Be Quick or Be Dead


Amit rögtön le kell szögeznem: ez a játék a 18-as karikájú címek egyik ura. Übereli a GTA: San Andreast, a Manhuntot, és szerintem még több más játékot is. Ha ezzel játszol, akkor nem érted, hogy Jack Thompson min van úgy kiakadva a GTA kapcsán.

Már az intró láttán világos lehet mindenki számára: a főhős egy kopasz, sebhelyes, fülbevalós pszichopata, aki nem fél semmitől, nem kímél senkit, még magát sem. Bizony-bizony, ezt a karaktert a játékosnak kell megszemélyesítenie; ha nem vagy elég brutális hozzá, neki se állj!

Idegjáték


A feladat igen egyszerű: az összes ellenfeledet le kell győznöd, mégpedig úgy, hogy totálkárosra töröd a kocsijukat a sajátoddal. Az első nekifutások nem lesznek könnyűek, de ha belejön az ember, akkor egész egyszerűen bedarálhatja ellenfeleit.

Nem ismerek más olyan játékot, ami ennyire hatna az ember idegeire. Ha az egyik ellenfél a falhoz szegez, és totálkárosra akar törni, ráadásul képtelenek vagyunk a kezei közül szabadulni, akkor megy fel a pumpa igazán. Idegesítő, idegölő dolog a tehetetlenség!

Carmageddon II: Carpocalypse NowCarmageddon II: Carpocalypse NowCarmageddon II: Carpocalypse Now

Véres örömök


Ünnepelj velünk!

Idén ünnepli a Carmageddon II a 10. születésnapját, és ennek örömére az egyik rajongó készít egy nagy felbontású modot. Ha betartja ígéretét, a játékot soha nem látott szépségben élvezhetjük. Érdemes tehát ellátogatni a Stomping on Kittens weboldalára, ahonnan egyébként pályákat és skineket is le lehet tölteni!

No, de nem mondtam még, milyen jó is az, amikor szétzúzod az ellenfeled kocsiját, és látod felrobbanni! Az autók törhetősége remek, akár a való életben. Az utcákon, járdákon járókelőket, kutyákat találunk, akiket el lehet ütni -- ez nagyban növeli az élvezhetőséget, a brutalitást, pláne akkor, ha újra kellett kezdened a néhány pálya közül az egyiket, és elszabadul benned valami: arra vágysz, hogy végigszáguldj az úton és elüsd a népet, akik sok vér közepette leszánkáznak a kocsidról. A sikító hangok nagyon életszerűek...

A pályákon találhatunk különböző bónuszokat. Felvehetünk bombát, amit rádobhatunk egy ellenfélre, olajtócsát, ami kilöttyintve az útra nagyon kellemetlen tud lenni -- főleg akkor, ha mi magunk megyünk bele. Találni lehet olyat is, amitől az emberek óriások lesznek, vagy a fejük lesz nagy. Ezek nagyon jól segítenek kiélni minden dühöt, amolyan stresszoldó gyanánt.

A legfontosabb bónusz talán az időkapszula, ami növeli az időnket a többiek kivégzésére. Igen, a játék időre megy! Ez akkor tud igazán kellemetlen lenni, mikor az utolsó ellenfelet kell a szőnyeg alá söpörni, és nem bírod utolérni, vagy akkor, ha még egy nagy ütközés kéne az ellenfél kocsijának és látod, nem lesz elég időd.

Carmageddon II: Carpocalypse NowCarmageddon II: Carpocalypse NowCarmageddon II: Carpocalypse Now

Heaven or Hell


A grafikáról még nem ejtettem szót. Egy 1999-es játékhoz képest pofás, az autómodellek pedig gyönyörűek. A zenére sem lehet panasz: a listában négy Iron Maiden nóta is fellelhető, azt hiszem, ez garantálja a minőséget, de a többi zeneszám sem elhanyagolható.

Véleményem szerint egy nagyon jó játékkal ismerkedhet meg minden 18 év fölötti (vagy rosszabb esetben alatti). A játékélmény a mennybe vagy a pokolba visz, nincs köztes állapot. Vagy élvezed, vagy nem. Azért remélem, ti élvezni fogjátok, megtaláljátok a játék nyitját, és előveszitek egy olyan napon, amelyiken semmi nem jön össze, vagy totál idegek vagytok, és le kell vezetni a feszültséget.