Ezek után meglepetésszerűen jutottak fülembe a pozitív vélemények a legfrissebb star warsos inkarnációról, főleg, mivel elsőre ocsmány násznak hangzik a két univerzum összeboronálása. A jedik világát úton-útfélen minden játékkal próbálták már összehozni, vitatható sikerekkel – emlékezetes például a Kinect Star Wars táncprogram, melynek gurus videói rekord mennyiségű nézőt és gúnyos kacajt zsebeltek be... Így aztán furcsa csavar, hogy az Angry Birds esetében mennyire jól sült el dolog!

Egy új remény

A nyitógrafikán máris elkápráztat az a látványosan szellemes mód, ahogy a kamikaze madarakat a háborúzó csillagok világába helyezték .. a csőrös Chewbacca, a tojásdad droidok és a disznófülű Halálcsillag azonnal felismerhetők, mind játékban betöltött funkciójukat, mind a filmes eredetijüket illetően. A felcsendülő Star Wars főcímdal szintén vidám színezetet kapott, és az ismerős „Réges-rég, egy messzi-messzi galaxisban...” felirat megjelenésével elkezdődik a mese a parittyából kilőtt lázadó madarak és a birodalom egy helyben röfögő seregei közti háborúról. Bátran kijelentem, hogy nem fog senki meglepődni a történet fordulatain, miközben követjük Luke „piros madár” Skywalker első ívét a birodalmi disznók felé, ahogy a dühösmadár-stílusban újragondolt Tatuin, Dagoba vagy Halálcsillag sem lesz meglepetés a megnyitható helyszínek kínálatában. Váratlan és meglepő viszont az a humor és szerető odafigyelés, amivel a két legenda fonalait egyetlen tökéletes alakú, megmosolyogtató gombolyagba csavarták.

Használd az Erőt!

Minden madár egy-egy Star Wars szereplő képességeit hordozza, felbukkanásuk sorrendje követi a film történetét. Bár a zene, a látványvilág és a pályaválasztó képernyő interaktivitása (tipp: bökd meg a malacokat!) is egyedi a sorozatban, mégis a madárarzenál kapja a legjobb újításért járó babérkoszorút, ugyanis a változatos képességek kitapasztalása és használata újra kellemes kihívássá teszi a disznóbombázást.

Sima piros madárként kezd például Luke, aki Obi-Wantól megkapva a fénykardját szert tesz arra a képességre, hogy a kilövés után körbelengesse a kardot, puha vajként kaszabolva disznót és tereptárgyat egyaránt. Másik jediszárnyasunk, a csuklyás Obi egy kis hatósugarú Erő-lökettel küld meg bármit, amit a levegőből megcélzunk, rohamosztagos malacoktól a sivatagi tusken röfögőkig. Persze madárformában is Han Solo a leglazább, repülés közben tetszőleges irányba adhatunk le lövéseket pisztolyából -- itt aztán sose lesz kétséges, hogy ő lőtt-e először, nem úgy, mint a kultikus jelenetben Greedóval. Chewbacca ebben az interpretációban is a nyers fizikai erejével operál, a többieknél háromszor nagyobb és szőrösebb „madár” minden akadályt legyőz (főleg fejeléssel), és a földet éréskor okozott kisebb földrengésben csúcsosodik ki a tehetsége. Ágyútöltelékként a kék madárnak megfelelő lázadó pilóták szolgálnak, és kész is az ideális csapat a birodalmi struktúrák szó szerinti megdöntéséhez.

Később (konkrétan a nemrég megjelent Hoth pályákon) csatlakozik pink szárnyasként Leia is a csapathoz, a hercegnő pedig egyfajta vonósugárral képes magával rántani bármit, aminek a közelében elsüvít. Bónuszként a droidos pályákon a Star Wars két híres robotját is parittyába vehetjük: R2D2 elektromos megrázkódtatásokat okoz környezetében, 3CPO pedig szelíd humorral darabokra hullik röptében.

Az Erő vezesse a kezed!

Bár a rohamosztagos páncélba gyömöszölt desznyók közt akad olyan, aki lézerlövedékeket ereget, ami odatévedő madarunkat képes a röppályáról letéríteni, az ellenfelek különösebb képességeket nem szereztek a legutóbbi epizód óta. Persze Tie Fighter alakú, meg birodalmi egyenruhás malacok váltják fel a megszokott sertéseket, az izgalmat mégsem az ellenfelek, sokkal inkább környezetük okozza. Az Angry Birds Space-ből ismert gravitációs zónák, aszteroidaövezetek és szerkezetek ugyanis visszatérnek, sokszor egész kisbolygók csoportja közt alakítva ki manőverezhető területeket. Ügyesen kalkulálni, az ideális röppályát megtalálni a vákuumban pedig roppant nagy kihívás -- igen, végre ismét az! Az unásig ismert csúzlizás így újra izgalmat jelent.

Úttörő változtatások nélkül, de számtalan szerethető, Star Wars témára felhúzott aprósággal a morcos szárnyasok elérték, hogy az űrbéli pályák kimaxolása (muszáj végigjárni a csőrös jedik útját!) és a bónuszok megnyitása (mondjuk a szőnyegbombázással támadó Millenium Falcon) megint érdekfeszítő legyen. Akinek pedig se iOS-es vagy androidos telefonja, se tabletje nincs kéznél e célra, az Facebookon is megtalálja a madárkákat.