Közel egy éve már, hogy megjelent a Battlefield 3, amit mindezidáig különféle tematikus kiegészítő csomagokkal sikerült életben tartania készítőinek. Pár hónappal ezelőtt írtunk az előző, Close Quarters címmel megjelent DLC-ről, amelyben az épületeken belüli közelharc került előtérbe. Akkor rengeteg játékos húzta a száját azt hangoztatva, hogy a Close Quarters nem illik a Battlefield 3 miliőbe; ide hatalmas pályák, tankok és járművek kellenek. Nos, most végre megkaptuk ezeket! Megérkezett az a kiegészítő, amelyre a legtöbben vártunk: az Armored Kill.

Ki gépen száll fölébe…

Az Armored Kill visszatereli a Battlefield sorozatot abba a mederbe, amiben békésen csordogált az elmúlt 10 évben, s ami miatt mindig is imádtuk a sorozatot: újra hatalmas pályákon, járművekkel felvértezve harcolhatunk egymással. Az expanzió első és legfontosabb újítása a csomagban található négy vadonatúj terep, amelyeket kifejezetten azoknak a játékosoknak szánnak a készítők, akik a fel-alá szaladgálás helyett inkább különféle járművek gyomrában érzik biztonságban magukat. A négy új térképről tudni kell, hogy eszméletlen nagyok lettek, s ha azt mondjuk nagy, akkor úgy tessék elképzelni, mintha lehasítanánk egy kisebb darabot a Skyrim világából, s azon játszanánk. Gyalogszerrel bejárni ezeket szinte teljességgel lehetetlen, ugyanis a győzelemhez szükséges kontrollpontok gyakran kilométerekre találhatók egymástól, s nem sok esély van arra, hogy ép bőrrel képesek leszünk átfutkorászni az egészen. Szerencsére erre nincs is semmi szükség.

Elsőként ott van a csomag legkülönlegesebb pályája, a Bandar Desert, amire a készítők jogosan büszkék, hiszen a történelem legnagyobb Battlefield terepe lett: közel kétszer akkora, mint az alapjátékban megtalálható Caspian Border. Aztán ott az Alborz Mountain, ami nemcsak eszméletlen nagy, de havas hegycsúcsaival, sűrű fenyveseivel hihetetlenül gyönyörűre sikeredett. De hasonlóan jó a másik kettő térkép is, a kicsit kisebb Armored Shield és Death Valley – ez utóbbinak az a különlegessége, hogy éjszakai harc zajlik rajta, de egyébként mindkettő egyszerre kedvez a járműves és a gyalogos harcoknak is. Röviden összefoglalva: a pályák nemcsak nagyok, de hasonlóan az előző kiegészítőben található térképekhez, ezek is kivételesen jól összerakott harci terepek. Nagy kár, hogy az új járművekről és a játékmódról már nem mondhatjuk el ugyanezt.

…annak térkép e táj.

Sajnos az Armored Kill új fegyvereket nem ad a játékos kezébe, viszont új járműveket igen, egész pontosan öt darabot. Szerencsére az új hadieszközök nem csupán új 3D-s modellek lettek, melyeket simán csak ráhúztak a már meglévő típusokra, hanem igazi újdonságot jelentő példányok. Mondjuk ez alól rögtön kivételt képeznek a tankelhárító harckocsik, amerikai oldalon harcolók az M1128-at, az oroszok pedig a 2S25 Sprutot állíthatják hadrendbe. Bár a tankelhárítók alapvetően hasonló képességekkel rendelkeznek, mint hagyományos lánctalpas testvéreik, azért annyiban eltérnek, hogy páncéltörő lövedékeiknek köszönhetően tökéletesek a többi jármű szétzúzására, a gyalogság ellen viszont kevésbé hatékonyak.

Két új tüzérségi eszköz is bekerült a játékba, nevezetesen az M142 és a BM-21-es rakéta-sorozatvetők, melyek segítségével kellő távolságból bombázhatjuk a több száz méterre lévő ellenséges állásokat (igaz, a repülőgépek és a helikopterek mellett szinte sohasem érezhetjük magunkat teljes biztonságban). Bár az említett tüzérségi egységek rendkívül nagy tűzerővel rendelkeznek, komoly hátrányuk, hogy célozni nem igazán tudunk majd velük, de ebben talán segíthetünk a cikk alján található tipp-csokorral. A célzás esetében nemcsak az okoz problémát, hogy nincs rálátásunk a becsapódás helyére, de az is elég a hibához, ha egy kicsit ferde talajon állunk meg vele, hiszen ilyen esetekben máris 50-100 méterrel odébb csapódnak be a kilőtt rakétáink. Viszont örömmel vettük tudomásul, hogy bár kétüléses járműről van szó, ha egyszer beleülünk, az már csakis a miénk lesz, és ha átülünk a tüzér ülésébe, vicces kedvű társaink már nem tudják velünk együtt odébb vinni azt. Hallelúja!

Repülő erőd? Jó vicc…

Az Armored Kill kétségtelenül legérdekesebb új járműve az AC-130-as repülő erőd lett, amely a conquest játékmódban egy előre meghatározott ovális pályán mozog, s egyszerre két játékos foglalhatja el a gyomrában megtalálható lövegeket (értelemszerűen csak beleszületni lehet a gépbe). A gépnek két nagyon erős fegyverrendszere van, melyek segítségével a bent ülők a magasból jól átláthatják az alattuk zajló csatákat, s innen szórhatják meg az ellenséges járműveket és gyalogosokat. A gunshipet mindig az a csapat irányíthatja, amelyik elfoglalja a térképen található kis gunship ikonnal jelzett kontrollpontot, tehát gyakran heves harcok zajlanak ennek közelében, kivéve persze rush játékmódban, ahol mindig a támadóké a gép – de erről majd egy kicsit később.

Bár a fent leírtak alapján azt hihetnénk, hogy az AC-130 hihetetlen durva szuperfegyver lett, sajnos ennek épp az ellenkezője igaz, ugyanis szinte minden ellenséges játékos sebezheti azt, kezdve a földi légvédelmi ütegektől a tankokon és a terepjárókon át egészen a vadászgépekig és helikopterekig. Ennek köszönhetően már az is nagy szónak számít, ha a gép 30 másodpercnél tovább a levegőben marad, s mivel célozni sem egyszerű vele, csupán egy hatalmas, zsíros célpontot jelent az égen, amire az összes ellenséges játékos előszeretettel feni a fogát. Viszont amilyen gyenge lett az AC-130 conquest játékmódban, olyan erősre sikeredett a rushban – a megjelenése egész egyszerűen tönkrevágta ezt a játékmódot. Köszönhető ez annak, hogy a cikk írásának pillanatában a repülőgépnek hála a védekezőknek semmi esélyük arra, hogy győztesen kerüljenek ki a mérkőzésből. A gép fülkéjében vigyorgó tüzérek se perc alatt apró darabokra szedik a gyakran csak egy helyben álló védekezőket, akik hiába próbálják meg elkeseredetten stinger rakétákkal levadászni a gunshipet az égről, esélyük sincs a menekülésre. Még ha nagy nehezen sikerül is leszedniük a gyilkos madarat azelőtt, hogy cafatokra szedné őket, pár másodperc múlva újra megjelenik az égen, s minden folytatódik elölről. Ezen kívül rendkívül bosszantó, hogy amikor a támadók bevesznek egy állást, a gép olyan gyorsan az új terület felé repül, hogy a támadók még azelőtt kiugorhatnak belőle, és élesíthetik az M-com állomásokat, mielőtt a védekezők egyáltalán felélednének az előző támadásból. Persze a készítők már ígérik a javítást, amiben mindezt kicsit felpuhítják, de már ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy a legtöbb játékos messzire elkerülje a rush játékmódot.

Tanki-tonk

Újdonság még a játékban a most megjelent Tank Superiority nevezetű módozat, ami valójában nem más, mint egy sima King of the Hill típusú móka, ahol egyetlen pontot kell elfoglalnia és megvédenie a két szemben álló fél egyikének, méghozzá tankokkal. Az új játékmód elég népszerűtlen lett, tehát alig találni olyan szervert, ahol ez a játékmód várja a játékosokat, ami érthető, hiszen nem sikerült túl izgalmasra. Arra remekül megfelel, hogy ott megszerezzük az új tankelhárító járművekhez szükséges fejlesztéseket, viszont mielőtt nagyon elkezdenétek szervert keresni, nem árt tudni, hogy ez a játékmód 24-32 fős pályákra lett optimalizálva, s ha nagyobbra tévedünk, jó eséllyel csak gyalogosan tudunk majd bohóckodni.

Patchet akarunk!

Keserű szájízzel írom a cikket az Armored Killről, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy túl magasak voltak az elvárásaim az új kiegészítővel kapcsolatban. Kezdeti lelkesedésemet letörte, hogy csalódnom kellett az AC-130-asban, valamint az új játékmód sem igazán fogott meg, és az is biztos, hogy rusht sem fogok addig játszani, amíg be nem fut az első patch. Ennek ellenére azért jókat szórakozunk a haverokkal az új pályákon (persze csak conquestben), hiszen a négy új terep hozta az eddig megszokott minőséget. A hiányosságok és az optimalizálatlanság mellett persze nem lehet elmenni szó nélkül, reméljük, hogy mire ezeket a sorokat olvassátok, már elkészült az első patch, az biztos, hogy hozzá dob majd az értékeléshez plusz 5-6 százalékot.

Vélemény

Túl sokat vártunk ettől a kiegészítőtől, ezért kicsit csalatkoznunk kellett. Egy-két hiba és hiányosság eltüntetésére égető szükség lenne, reméljük, hogy már nem kell sokat várnunk erre.

Pro Kontra
Nagyon jól összerakott pályák, melyek a még mindig jól muzsikáló Frostbite 2 motornak hála hihetetlen jól is néznek ki. Egyik játékmódban sem lett jó a sokak által várt AC-130-as: conquestben túl gyenge, rushban pedig túl erős.
Grafika: 95%
Hang: 90%
Játékélmény: 70%
80%