Nem is tudom, hol kezdjem. A két mester végigkísérte gyermekkoromat, ostromoltam a videotékát, hogy többször is megnézhessük nagyapámmal a Lucky Luke-ot, ünnepekkor bújtuk a műsorújságot a Kincs, ami nincs után kutatva, és persze totálisan el voltam ájulva a Nyomás utána autócsodájától. Nincs ez másképp ma sem. Csak a saját tehenem tejét iszom, az első 5 liter pia után kezdek csak el kötekedni, és igyekszem nem fönt hagyni az autóm kormányát az irodámban. Ja! Nincs is kocsim, de inkább hívok taxit. Az agyam már nem egy tűzhányó, de szeretem a pisztáciát, és ha egy jacht alkalmatlankodik, amikor pecázom, nem süllyesztem el. Ennyi élettapasztalattal a hátam mögött szálltam be egy Kickstarter-projekt támogatásába, amely Carlo és Mario filmes munkásságának tervezett emléket állítani. Az olasz Trinity Team a nagyon sikeres kampány után, 2017. december 15-én tárta a Steam közönsége elég mesterművét, a Slaps and Beans című pixelgrafikájú oldalnézetes akciójátékát. Egészen idén április 20-ig volt korai hozzáférésben a program, amit a rendelkezésre álló idő alatt a rajongói visszajelzések hatására tökéletesítettek. Lássuk, hogy a Tigris emberei hibáztak-e!

AZ ÖRDÖG JOBB ÉS BAL KEZE

A nagyon hamar, körülbelül 3 óra alatt végigjátszható történet igyekszik mindent felvonultatni, amivel a mesterek közös filmjeiben találkozhatunk. Az egész egy nagy összevisszaságnak hat, de a sok változatos helyszínt az köti össze, hogy meg kell mentenünk szívünk hölgyét és annak édesapját, akiket a velejéig gonosz K2 ejtett foglyul. Az egész összeesküvésben olyan alakok vesznek részt, mint Tango, vagy Zoltán a kalóz, de számtalan szerepben fel fog tűnni a Ricardo Pizzuti által megformázott örök vesztes is, aki Bud és Terence egyik leghasználtabb bokszzsákjaként funkcionál. Vannak persze hiányzó elemek, mint például az egyik személyes kedvencem, a  Geronimo, de ha a jeleneteket nézzük, akkor a „pszichofiúk” feltűnését is szívesen fogadtam volna a Bűnvadászokból. Mindezek ellenére tényleg nagyon ötletesen rakták össze a történetet, amelyből bőven elég csak a már említett főkonfliktust tudnotok, mert amúgy olyan rövid, hogy ha bármi mást írnék róla, nem lenne értelme végigjátszani a programot.

A megvalósítást a korai LEGO-játékokhoz tudnám hasonlítani. Kicsit paródia, kicsit koppintás, de rengeteg saját poént is elsüt, így néha nem várt események következnek egy-egy közismert jelenet után. Keverednek a filmek és a szereplők is, a helyszínek totálisan eltérőek, amelyeket olykor a történet mellett minijátékok is összekötnek. Van itt minden, mint a bárónő szalonjában: részt vehetünk sör-virsli versenyen, rallizhatunk buggyval, motorozhatunk, lovagolhatunk és persze kismillió pofont oszthatunk ki.

HOL VAN A CÍMKE?

A Kickstarter-gyűjtés egyik sarkalatos pontja sem okozott gondot a játékot éhesen váró rajongóknak: sikerült az eredeti filmzenék jogdíjait is összeszedni, így a Movin’ Cruisin’, a L’Ultimo Valzer, a Dune Buggy és a Trinity is felcsendül. Az egyetlen csalódás ezzel kapcsolatban csak az, hogy nem mindig használták az adott jelenethez legjobban illő zeneszámot. A pofonok azonban tökéletesen le vannak modellezve, Bud és Terence is hozza a rá jellemző sajátosságokat. A legendás fejtetőn csattanó öklök, az eszeveszett sebességű fülesek, az ellenfelek áradatának közepéből való kitörés, de még a serpenyővel, székekkel és söröskorsókkal való harc is szerepel a repertoárban. Ezeket kétféle erősségű támadásban tudjuk kiteljesíteni, de van egy gombunk a védekezésre és a tárgyhasználatra, illetve az ellenfeleink eldobására is.

BUNKÓ VAGY, BUG(SY)!

Összességében nem kell attól tartani, hogy valamelyik fejlesztő kis apró fénypontként fog felvillanni a Tigris irodájában, mivel Molly kiváló listát készített az operatív munkatársakról. A korai hozzáférés alatt előforduló hibák töredékével sem találkoztam a végleges program alatt, csak egyszer fordult elő, hogy a pofonok hangjait nem lehetett hallani, vagy egyszerűen nem tudtam továbbhaladni a következő helyszínre, mert valami oknál fogva beragadt a szkriptelt jelenet. Szóval reméljük, hogy mindenki hajlandó tartani a száját!