frissen lelőtt (vagy felrobbantott) rendőrről leráncigáljuk az egyenruháját, mielőtt bárki meglátna, már meg is menekültünk a kollegái elől, de ugyanilyen könnyen megszökhetünk, ha sikerül titokban alsógatyára vetkőzünk.

Ítélethirdetés

Sajnos azonban az American Fugitive sem tökéletes játék, egész konkrétan két komolyabb hiányossága van. Egyrészt az MI helyenként meglehetősen ostobán viselkedik (az NPC-k például nem menekülnek a lángoló, mindjárt robbanó kocsik közeléből), másrészt az autók irányítása néha kicsit körülményes és fura.

Mindezek azonban ne szegjék senki kedvét, hiszen ettől eltekintve az American Fugitive egy nagyon korrektül összerakott sandbox akciójáték, mely elsősorban azoknak lehet jó választás, akik kellemes nosztalgiával gondolnak a régi GTA-kra, vagy egyszerűen csak kipróbálnának egy egyszerűbb, de szórakoztató címet.