Úgy tűnik, végre komoly hiányt pótolhatunk konzolon is, elvégre, míg számítógépen bőséges a kínálat, PS4-en és One-on szinte nem volt semmi, amivel egy jót szimulálhattunk volna. Arathattunk, vethettünk, sarat dagaszthattunk, de sem áruszállítással, sem tömegközlekedéssel nem szórakoztathattuk magunkat. Hogy szórakozás? Bezony, hogy az, elvégre a rengeteg öldöklés, akció, harc, világmegmentés, sport és logikázás-taktikázás mellett bizony üdítő tud lenni, ha egy fárasztó munkanap után egyszerűen felkapjuk az egyenruhát, beülünk a volán mögé, aztán lefutjuk a jól ismert köröket. Augusztusban a Train Sim World 2020 nyitotta a sort, amit szeptemberben a Bus Simulator folytatott, majd a hirtelen jött kínálatot a Truck Driver zárta. Nézzük, milyen lett a buszvezetés szimulációja!

Újabb körök, újabb fejlesztések

Bár a konzolos Bus Simulator lényegében a PC-re megjelent 2018-as etap átalakított verziója, tegyük fel, hogy az olvasók többsége utóbbival soha életében nem találkozott, avagy induljunk az alapoktól. Indításnál az első munkanap vár, ami a cégindítást követően még eléggé visszafogott eszközöket kínál: bepattanunk a „verdába”, egy kedves nő instrukciói mellett pedig levezetjük első körünket. Beállás a forgalomba, megállóknál index, kisorolás, megállás, ajtónyitás, felszállás megfigyelése, jegyek kiadása, ajtók bezárása, index, kiállás, majd így tovább a végállomásig, ahonnan már csak a garázsmenet van hátra. Tehát, magyarul minden, ami a valóságban is feladatunk, sőt a mozgáskorlátozottaknak a rámpát is le kell nyitni, feladatunk a hangosan zenét hallgatók rendre intése, az ajtóban állók elzavarása, az eldobált szemét összeszedése és hasonlók, miközben a rádiót babrálhatjuk, figyelni kell az óvatlanabb és feledékenyebb utasokat, fekvőrendőröket, sebességkorlátozást, zebrán átkelőket, közlekedési lámpákat, a macisajtot és a többi.

Ez azonban még mindig csak a tényleges „akció”, ami útvonalanként változó hosszal és időtartammal, de nagyjából azonos keretek között vár. Emellett viszont van egy menedzsment része is a dolognak, miközben fejlődünk, fejlesztünk. Természetesen vigyázni kell a büntetésekre, mert ha mínuszba fordul az egyenlegünk, csődbe megyünk, a pénzmagból pedig könnyű kiköltekezni. Vehetünk új buszokat (a 10-es kínálat elég kellemes, az itthon használt MAN különböző változataiba is becsüccsenhetünk), azokat festegethetjük, matricázhatjuk, akár minden kasztnit egyedire formálhatunk. A járatok útvonalát bővíthetjük, újakat hozhatunk létre, így teljesen kiszolgálva az adott környék minden igényét, és természetesen nem egyedül kell minden egyes járműbe ülnünk, hanem munkaerőt is felvehetünk, így bővítve az állományt, meg a heti kiadásainkat. De megéri, mert utána újabb területek, újabb útvonalak, újabb járgányok várnak ránk, amikkel és a multival alaposan belemehetünk a játékórákba.

Nem annyira bűnös élvezet

Merthogy a Bus Simulator bizony sokáig szórakoztató tud lenni, rengeteget lehet vele szöszmötölni, miközben maximalizáljuk a cég működését és profitját, illetve fejlesztjük a járműparkot és a szolgáltatást. Ilyen szempontból tehát nem nagyon érheti panasz a fejlesztő és a kiadó háza táját, ráadásul nagyon konkurenciával sem kell számolni, elvégre a számítógépes kínálattal ellentétben itt nincs más, ami esetleg többet tudhat. Ráadásul az irányítás is teljesen profi, minden betanulható egy félórás/órás játékkal, utána meg már automatikusan mennek a legfontosabb mozdulatok. Eddig egyébként csak szépet és jót mondtam, de bajok is vannak. Merthogy az egyértelmű volt, hogy barátainknak nem ezzel a játékkal fogjuk prezentálni, mit tud a Pro, de azt tényleg mindenki tartsa észben, hogy a Bus Simulator nem a grafikáról szól. Az Unreal motornak hála azért nem vészes az összkép, sőt felületes szemlélődés mellett a látvány akár kellemesnek is mondható, nekem például kifejezetten bejött az eső, de ha kicsit nagyobb figyelmet fordítunk a részletekre, azért alaposan kilóg a lóláb. Bugból is bőven jutott, ráadásul a többjátékos mód sem megy zökkenőmentesen, ami meg a szervereknek köszönhető.

Mindezek mellett azonban így is nyugodt szívvel ajánlom a Bus Simulatort mindazoknak, akik szeretik a különlegességeket, bírják a nyugodtabb, szöszölős programokat. Nálam a kamionvezetés és a buszvezetés PC-n is nagyon betalált, így kifejezetten örültem a portnak, ami ráadásul mindenben megfelel a PS4- és One-tulajdonosok igényeinek. Sosem lesz az év játéka, messze nem tökéletes, de egy tripla A-s játék árának feléért oda-vissza fuvarozhatsz a városban és azon kívül, fejlesztgetve közben a saját céged, ami szerintem kellemes élmény. A kérdés az, hogy te mennyire gerjedsz a témára. Ja, és ráadásul nincs semmiféle bérlet, szezonális vagy havi, így egyetlen jegyváltással korlátlanul kiélvezheted a szolgáltatást.