Hajime Isayama 2009-ben indult – és itthon is szép kis népszerűségre szert tett – mangája hamar a mainstream élvonalba került, amiből sikeres anime és kétes minőségű élőszereplős filmek is készültek már. Az Attack on Titan nem véletlenül vált mára az egyik legnépszerűbb alkotássá, hiszen jó, ha évtizedenként születik ennyire meghatározó mű a rajzasztalon. Jómagam is ámulattal néztem végig annak idején az első részt, mely legalább annyira meghatározó lett az életemben, mint korábban a Death Note. A Final Battle című Upgrade Pack a videojátékos feldolgozás második részének (2018/04-es PC Guru) hivatalos bővítménye, melyhez ugyan szükséges az alapjáték, de ezért a kalandért bőven megéri visszatérni a koncentrikus falak mögé!

Dióhéjban az Attack on Titan egy olyan disztópiában játszódik, ahol az emberiség maradéka az említett falakkal körbevett városokban él, és a hatalmas építmények távol tartják a rájuk vadászó, és őket előszeretettel fogyasztó óriásokat. Utóbbiak közül léteznek intelligensek is, akik képesek emberi formából átalakulni, de legtöbbjük csupán a pusztítást és a káoszt kedveli. Ebben a közegben kell rendet tennünk szabadon választott hősünkkel vagy hősnőnkkel, miközben csapatba verődve igyekszünk levadászni minél több titánt. A DLC az elérhető maximális fejlődési szintet alapból 120-ig emeli, és szerencsére a mentésünket is át lehet hozni. Az eddig is 40 körüli főt számláló roster további 5 fővel bővül, így olyan karakterek bőrébe bújhatunk, mint Kenny Ackerman, Traute Caven, Zeke, Nifa, vagy Floch Forster. Limitált ideig különleges ruhákat tölthetünk le kedvenceinkhez, így akár az újdonsült királynő jelmezében is tündökölhetünk. Felszerelésünk is bővül a harmadik szezonból megismert Anti-personnel Omni-directional Mobility Gear képében, ami a régihez képest a távolsági harcra lett kihegyezve. A pengéket így lecserélhetjük lőfegyverre, hogy messziről is irthassuk a titánokat, vagy felvehessük a kesztyűt hétköznapi humán ellenfelek ellen. Új kiegészítő még a Thunder Spear, ami a legsúlyosabb esetekben jön majd jól, mint például a páncélozott Armored Titan esetében, akinél bizony tapasztaltabb harcosként is vért fogunk izzadni.

Az utolsó előtti összecsapás

A harmadik évad egyik nagy eseménye a legkülső Maria falnál lévő városka visszafoglalása volt. A Territory Recovery névvel ellátott játékmódban egy regimentet állíthatunk össze a show-ból megismert figurákból, majd az egységünkkel területeket hódíthatunk vissza az emberiséget romba döntő dögöktől. A másik új menüpont, a Character Episode pedig, ahogy a neve sejtetni engedi, a sorozat hőseire fókuszál, de más perspektívából mutatva be a sztori eseményeit. Jó dolog, hogy ezek az újdonságok elindulnak a főcsapástól függetlenül, tehát közvetlen a főmenüből választhatjuk ki őket, bár ha csak most csatlakozunk a titánok elleni harchoz, és kimaradt az alapjáték, akkor ebben az esetben egyes szintű karaktereket istápolhatunk, akiknek még nincsenek feloldva a képességeik. Viszont a Final Battle fokozatosan nehezedik, így aggódalomra nincs különösebb okunk, csupán kissé időigényesebb lesz az előrehaladásunk. Nyersanyagok és különféle pontok ezekben a móduszokban is járnak, így társainkkal folytathatjuk a barátkozást, illetve tárgyainkat és táborunkat is fejleszthetjük.

Az Attack on Titan 2: Final Battle kvázi DLC-nek is felfogható upgrade csomagja épp jó időben érkezett, így pont meg tudja lovagolni a mostani szezon elcsendesülő hullámait. Az anime megtekintése után szívesen lengedeztem újra a nudista csúfságok között, nélküle azonban nagy késztetést nem éreztem volna arra, hogy leporoljam az alapjátékot. Ha bejön ez a beteges, titánokra vadászós, vérrel és erőszakkal kikövezett világ, akkor érdemes lehet visszatérned – ha meg AoT-rajongó vagy, akkor a negyedik szezonig mindenképp vess rá egy pillantást!