Na, most akkor romboljak, vagy építsek, vagy...?

A csúnya továbbra sem vitatható, de biztosak lehetünk abban, hogy ezek a disznók tényleg annyira együgyűek, mint ahogy eddig megismertük őket? Nos, ez csak rajtunk múlik! A Rovio új alkotása szakít az eddigi hagyományokkal, a rettentően élvezetes rombolás helyett ez alkalommal az építkezést helyezi előtérbe. Elsőre furcsán hat ez a 180 fokos fordulat, jómagam is kétségek közepette kezdtem neki a játéknak -- azonban a ködfelhő hamar eltűnt, és hamarosan ti is meglátjátok, milyen nagyszerű programot kaptunk kézhez! Feladatunk nagyon egyszerű: mérnöki zsenialitásunkat és logikánkat összedobni, majd egy kis kreativitással megspékelni, az elkészült csodamasinával pedig „bevásárolni”.

Rántotta lesz vacsorára, röf-röf!

A malacok éhesek, segítsünk hát nekik! Mindössze annyit kell tennünk, hogy eljuttatjuk őket a célvonalig, ahol egy térképrészlet várja őket, azért, hogy összegyűjtve utat mutassanak vacsoránk nélkülözhetetlen összetevőjéhez, a madártojásokhoz. Igen ám, de ez tényleg ennyire egyszerű? Több helyszín számos pályáján hasíthatunk át, melyek között vannak igen nehezek is. A pontozás -- hasonlóan az Angry Birdshöz -- három csillaggal történik, és ha maximális teljesítmény akarunk elérni, akkor bizony törni kell a fejünket. Jó, de mivel jutunk el a célig? Autóval, biciklivel, repülővel? Amivel szeretnél!

Minden pálya elején egy adott magasságú és hosszúságú rácsot kapunk, ez lesz a munkaterületünk. A rendelkezésre álló eszközökből olyan ketyerét eszkábálunk össze, amilyet csak akarunk. Egy a lényeg, a célba érés. A kampány során újabb bigyókkal lepnek meg minket, melyeket felhasználhatunk az új találmányokhoz. A maximális pontszám eléréséhez sokszor nem a legkézenfekvőbb konfigurációt kell használnunk, és sűrűn megesik az is, hogy az alkatrészeink felére még csak szükségünk sem lesz.

Ezért ne rázd fel a kólát…

Gyerekek, ezt ne próbáljátok ki otthon! Arzenálunk merészebbnél merészebb felszerelésekből áll. Masinánkra tehetünk lufikat, propellert, szárnyakat -- kész is a repülőgépünk! Építsünk be egy robbanómotort! Egyet? Fittyfenét, hármat! Sebességünket immáron a nagy Schumacher is megirigyelné! Minden olyan alkatrészt, mely nem a váz része, egy-egy gombbal tudunk be- és kikapcsolni. Ezzel a funkcióval gondosan vezethetjük száguldó dobozunkat. Nem bízol a high-tech cuccokban? Használj fújtatót, mellyel manuálisan szabályozhatod a haladás tempóját! Kellene egy kis nafta? Végy egy liter kólát, jól rázd fel, és várd a hatást… A lehetőségek tárháza (majdnem) végtelen!

Az álmok mezején, hol sapim elvesztém

A begyűjtött csillagoknak fontos szerepe van. Minden ötödik pályán -- feltéve, ha előtte összeszedtük a kellő mennyiségű pontszámot -- lehetőségünk van bónuszpályákon részt venni. Itt az elhagyott sapkákat kell megtalálnunk, ez azonban a normál szintekhez képest valamivel több gondolkodást igényel. Már bejutni sem egyszerű, sokszor az előírt korlátot teljesíteni is kihívás. A kampány során különböző alkatrészeket is kapunk jutalomként, melyeket egy-egy nagy terepen használhatunk fel. Minél többet gyűjtünk, annál nagyobb lesz a választék, és annál jobb masinát dobhatunk össze. Lehetőségünk van továbbá malackoponyák keresésére is, melyek egy további szint eléréséhez segítenek minket. A játék legnagyobb pályája az „álmok mezeje”. Hatalmas bejárható és berepülhető terület, ahová minden előfeltétel nélkül beléphetünk, és rengeteg kütyüvel, valamint hatalmas építőráccsal vár minket. Itt valóban csak a képzeletünk szab határt!

Aj, sose ment ez a fránya fizika…

Van olyan feladvány, amit egy teljesen egyszerű, mondhatni primitív járgánnyal megoldhatunk, azonban sokszor ki kell használnunk a környezeti adottságokat, gépünket teljesen irreális formájúvá alakítva. A készítők erre nagy hangsúlyt fektettek -- az egyetlen gond ezzel csak az, hogy a környezetre nem mindig úgy reagál okos kis tákolmányunk, mint ahogy szeretnénk… A vázat megépíthetjük fából vagy vasból; míg az előbbi könnyen törik, addig az utóbbi iszonyatosan nehéz. Nagyon kell ügyelnünk arra is, hogy egy kifutó után úgy érjünk talajt, hogy repülőgépünk orra vagy épp farka ne törjön le, hiszen akkor kezdhetjük elölről az egészet. A játék talán legnehezebb része az, hogy a környezeti viszonyokhoz jól tudjunk alkalmazkodni, ám sok esetben ez jelenti a kellő kihívást, úgyhogy ha erősen gondolkodunk, mindent meg tudunk oldani, emellett pedig remekül szórakozhatunk.

Szóval akkor megvegyem?

Véleményem szerint az Angry Birds után olyat alkotott a Rovio csapata, mely méltó folytatása a sorozatnak, igaz, teljesen más szemszögből. Szembefordultak az eddigiekkel, a jókkal való rombolás helyett most a gonoszakkal való építkezés a célunk. Elsőre valóban viccesen hangzott, mégis remek játékot hoztak össze a készítők. A grafikára sem lehet panaszunk, a Bad Piggies nem ígér többet annál, mint amennyit kínálni tud. Aranyos modellek, oldalnézetes játékmenet, szép animációk. A játék zenei téren mondhatni tökéletes: végig vicces muzsikák csendülnek fel, melyek között a malacok kacajra fakasztó visításait is hallhatjuk. A játékélmény pedig magáért beszél.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!